Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_Shpory_luchshee.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать
  1. Поясніть необхідність і економічну доцільність існування загального і спеці

Бюджетний кодекс передбачає загальні підстави структури бюджету (незалежно від його рівня), його вертикальний та горизонтальний розподіл. Так, вертикальний розподіл бюджету дає змогу вирізнити у його складі загальний та спеціальний фонди. Складовими частинами загального фонду бюджету є: 1) всі доходи бюджету, крім тих, що призначені для зарахування до спеціального фонду бюджету; 2) всі видатки бюджету, що здійснюються за рахунок надходжень загального фонду бюджету; 3) кредитування бюджету (повернення кредитів до бюджету без визначення цільового спрямування та надання кредитів з бюджету, що здійснюється за рахунок надходжень загального фонду бюджету); 4) фінансування загального фонду бюджету. Цей фонд забезпечує фінансування виконання основних функцій і завдань держави, територіальних громад, які певною мірою є узагальненими. Спеціальний фонд – складова бюджету, яка включає надходження до бюджету, призначені для спрямування на конкретні заходи, та витрати з бюджету на реалізацію цих заходів, які провадяться за рахунок відповідних надходжень.

Складовими частинами спеціального фонду бюджету є: 1) доходи бюджету (включаючи власні надходження бюджетних установ), які мають цільове спрямування;2) видатки бюджету, що здійснюються за рахунок конкретно визначених надходжень спеціального фонду бюджету (у тому числі власних надходжень бюджетних установ); 3) кредитування бюджету (повернення кредитів до бюджету з визначенням цільового спрямування та надання кредитів з бюджету, що здійснюється за рахунок конкретно визначених надходжень спеціального фонду бюджету); 4) фінансування спеціального фонду бюджету.

  1. 118. За якими ознаками класифікують видатки бюджету? Розкрийте їх сутність.

Видатки бюджету — це економічні відносини, які виникають у зв'язку із розподілом фонду грошових коштів держави і його використанням за галузевим, цільовим і територіальним призначенням.

Залежно від економічної характеристики операцій, під час проведення яких здійснюються бюджетні видатки, вони класифікуються на:

1)в залежності від ролі видатків у суспільному виробницві: -поточні видатки- пов’язані з наданням бюджетних коштів юридичним особам на їх утримання і покриття поточних потреб( витрати на утримання економ. і соц. інфраструктури; поточні витрати державних установ; виплата відсотків по державному боргу) -капітаальні видатки- витрати на розвиток:фінансування капіталовкладень за рахунок бюджету; інвестиційні субсидії – це довгострокові бюджетні позички державним і приватним підприємствам, а також місцевим органам влади.

2) в залежності від їх суспільного призначення: військові (видатки на оборону); втручання держави в економіку; утримання державного апарату управління; соціальні витрати (освіта, охорона здоров’я, соціальне страхування і соціальне забезпечення); надання субсидій і кредитів іншим державам.

3) В основі галузевої класифікації видатків бюджету лежить поділ економіки на галузі і види діяльності.(промисловість, сільське господарство, будівництво, транспорт, зв’язок, освіта, охорона здоров’я, культура) 5) За формами фінансування видатків: -інвестиції; -бюджетні кредити; -державні дотації, субсидії. -виплата і кошторисне фінансування. 7) Відповідно до цільового призначення: -виплати з/п працівникам бюджетних установ; -капітальне вкладення; -капітальний ремонт; тощо. 8) Залежно від рівня управління, тобто з урахуванням адміністративно-територіального поділу країни, видатки бюджету в унітарних державах поділяються на видатки центрального бюджету і видатки місцевих бюджетів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]