Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
365.06 Кб
Скачать

3.Управлінський та виробничий персонал у системі кадрового менеджменту.

Увесь персонал організації часто поділяють на 2 категорії:

-Управлінський

-Виробничий

Управлінський персонал - це працівники, трудова діяльність яких спрямована на виконання конкретних управлінських функцій. До них відносяться лінійні і функціональні керівники і спеціалісти.- Керівники, які спрямовують, координують і стимулюють діяльність виробництва, розпоряджуються ресурсами організації, приймають рішення, несуть повну відповідальність за досягнення цілей організації і мають право приймати рішення, відносяться до лінійних. Керівники підрозділів, основне завдання яких полягає у сприянні ефективній роботі лінійних керівників відносяться до функціональних. Керівники і головні спеціалісти в сукупності створюють адміністрацію.

Спеціалісти (інженери, економісти, техніки, технологи, психологи), зайняті створенням і впровадженням у виробництво нових знань, технологій та розробкою варіантів рішень окремих виробничих і управлінських проблем.

Технічні спеціалісти (службовці), які надають технічну та інформаційну допомогу апарату управління (збір, обробка, збереження і передача інформації). Специфіка їх діяльності полягає у виконанні стандартних процедур і операцій, які переважно піддаються нормуванню.

Управлінський персонал зайнятий переважно розумовою і інтелектуальною працею. За рівнем управління керівники розподіляються на керівників нижчої (майстер, начальник дільниці, бюро груп), середньої (керівники цехів, відділів, їх заступники) і вищої ланки (керівники підприємств, їх заступники).

Виробничий персонал - це виконавці, які запроваджують у життя рішення керівників, безпосередньо реалізують плани організації, зайняті створенням матеріальних цінностей або наданням виробничих послуг і переміщенням вантажів. Сюди ще відносять прибиральниць, охоронців, кур'єрів, гардеробників. З аналітичних цілях виробничий потенціал ділять на:

- основних робітників, які безпосередньо беруть участь у виробничому процесі зі створенням матеріальних цінностей:

- допоміжних, які виконують функції обслуговування основного виробництва.

5.Поняття, цілі та чинники формування системи управління персоналом на підприємстві.

Система управління - упорядкована сукупність взаємозв'язаних елементів, які відрізняються функціональними цілями, діють автономно, але спрямовані на досягнення загальної мети. Вона організаційно закріплює певні функції за структурними одиницями, працівниками, а також регламентує потоки інформації в системі управління.

Управління персоналом підприємства розглядають з точки зору двох основних підходів: функціонального і системного.

Функціональний підхід розглядає управління персоналом організації через сукупність більш конкретних (функціональних) напрямів, послідовне і систематичне виконання яких дозволяє ефективно організувати кадровий менеджмент.

Системний підхід передбачає врахування взаємозв'язків між окремими аспектами процесу управління персоналом для досягнення кінцевих цілей та визначення конкретних шляхів та механізмів їх досягнення.

Система управління персоналом передбачає формування цілей, функцій, організаційної структури управління персоналом, вертикальних і горизонтальних функціональних взаємозв'язків керівників і фахівців у процесі обґрунтування, розробки, ухвалення і реалізації управлінських рішень.

Головною метою системи управління персоналом є забезпечення ефективності роботи з організації людських ресурсів та усунення недоліків за такими критеріями: задоволеність працівників, довгострокова відсутність, прогули, плинність, конфліктність, кількість нещасних випадків, скарг та інші.

Цілями функціонування системи управління персоналом підприємства є: підвищення конкурентоспроможності підприємства, підвищення ефективності діяльності підприємства, зокрема, досягнення максимального прибутку, забезпечення високої соціальної ефективності функціонування трудового колективу, формування позитивного іміджу підприємства на ринку.

При формуванні системи управління персоналом підприємства слід враховувати як зовнішні (ситуацію на ринку праці; особливості трудового законодавства; ситуацію, що складається в галузі, в якій працює організація; рівень економічного і соціального розвитку в країні в цілому), так і внутрішні чинники (цілі підприємства; напрями та сфери діяльності; організаційну культура; особливості організації менеджменту; перспективи розвитку; кількісні і якісні характеристики структури персоналу; розмір підприємства та ринкові орієнтації) , які визначають її структуру та особливості функціонування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]