Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТМС екзам..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
515.58 Кб
Скачать

40. Узагальнена технологія роботи

Кожна конкретна СУБД має свої особливості, які не-обходимо враховувати. Проте, маючи уявлення про функциональ-ных можливості будь-якої СУБД, можна представити узагальнену технологію роботи користувача в1 цьому середовищу. Як основ-ных етапи узагальненої технології роботи з СУБДможна виділити наступні:створення структури таблиць БД;введення і редагування даних в таблицях;обробка даних, таких, що містяться в таблицях;виведення інформації з БД.

Створення структури таблиць БД

При формуванні нової таблиці БД робота з СУБД начинает-ся із створення структури таблиці. Цей процес включає опреде-ление переліку полів, з яких складається кожен запис таблиці, а також типів і розмірів полів.

Для кожного поля запису призначається його ім'я (ідентифікатор).Практично усі використовувані СУБД зберігають дані следую-щих типів :текстовий (символьний) : для текстової інформації;числовий: для чисел з можливістю виконання над ними математичних операцій;календарний: для зберігання інформації про дату і час;логічний: для зберігання одного з двох можливих значе-ний "Істина" ("True") або "Брехня" ("False");примітка: для зберігання коментарів.

Деякі СУБД формують поля спеціального типу, содер-жащие унікальні номери записів і використовувані для определе-ния ключа.

СУБД, призначені для роботи в Windows, можуть форми-ровать поля типу об'єкту OLE, які використовуються для хране-ния малюнків, графіків, таблиць.

Якщо оброблювана БД включає декілька взаємозв'язаних таблиць, то потрібне визначення ключового поля в кожній таб-лице, а також полів, за допомогою яких буде організований зв'язок між таблицями.

Створення структури таблиці не пов'язане із заповненням таблиць даними, тому ці дві операції можна рознести в часі.Введення і редагування данихЗаповнення таблиць даними можливо як непосредствен-ным введенням даних, так і в результаті виконання програм і запитів.Практично усі СУБД дозволяють вводити і коригувати дані в таблицях двома способами:

  • за допомогою стандартної форми, що надається за умовчанням, у вигляді таблиці;

  • за допомогою екранних форм, спеціально створених для цього користувачем.

СУБД, що працюють з Windows, дозволяють вводити в створені екранні форми малюнки, візерунки, кнопки. Можлива побудова форм, найбільш зручних для роботи користувача, різних пов'язаних таблиць БД, що включають записи.

Обробка даних, таких, що містяться в таблицях

Обробляти інформацію, що міститься в таблицях БД, можна шляхом використання запитів або в процесі виконання спеціально розробленої програми.

Кінцевий користувач отримує при роботі з СУБД такий зручний засіб обробки інформації, як запити. Запит є інструкцією на відбір записів.

Більшість СУБД дозволяють використовувати запити следую-щих типів :

  • запит-вибірка, призначений для відбору даних, хра-нящихся в таблицях, і що не змінює цих даних;

  • запит-зміна, призначений для зміни або пе-ремещения даних; до цього типу запитів відносяться: запит на додавання записів, запит на видалення записів, запит на созда-ние таблиці, запит на оновлення;

  • запит з параметром, що дозволяє визначити одне або не-сколько умов відбору під час виконання запиту.

Найпоширенішим типом запиту є запит на вы-борку. Результатом виконання запиту є таблиця з вре-менным набором даних (динамічний набір). Записи динамиче-ского набору можуть включати поля з однієї або декількох таблиць БД. На основі запиту можна побудувати звіт або форму.

Виведення інформації з БД

Практично будь-яка СУБД дозволяє вивести на екран і принтер інформацію, що міститься в БД, з режимів таблиці або форми. Такий порядок виведення даних може використовуватися тільки як чорновий варіант, оскільки дозволяє виводити данные тільки точно в такому ж виді, в якому вони містяться в таблице або формі.

