Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_Shpory_luchshee.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать
  1. Сутність категорії «фінанси». Визначте відмінності та взаємозв’язок між фінансами і такими категоріями вартісного розподілу як ціна та кредит.

  1. Сутність дефініції «фінанси». Визначте відмінності та взаємозв’язок між фінансами і такою категорією вартісного розподілу як заробітна плата.

  1. Фінанси як економічна категорія: визначення, ознаки, зв’язок з грошима.

Фінанси – історична економічна категорія. Вони виникли у період зародження рабовласницьких відносин і пов’язані з виникненням держави, її інститутів, з розвитком товарно-грошових відносин і забезпеченні потреб держави у фінансових ресурсах. Особливість фінансів як історичної категорії визначається тим, що кожному конкретному суспільному ладу відповідає певна сукупність економічних відносин між людьми в процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання, що формують єдину систему суспільних відносин.

Фінанси являють собою сукупність грошових відносин, пов’язаних з формуванням, мобілізацією і розміщенням фінансових ресурсів та з обміном, розподілом і перерозподілом вартості створеного на основі їх використання валового внутрішнього продукту, а за певних умов і національного багатства.

Фінанси- це сукупність економічних відносин, що пов’язані з формуванням, розподілом і використанням фондів фінансових ресурсів в процесі розподілу і перерозподілу ВВП.

Фінанси- система грошових відносин з приводу формування, розподілу і використання централізованих і децентралізованих фондів грошових коштів, які необхідні державі для реалізації властивих ій функцій в процесі розподілу і перерозподілу ВВП.

Ознаки:

1)Грошовий характер фінансових відносин

2)наявність держави, як органу управління

3)Розподільчий характер фінансових відносин

4)Фінансові відносини пов’язані з формуванням грошових доходів та накопичень, що приймають форму фінансових ресурсів.

Фінанси це не гроші, вони використовують гроші, як один із інструментів

З одного боку, фінанси неможливі без грошей, адже інструментом фінансових відносин є саме гроші, а зовнішнім, видимим проявом цих відносин є грошові потоки. З іншого боку, функціонування грошей без фінансів багато в чому втрачає сенс і зводиться до суто технічних питань обміну.

  1. Деякі економісти вважають, що фінанси – це гроші. Чи вірним є це твердження? Обґрунтуйте свою відповідь.

Гроші є обов’язковою умовою існування фінансів, проте фінанси це не гроші. Доведемо це за допомогою визначення відмінностей фінансів і грошей:1) за змістом:.1. Гроші-це загальна економічна категорія, виміряюча затрати праці. Фінанси-це конкретна економічна категорія, характеризуюча процес створення й використання фондів грошових коштів. 2. Гроші в ринковій економіці-це загально визнаний абсолютно ліквідний засіб обміну, цінність якого визначаеться довірою до держави. Фінанси в ринковій економіці-це державно-грошові відносини між різними учасниками суспільного виробництва. 2) за функціями: Гроші виконують такі функції: платіжну(рахункову); обміну(обернення); збереження (накопичення); вартісну(маштабу цін); світових грошей. Фінанси виконують такі функції: формування грошових фондів (створення доходів); перерозподілу цих фондів (використання видатків); контрольну за створенням доходів та використання видатків(витрат); стимулювання фінансових потоків.

За своїм місцем у товарному виробництві й обігу гроші — це специфічний товар, що має властивість обмінюватися на будь-який інший товар, тобто є загальним еквівалентом. Гроші — це поняття більш загальне. Можна мати гроші і водночас не мати жодного стосунку до фінансів, і навпаки, при відсутності грошей, лише володіючи майном, майновими правами, правами інтелектуальної власності, оцінивши їхню вартість, можна здійснювати інвестування, бути співзасновником фірми, тобто мати стосунок до фінансово-господарської діяльності фірми. Функціонування фінансів базується на таких функціях грошей як засіб платежу, засіб нагромадження, світові гроші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]