Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Yekonomika_isnuye_zadlya_lyudini (1).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
284.16 Кб
Скачать

18. Які витрати підприємства ви знаєте? Що таке підприємницький доход?

Витрати виробництва в найбільш загальному вигляді представляють собою затрати праці, землі, природних ресурсів, машин, обладнання на виробництво доданого товару.

Витрата виробництва ( використання ресурсів)- це втрата: використовуючи ресурси з одною метою, втрачаєш можливість використати їх з іншими цілями.

Витрати:

Зовнішні (явні) –це альтернативні витрати, що набирають форми грошових платежів постачальникам факторів виробництва і проміжних виробів. Вони відображаються в бухгалтерському обліку підприємства. Тому їх ще назив. бухгалтерськими витратами.

Внутрішні (неявні)- це альтернативні витрати ресурсів, що належать самій фірмі, тобто витрати, що не оплачуються. Неявні витрати можуть бути представлені як: -грошові платежі, які могла б отримати фірма при більш вигідному використанні ресурсів, що належать їй; - нормативний прибуток як мінімальна винагорода підприємцю, що утримує його у вибраній галузі діяльності

Підприємницький  доход,  або  прибуток,   —  це доход, який приносить реалізація підприємницьких здібностей. Він складається з нормального та еконо­мічного прибутку. Нормальний прибуток — це мі­німальний доход, або плата, необхідний для утриман­ня підприємця у певній галузі виробництва. Як уже зазначалося, за своєю суттю нормальний прибуток належить до внутрішніх (прихованих) витрат. Еко­номічний прибуток — це залишок загального дохо­ду після вирахування всіх витрат. В умовах конку­рентної моделі ринку при статичній економіці еконо­мічний прибуток завжди дорівнює нулю.

Бухгалтерський прибуток= Виручка- Бухгалтерські ( явні) витрати

Економічний прибуток= Виручка – Економічні витрати

Економічний прибуток є меншим за бухгалтерський на величину неявних витрат

Нормальний прибуток- це частина неявних (альтернативних) витрат Він є тим доходом, що робить перебування підприємця у певній галузі, у певному виробництві економічно доцільним.

19. В чому полягає основне завдання приватизації та за якими принципами вона здійснюється в Україні?

Приватизація- перетворення державної власності на інші форми і види через продаж, передання або поєднання їх.

Основним завданням приватизації є: підвищення ефективності виробництва, боротьба з монополізмом, створення конкурентного середовища, боротьба з бюрократизмом, отримання коштів для вирішення науково- технічних та соціальних проблем, зниження соціальної напруженості в країні та ін.

Приватизація є першим кроком на шляху до ринкової, соціально- орієнтованої економіки.

Приватизація здійснюється на основі таких принципів:

-законності;

- державного регулювання та контролю;

- Надання громадянам України пріоритетного права на придбання державного майна;

- надання пільг для придбання державного майна членам трудових колективів підприємств, що приватизуються:

- забезпечення соціальної захищеності та рівності прав участі громадян україни у процесі приватизації;

- платності відчуження державного майна;

- пріоритетного права трудових колективів на придбання майна своїх підприємств;

- створення сприятливих умов для залучення інвестицій;

- безоплатної передачі частки державного майна кожному громадянові України за приватизаційні папери;

- додержання антимонопольного законодавства;

-повного, своєчасного й достовірного інформування громадян про порядок приватизації та відомості про об*єкти приватизації;

- врахування особливостей приватизації об*єктів агропромислового комплексу, гірничодобувної промисловості, незавершеного будівництва, невеликих державних підприємств, підприємств зі змішаною формою власності та об*єктів науково-технічної сфери.