Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з ІАД.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
293.38 Кб
Скачать

41. Видова структура сфери інформаційного обслуговування (документальне, фактографічне та концептуальне).

В процесі розвитку системи інф комунікацій сформувались три види інф обслуговування: документальне, фактографічне, концептографічне. Кожному із цих видів відповідає своя інф система, що є підсистемою інф системи суспільства.

1) сутність документального обслуговування полягає в тому, що інф потреби членів суспільства задовольняються шляхом надання їм первинних документів необхідні відомості з яких споживачі беруть самостійно. Документне обслуговування здійснюється у два етапи: 1. етап бібліографічного обслуговування 2. надання первинних документів після відбору споживачем первинних

2) Фактографічне обслуговування передбачає задоволення інф потреб неопосередковано шляхом надання споживачу лише повідомлень

3) Якщо у випадку документального або фактографічного обслуговування споживачу інформації надаються документи з інформаційного потоку в натуральному вигляді, то при концептографічному ослуговуванні все це підлягає інтерпретації, оцінці з боку інф працівника.. Під концептрографічним обслуговуванням можна також розуміти формулювання і доведення до споживачів ситуативної інформації, що в прямому вигляді не міститься в аналізованих джерелах, а отримується в результаті інф логічного аналізу деякої сукупності повідомлень.

42. Організація інформаційного обслуговування при разовому запиті, вибірковому розповсюдженні інформації, ретроспективному пошуку в ручному режимі та режимах зв’язку з автоматизованими базами даних.

43. Фактографічний пошук.

Процес пошуку полягає в пошуку фактів, які відповідають інформаційному запиту. До фактографічних даних відносяться відомості, які добуті з первинних або вторинних документів, або які отримані безпосередньо з джерел їх виникнення.

Розрізняють два підвиди фактографічного пошуку:

1. Документально-фактографічний, який полягає в пошуку в документах фрагментів тексту, які містять факти;

2. Фактологічний (опис фактів), який припускає створення нових фактографічних описів в процесі пошуку шляхом логічної обробки знайденої фактографічної інформації.

44. Використання електронної пошти в інформаційно-аналітичній діяльності.

45. Світові інформаційні мережі та їх використання в процесі інформаційного обслуговування.

46. Усне та наочне інформування, організація виставок, "Днів інформації", проведення оглядів інформаційних джерел, що надійшли до ДІФу(довідково-інформаційний фонд), телеінформування.

47. Електронні конференції", "електронні журнали".

48. Підготовка інформаційних документів.

49. Патентно-ліцензійна робота.

1.Патентно-ліцензійна робота - вирішення питання про доцільність патентування в Україні та за кордоном, оформлення відповідної документації, підготовка необхідних матеріалів для продажу ліцензій, ноу-хау. Оформлення заявок на товарні знаки.

50. Організація інформування про документ зі статусом "рукопис".

51. Перекладацька робота.

52. Організація науково-інформаційної діяльності в Україні.

53. Закон України "Про інформацію".

Закон України "Про інформацію" введений у дію Постановою ВР від 02.10.92. Він закріплює право громадян України на інформацію, закладає правові основи інформаційної діяльності.

Закон стверджує інформаційний суверенітет України і визначає правові форми міжнародного співробітництва в галузі інформації.

Під інформацією розуміються документовані або публічно оголошені відомості про події та явища, що відбуваються в суспільстві, державі та навколишньому природному середовищі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]