Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
365.06 Кб
Скачать

6.Структура системи управління персоналом на підприємстві, характеристика її підсистем.

Система управління персоналом організації складається із комплексу взаємопов'язаних підсистем (елементів), які виділені за функціональними або організаційними ознаками, працюють відносно автономно, але спрямовані на вирішення загальної мети. Основними підсистемами системи управління персоналом організації є:

Підсистема загального та лінійного керівництва, що здійснює управління підприємством в цілому, управління окремими функціональними та виробничими підрозділами;

Підсистема планування та маркетингу, що виконує розробку кадрової політики, стратегії управління персоналом, аналіз кадрового потенціалу, аналіз ринку праці, організацію кадрового планування та прогнозування потреби у персоналі, організацію реклами;

Підсистема управління набором та обліком персоналу. Здійснює організацію залучення і відбору персоналу, обліку зарахування, переміщення, заохочення та звільнення персоналу, професійну орієнтацію, організацію раціонального використання персоналу, управління зайнятістю, діловодства системи управління персоналом;

Підсистема управління трудовими відносинами. Проводить аналіз та регулювання групових та особистісних взаємовідносин, відносин керівництва, управління виробничими конфліктами та стресами, соціально-психологічну діагностику, дотримання етичних норм взаємовідносин, управління взаємодією із профспілками;

Підсистема забезпечення нормальних умов праці. Виконує такі функції як дотримання вимог психофізіології та ергономіки праці, дотримання вимог технічної естетики, охорони праці, охорони підприємства та окремих посадових осіб;

Підсистема управління розвитком персоналу. Здійснює навчання, перепідготовку та підвищення кваліфікації, адаптацію нових працівників, оцінку кандидатів на вакантну посаду, поточну періодичну оцінку кадрів, організацію раціоналізаторської та винахідницької діяльності, реалізацію ділової кар'єри та службово-професійного просування;

Підсистема управління мотивацією поведінки персоналу виконує такі функції: організація нормування та тарифікації трудового процесу, розробка систем оплати праці, розробка форм участі персоналу у прибутках, форм морального заохочення персоналу;

Підсистема управління соціальним розвитком. Здійснює організацію громадського харчування, житлово-побутове обслуговування, розвиток культури та фізичного виховання, забезпечення охорони здоров'я та відпочинку, забезпечення дитячими закладами, організацію соціального страхування;

Підсистема розвитку організаційної структури управління;

Підсистема правового та інформаційного забезпечення системи управління персоналом.

Залежно від особливостей діяльності організації, її розмірів склад підсистем змінюється: в середніх організаціях в одну підсистему включають функції кількох підсистем, а у великих - функції кожної підсистеми виконують окремі підрозділи.

7. Нормативно-правове забезпечення системи управління персоналом.

Нормамивно-правова база управління персоналом охоплює такі основні документи:

1. Конституція України, прийнята 28.06.1996р. (ст. 43) – проголошує невід'ємне право кожного на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

2. Кодекс законів про працю України від 10.12.1971р., із змінами і доповненнями.

3. Закон України ..Про зайнятість населення"" від 01.03.1991р.

4. Закон України ,.Про колективні договори і угоди" від 01.07.1993р.

5. Закон України ..Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" від 15.09.1999 р

6. Закон України „Про оплату праці" від 24.03.1995р.

7. Закон України „Про відпустки" від 15.11.1996р.

8. Закон України „Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" від 03.03.1998р.

9. Закон України „Про охорону праці" від 14.10.1992р.

10. Закон України „Про пенсійне забезпечення" від 5.11.1991р.

11. Положення "Про порядок укладання контрактів при прийнятті (найманні) на роботу працівників", затверджене Постановою КМУ від 19.03.1994р.

12. Наказ Держкомстату України від 28.09.2005р. „Про затвердження інструкції зі статистики кількості працівників".

13. Типова форма контракту з працівником, затверджена Наказом Міністерства праці України від 15.04.1994р.

14. Інструкція „Про порядок ведення трудових книжок працівників", затверджена Наказом Мінпраці України від 29.07.1993р.

15. Наказ Держкомстату України від 5.12.2008р. „Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці".

16. Національний класифікатор України ДК 003:2010 „Класифікатор професій", затверджений наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 p., № 237, який стандартизує назви категорій персоналу, професій і посад, які чинні в нашій державі. В основному використовується для систематизації статистичних даних з персоналу.

17. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників, затверджений Наказом Міністерства праці і соціальної політики України від 26.11.2008р., №557.

Нормативно-правовою базою управління персоналом є також документи, які розробляються та затверджуються керівництвом організації для внутрішнього використання. До та відносять, зокрема, такі:

1. Правила внутрішнього трудового розпорядку - у яких фіксуються: загальні положення, порядок працевлаштування та звільнення працівників, головні обов'язки адміністрації, робочий час та його використання, заохочення за успіху у роботі, відповідальність за порушення трудової дисципліни.

2. Колективний договір - укладається між власником або уповноваженим ним органом та профспілковим або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом для регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів трудящих та власників.

3. Положення про структурні підрозділи організації - документи, які регламентують діяльність певних структурних підрозділів: їхні завдання, функції, права, відповідальність, взаємозв'язки з іншими структурними ланками організації. Ці документи розробляються на основі Типових положень про структурні підрозділи самими керівниками відповідних підрозділів та затверджуються першим керівником організації.

4. Посадові інструкції - документи, які регламентують діяльність посадових осіб і містять дані про їхні завдання та обов'язки, права, відповідальність, вимоги, взаємозв'язки з іншими виконавцями та структурними ланками. Такі інструкції розробляються керівниками відповідних структурних ланок на підставі типових вимог до посад, що містяться у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників. Посадові інструкції затверджує керівник організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]