Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_Shpory_luchshee.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать
  1. Обґрунтуйте свою точку зору з приводу сучасної фінансової політики України.

В Україні поряд з головним завданням фінансової політики держави - фінансовим забезпеченням здійснюваних перетворень в країні - не менш гостро по-стали завдання запобігти соціальному вибуху в суспільстві, максимально полегшити труднощі переходу від однієї системи суспільних відносин до іншої.

Фінансова політика держави не була стійкою через часті зміни урядів. Пошуки оптимальної величини і кількості податків та податкових платежів тривають до сьогоднішнього дня. Як реакція на надмірну кількість податків і високі податкові ставки – в країні розвинувся могутній тіньовий сектор економіки. Недоліки в організації економіки проявляються також у структурі експорту, який на 50% складається з предметів первинної переробки сировини, у проблемі відшкодування ПДВ, де зловживання набули масштабів загальнонаціонального характеру тощо.

Україні в сьогоднышній кризовій ситуації, з огляду скорочення експортоорієнтованого виробництва внаслідок падіння світового попиту та ускладнення платежів за експортними операціями, необхідно вжити комплекс заходів, спрямованих на розширення внутрішнього попиту на групу експортоорієнтованих  товарів і, тим самим, посилення ролі внутрішнього виробництва. 

  1. Податки: визначення, економічна сутність та функції. Назвіть форми прояву д

Податок – обов'язковий платіж в бюджет, який здійснюють фізичні та юридичні особи Податки – знаряддя перерозподілу доходів юридичних та фізичних осіб в державі Податки – це плата суспільства за виконання державою її функцій, це відрахування частини ВВП на загальнодержавні потреби

Фіскальна функція спрямована на поповнення доходної частини бюджету шляхом залучення податкових платежів, тобто є методом централізації ВВП у бюджеті на загальносуспільні потреби. Регулююча функція полягає у Регулювання обмінно-розподільчих відносин (пропорцій обміну та розподілу)

Також функцыями податків є: стимулююча (Стимулювання накопичення капіталу та економічного зростання); соціальна (Податки безпосередньо впливають на матеріальний стан платників податків та визначають справедливі пропорції розподілу створеної вартост)

Для податку характерні такі ознаки: адресність до бюджету, обов 'язковість платежу; перехід права власності при сплаті податку; індивідуальна безоплатність; регулярність стягнення.

Адресність до бюджету полягає в тому, що податок, на відміну від інших обов'язкових платежів, може бути сплачений лише до бюджету, а не до іншого грошового централізованого або децентралізованого фонду.

Обов'язковість податку виражається в тому, що за порушення встановленого строку сплати, розміру платежу, ухилення від сплати, передбачена відповідальність платника. Обов'язковість передбачає можливість примусового виконання платежу.

При сплаті податкового платежу відбувається перехід частини коштів із власності окремих платників у власність усієї держави. Такі платежі будуть податками лише за формою, а не за змістом.

Індивідуальна безоплатність податку виражається в тому, що при його стягненні держава не бере на себе обов'язків з надання кожному окремому платнику певного еквіваленту, рівного їх платежу.

Податок як регулярний платіж вноситься періодично, в чітко встановлені законодавством строки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]