Кожен користувач, що працює з СУБД, має можливість використання спеціальних засобів побудови звітів для выво-да даних. Використовуючи ці засоби створення звітів, користувач дістає наступні додаткові можливості виведення даних включати в звіт вибіркову інформацію з таблиць БД;додавати інформацію, що не міститься в БД;при необхідності виводити підсумкові дані на основі ин-формации БД;розташовувати інформацію, що виводиться в звіті, в будь-кому, удоб-ном для користувача виді (вертикальне або горизонтальне рас-положение полів);включати в звіт інформацію з різних пов'язаних таблиць БД.

41.Системи підготовки графічних матеріалів

Потреба введення в документи графіків, діаграм, схем, рисунков, етикеток викликала необхідність створення графічних процесорів. Графічні процесори є инструментальные програмні засоби, що дозволяють створювати і модифікувати графічні об'єкти. До них відносять системи:наукової графіки;ілюстративної графіки;комерційної графіки.

Системи наукової графіки призначені для обслуговування завдань картографії, оформлення наукових розрахунків, що містять хімічні, математичні і інші формули. Такого роду системы можуть бути виконані як спеціалізовані программные комплекси (геоінформаційні системи), окремі модулі (Microsoft Equation, SunOffice Math), вбудовані функції тексто-вых процесорів (Т3).

Системи ілюстративної графіки дають можливість квалифицированной підготовки графічних і текстових матеріалів, використовуваних в документах і в цілях демонстрації на презентациях, ділових переговорах, конференціях. Ці системи реализуются або як окремі графічні програми підготовки ил-люстраций (Microsoft Photo Draw, Corel Draw та ін.) і презентацій (Microsoft Power Point, Corel Presentation, Lotus Freelance Gra - phics, StarOffice Impress), або як функції офісних застосувань.

Системи комерційної графіки забезпечують відображення інформації про економічних, фінансових і соціальних объектах і процесах, що зберігається в електронних таблицях, БД, отдельных локальних файлах у вигляді двух- і тривимірних графіків разособистого типу. Ці системи реалізовані або як окремі програми (Microsoft Graph, StarOffice Chart), або як функції додатків, передусім табличних процесорів.

Види діаграмЯк правило, комерційна графіка використовується для наглядной ілюстрації процесів і явищ, описаних сукупністю числових даних, представлених в табличній формі. Представление числових даних у вигляді таблиць значно полегшує їх сприйняття при аналізі конкретних ситуацій і ухваленні управленческих рішень. Але простота і наочність табличної форми представлення даних втрачаються у міру збільшення розмірів таблиць. Тому важливу роль грають ілюстрації ділової графики, що готуються на основі табличних даних і істотно спрощують якісну оцінку управлінських ситуацій.

Табличні процесори пропонують різні види иллюстраций ділової графіки (діаграм), причому їх побудова существенным чином полегшена за рахунок використання майстрів диаграмм - вбудованих автоматизованих покрокових процедур, що дозволяють відповідним чином для вибраного типу ди-аграммы виконати усі необхідні операції оформлення її різних компонентів.Вибір конкретного виду діаграм здійснюється на основі змістовного аналізу табличних даних і переважної орієнтації конкретного виду діаграм на відображення определенных явищ і процесів, причому в процесі побудови конк-ретной діаграми можливе уточнення за рахунок використання тих або інших різновидів у рамках окремого виду.

Точкова діаграма відображує взаємозв'язок між числовы-ми значеннями в декількох рядах і представляє дві групи чи-сел у вигляді одного ряду точок в координатах ху. При підготовці дан-ных слід розташувати в одному рядку або стовпці усі значення змінної х, а відповідні значення у - в суміжних стро-ках або стовпцях, що ілюструється таблиці.

Діаграма з областями підкреслює величину зміни в те-чение певного періоду часу, показуючи суму введених значень. Вона також відображує вклад окремих значень в загальну суму.

Як і кругова діаграма, кільцева діаграма показує вклад кожного елементу в загальну суму, але на відміну від кругової діаграми вона може містити декілька рядів даних. Кожне кільце в кільцевій діаграмі представляє окремий ряд даних.

