Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Yekonomika_isnuye_zadlya_lyudini (1).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
284.16 Кб
Скачать

42.Що відображає крива виробничих можливостей? Поясніть сутність законів, які управляють поведінкою товаровиробників.

Крива виробничих можливостей — залежність, що графічно ілюструє можливості одночасного виробництва двох продуктів з урахуванням обмеженості ресурсів, що витрачаються на виробництво цих продуктів. Крива будується в системі координат, кожна з яких відображає обсяг виробництва одного з продуктів. Вона обмежує область виробничих можливостей, так що будь-яка крапка на кривій показує гранично можливе по ресурсних обмеженнях поєднання обсягів виробництва двох продуктів.

Закон зростання витрат - при заміні виробництва одного товару виробництвом іншого за повної зайнятості ресурсів альтернативні витрати другого виробництва зростають; при заміні виробництва одних товарів іншими за повної зайнятості між збільшенням обсягів альтернативного товару і величиною альтернативних витрат встановлюються сталі й істотні зв'язки, які мають прямо-пропорційний характер, що свідчить про дію закону зростання витрат.

Граничні показники. Очевидно, що окремий товаровиробник з метою збільшення своїх доходів намагається зіставити доходи (користь) і витрати. Зрозуміло, що виготовлення додаткової одиниці товару вимагає додаткових витрат, а його реалізація спричиняє певне збільшення валових доходів.

Перше правило, яким керується фірма (товаровиробник), — розширювати випуск товарів можна до тих пір, поки додаткова одиниця продукції обходиться дешевше, ніж ціна продажу. Щодо отримання прибутку це правило означає, що прибуток зростатиме, якщо збільшення обсягів виробництва забезпечує перевищення граничними доходами величини граничних витрат. Закон спадної віддачі — починаючи з певного моменту, послідовне приєднання одиниці змінного ресурсу до незмінного фіксованого ресурсу дає додатковий або граничний продукт, який зменшується у розрахунку на кожну наступну одиницю змінного ресурсу.Цей закон діє за умови, що кожний додатковий працівник на підприємстві має однаковий рівень освіти, кваліфікації, трудових навичок тощо. Отже, за наявної максимальної кількості зайнятих на підприємстві кожен додатковий працівник робить менший внесок у загальний обсяг виробництва порівняно зі своїм попередником. Якщо власник фірми знехтує вимогами цього закону, прибутки поступово знижуватимуться, і з часом фірма збанкрутує.

Вибір раціональних способів використання економічних ресурсів і залучення нових передбачає аналіз альтернативних витрат, обсяг яких визначається втраченими можливостями використання тих самих ресурсів на інші цілі.

При виборі виготовлення альтернативних благ підприємець повинен дотримуватися вимог законів зростання витрат і спадної віддачі.

43.Які особливості оподаткування в Україні? Як називаються податки?

Податки-це обов’язкові платежі, які здійснюють фізичні та юридичні особи у центральний та місцевий бюджети відповідно до чинного законодавства. Заданими світового банку в Україні одна з найобтяжливіших податкових систем у світі.

До податкової системи належать:

  • Суб’єкти оподаткування;

  • Об’єкти податку;

  • Одиниця оподаткування;

  • Податкова ставка.

У базовому Законі України "Про систему оподаткування" визначено 12 принципів оподаткування, а саме:

1. Стимулювання науково-технічного прогресу

2. Стимулювання підприємницької виробничої діяльності та інвестиційної активності

3. Обов'язковість

4. Рівнозначність і пропорційність

5. Рівність, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації

6. Соціальна справедливість

7. Стабільність

8. Економічна

9. Рівномірність

10. Компетенція

11. Єдиний підхід

12. Доступність

За механізмами ф-вання податки поділяються на:

  • Прямі;

  • Непрямі.

Прямі податки стягуються безпосередньо з доходів фізичних та юридичних осіб

  • Прибутковий податок з громадян (в Україні-15%)

  • Податок на прибуток підприємств (в Україні 25%)

  • Платежі по соц..страхуванню

  • Податок на капітал

Непрямі-податки, що встановлюються на товари та послуги і входять в їхню ціну. Їх збільшення відповідно збільшує ціну:

  • ПДВ ( є універсальним акцизом, що міститься в ціні всіх товарів, і стягується залежно від величини їх обороту, тобто від виручки за реалізацію; в Україні 20%);

  • Акцизи ( податки на споживання, які стягуються із споживача в момент придбання ним товарів);

  • Мито ( податок на товари, що імпортуються, експортуються та перевозяться по території України транзитом;

Класифікація податків за ознакою співвідношення між ставкою податку і доходом:

  • Прогресивний;

  • Регресивний;

  • Пропорційний;

44.Які функції виконує Центральний банк? Назвіть інструменти Центрального банку. Центра́льний банк — установа, яка відповідає за монетарну (грошово-кредитну) та валютну політику держави або спільноти держав. В Україні це Національний банк України.

Центральний банк може виконувати такі функції:

  • формування та виконання монетарної політики,

  • регулювання грошової маси, що передбачає також монопольне право емісії грошей,

  • формування та виконання валютної політики, включаючи за необхідності валютні інтервенції

  • зберігання золото-валютних резервів,

  • ведення рахунків для здійснення міжбанківських розрахунків,

  • стабільність банківської системи (банківський нагляд),

  • забезпечення функціонуючої системи банківських розрахунків.

До інструментів грошово-кредитної політики належать, у першу чергу зміна ставки рефінансування, зміна норм обов'язкових резервів, операції на відкритому ринку з цінними паперами та іноземною валютою, а також впровадження кредитних обмежень.

Рефінансування комерційних банків Термін "рефінансування" означає отримання грошових коштів кредитними установами від центрального банку. Центральний Банк може видавати кредити комерційним банкам, а також переобліковуються цінні папери, що знаходяться в їхніх портфелях.

Політика обов'язкових резервів. Мінімальні резерви - це найбільш ліквідні активи, які зобов'язані мати всі кредитні установи, як правило, або у формі готівки в касі банків, або у вигляді депозитів у Центральному Банку або в інших високоліквідних формах, що визначаються центральним банком.

Обмеження кредитування. Цей метод кредитного регулювання являє собою кількісне обмеження суми виданих кредитів.

Операції на відкритому ринку. Цей метод полягає в тому, що Центральний Банк здійснює операції купівлі-продажу цінних паперів у банківській системі.

Валютна політика. Напрямок та форми валютної політики, що проводиться центральним банком, залежать від внутрішньоекономічного положення даної країни і її місця в світовому господарстві.