Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Yekonomika_isnuye_zadlya_lyudini (1).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
284.16 Кб
Скачать

11. Які негативні наслідки існування монополій? Що ви знаєте про антимонопольне законодавство?

Монополія –це окремі наймогутніші підприємства або об*єднання декількох підприємств, які виробляють переважну к-сть продукції певного виду і таким чином впливають на процес ціноутворення, привласнюють високі ( монопольні) прибутки.

До негативних сторін монополізації економіки відносять насамперед практику встановлення монопольних цін. Покупці змушені купувати товари за вищими цінами, оскільки крупні компанії виготовляють переважну масу продукції.

Монополія гальмує науково-технічний прогрес. Це викликано тим, що монополізація виробництва і збуту дає змогу крупним компаніям отримувати певний час високі прибутки, навіть не впроваджаючи нові досягнення науки й техніки у виробництво.

У гонитві за прибутком крупні компанії вкладають кошти у ті проекти, які дають найшвидшу віддачу, вилучаючи або істотно зменшуючи при цьому інвестиції у важливіші з точки зору широких верств населення виробництва.

Монополії придушують конкуренцію, яка є важлтвою рушійною силою економічного прогресу. Тому америк. екон. Самуельсон назив. монополію економічним зломом.

Антимонопольне законодавство- важливий метод державного регулювання економіки, спрямований на обмеження монопольної влади та недопущення викорстання незаконних методів конкурентної боротьби.

Антимонопольна діяльність- комплекс заходів, спрямованих на обмеження діяльності монополій, а також створення законодавства.

Антимонопольне законодавство- важливий метод державного регулювання економіки, спрямований на обмеження монопольної влади та недопущення використання незаконних методів конкурентної боротьби.

Антимонопольне законодавство містить також закони, які зобов*язують або регулюють угоди підприємців, спрямовані на обмеження конкуренції шляхом поділу ринків, угоди про ціни, обмеження торгівлі.

Прийняття антимонопольних законів послабило процес монополізаці економіки сприяло утворення монополістичних об*єднань у нові форми ( групові монополії), у створення вертикальних структур ( об*єднання фірм, пов*язаних виробничою і технологічною залежністю)

В Україні на початку 1992 р. прийнято закон « Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності». Цей закон спрямований на демонополізацію економіки, фінансову, матеріально-технічну, інформаційну, консультативну підтримку підприємств, які сприяють розвиткові конкуренції. Згідно з ним монопольним слід вважати становище, коли частка підприємця на ринку перевищує 35%. Закон передбачає також контроль за створення, реорганізацію ( злиттям, приєднанням) фірм з метою запобігання виникненню монопольних ситуацій, штрафи підприємців і посадових осіб, відшкодування збитків, заподіяних зловживанням монопольним становищем та недобросовісною конкуренцією. Антимонопольний комітет України та його територіальні управління мають право прийняти рішення про примусовий поділ монопольних утворень, а для створення нових крупних економічних об*єднань необхідно мати дозвіл цього комітету.