У пелюстковій діаграмі кожна категорія має власну вісь координат, що виходить з початку координат. Лініями соединяются усі значення з певної серії. Пелюсткова диаграмма дозволяє порівняти загальні значення з декількох наборовши даних.

Поверхнева діаграма використовується для пошуку наилучшего поєднання двох наборовши даних. Як на топографічній карті, області з одним значенням виділяються однаковим візерунком і кольором.

Бульбашкова діаграма є різновидом точкової діаграми. Розмір маркера даних вказує значення третьої змінної. При підготовці даних слід розташувати в одному рядку або стовпці усі значення змінної х, а відповідні значення у - в суміжних рядках або стовпцях.

Біржова діаграма часто використовується для демонстрації цін на акції. Цей тип діаграми також може бути використаний для наукових даних, наприклад для визначення зміни тем-пературы. Для побудови цій і інших біржових діаграм не-обходимо правильно організувати дані. Біржова діаграма для наборів з трьох і п'яти значень може мати дві осі: одна - для стовпців, що представляють інтервал коливань, інша - для цін на акції.При оформленні слід враховувати деякі рекомендації.

Кругові діаграми:складових повинно бути не більше шести, інакше диаграм-ма стане занадто складною;

око людини автоматично читає кругову діаграму по ходу руху годинникової стрілки, починаючи з точки, символизирую-щей 12 ч. Тому, якщо необхідно виділити один з сегментів як найважливіший, то його слід почати з "12 ч" і вести по часо-вой стрілці. Найважливіший сегмент необхідно зробити потемніше (чи пояскравіше, якщо діаграма кольорова);найважливіший сегмент не обов'язково найбільший;не слід розміщувати поруч дві кругові діаграми, щоб порівняти складові двох цілих. Для цього можна использо-вать гістограми або лінійчаті діаграми. Кругова діаграма показує як абсолютну величину кожного елементу ряду даних, так і його вклад в загальну суму. На круговій діаграмі може бути представлений тільки один ряд данных.

Лінійчаті діаграми:при виборі порядку розташування компонентів необхідно враховувати їх важливість. Наприклад, при порівнянні рівня прибутків вгорі слід розташовувати компоненти, відповідні наи-большим значенням, а потім - по тій, що убуває;оформляти лінійчаті діаграми слід так, щоб відстань між смугами була вже самих смуг;

числові значення слід вказувати у кінця смуг або на єдиній шкалі. Але не можна робити і те і інше. Цифри точніші, але шкала дає краще уявлення про порівняльні величини. Лінійчата діаграма відбиває співвідношення окремих ком-понентов. Категорії розташовані по горизонталі, а значення - по вертикалі. Таким чином приділяється більша увага сопос-тавлению значень і менше - змінам в часі. Линейчатая діаграма з накопиченням показує вклад окремих эле-ментов в загальну суму.

Гістограми:ширина стовпців має бути більше відстані між ними;

для стовпців, відповідних минулим періодам часу (до справжнього моменту), слід використовувати один колір (тип штрихування), а для наступних - інший, щоб виділити перс-пективы;

ступінчаста діаграма - це гістограма без проміжків між стовпцями. Вона привертає увагу до різких змін в порівнюваних даних. Гістограма показує зміну даних за певний період часу і ілюструє співвідношення окремих значе-ний даних. Категорії розташовуються по горизонталі, а значення - по вертикалі. Таким чином, приділяється більша увага из-менениям в часі.Гістограма з накопиченням демонструє вклад окремих елементів в загальну суму.

Графіки:часто саме така діаграма виявляється найпростішою для оформлення і найзрозумілішою і доступнішою при сприйнятті;

слідує лінії, що показують тенденції розвитку, оформ-лять як найяскравіші;на такій діаграмі можна розмістити декілька ліній, що дає можливість порівняння їх один з одним. Але проте сле-дует обмежуватися двома або трьома лініями.