Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_Shpory_luchshee.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать
  1. Обґрунтуйте взаємозв’язок між такими поняттями, як система оподаткування, податкова система і податкова політика.

Податкова система — це сукупність установлених у країні податків і обов’язкових платежів податкового характеру та механізму їх справляння. Паралельно з поняттям «податкова система» досить часто використовується термін «система оподаткування». Їх слід розрізняти, оскільки податкова система — це сукупність податків, а оподаткування — це процес установлення і справляння податків. Тобто система оподаткування характеризується її елементами — платник, об’єкт оподаткування, ставка тощо — та механізмом обчислення і сплати податків. Принципи формування податкової системи визначають фундаментальні домінанти відносно встановлення кожного податку окремо та їх сукупності. Принципи оподаткування відображають засади справляння податків державою.

Податкова політика здійснюється за певними напрямами і принципами. Напрями податкової політики визначаються завданнями соціально-економічного розвитку і можуть мати стимулюючу чи стримуючу спрямованість. Вона являє собою діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування у сфері встановлення та збирання податків і зборів (обов'язкових платежів), яка реалізується через визначення платників податків та інших обов'язкових платежів, об'єктів оподаткування і ставок податків; видів податків, зборів та інших обов'язкових платежів, що справляються на території країни, місцевих податків, зборів та інших обов'язкових платежів; основних принципів надання пільг та звільнення від оподаткування.

  1. Обґру

  2. Обґр

  3. 108. Бюджет: економічний зміст, форма, матеріальне вті

    Державний бюджет як економічна категорія відображає грошові відносини, які вини­кають між державою, з одного боку, і підприємствами, організаціями, установами всіх форм власності та фізичними особами – з іншого, з приводу утворення централізо­ваного фонду грошових коштів держави і його використання на розширене відтво­рення, підвищення рівня життя і задо­волення інших суспільних потреб.

За формою прояву бюджет є основним фінансовим планом, в якому відображається діяльність держави та місцевих органів влади й управління. Як фінансовий план бюджет являє собою баланс доходів і видатків.

За матеріальним змістом бюджет являє собою централізований грошовий фонд держави, який перебуває у розпорядженні органів виконавчої влади певного рівня й використовується для виконання покладених на неї функцій.

Функції: Регулююча (регулювання пропорцій розподілу суспільного продукту між різними верствами та територіями)

Стимулююча (вплив на соціально-економічний розвиток)

Контролююча (забезпечення стабільності фінансового, економічного та соціального розвитку держави)

Особливості Б. відносин:

1) Виникають у розподільчому процесі учасником якого є держава 2)Мають перерозподільчий характер 3)Мають всеохоплюючий характер 4)Повязані з виконанням завдань і функцій держави в контексті формування і використання централізованих фондів держави. 5)Регулюється чиним законодавством

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]