Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТМС екзам..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
515.58 Кб
Скачать

6.5. Поняття та склад технологічного забезпечення

Сукупність організаційних, методичних і технічних документів, які регламентують процес людино-машинної обробки даних, є технологічним забезпеченням ЛІС. Безпосереднє "виробниче" виконання процесів обробки інформації реалізується в технологічних інструкціях для персоналу й у програмах для ПЕОМ. Документ "Технологічна інструкція" відповідно до Держстандарту 24. 209-90 повинен мати зведення про порядок і послідовність виконання операції /операцій/ технологічного процесу обробки даних. В інструкції наводиться перелік посад, на які вона поширюється. При необхідності в інструкції повинно бути вказаний порядок реєстрації виконаної операції. Склад технологічних інструкцій залежить від технології обробки даних. Відповідно до цього технологічне забезпечення поділяється на види робіт, виконуваних людиною без ПЕОМ і безпосередньо за допомогою ЕОМ.

1.Роботи, виконувані поза ПЕОМ

1.1. Інструкції, які містять правила роботи з паперовими документами.

1.1.1. "Інструкція з ведення первинної інформації'" - правила виконання та ведення нормативної, планової, фінансової документації, класифікаторів, довідників; порядок внесення змін і доповнень у документацію; порядок передавання документації на обробку.

1.1.2. "Інструкція про порядок передавання вихідної інформації - опис засобів виведення та передавання вихідної інформації споживачам, порядок розмноження, оформлення та передавання користувачам вихідної документації;

опис реєстраційних документів.

1.1.3. "Інструкція про порядок ведення архіву документів" - класифікація документів, прийнятих на зберігання; порядок реєстрації й організації зберігання;

терміни зберігання архівних документів.

1.1.4. "Інструкція з приймання інформації" - опис засобів передавання інформації на носіях; порядок приймання та контролю інформації; порядок зберігання інформації на машинних носіях; опис видів супровідних і реєстраційних документів, які заповнюються при прийманні інформації.

1.1.5. "Інструкція з підготовки документації для перенесення на машинні носГГ - опис підготовчих операцій, які передують перенесенню інформації на машинні носії; опис реєстраційних документів.

1.2. Інструкції, які містять правила роботи з машинними носіями.

1.2.1. "Інструкція з перенесення інформації на машинні носії"" - відомості про вхідний документ, схема розміщення інформації на машинному носії; порядок нанесення інформації на машинні носії, контроль її вірогідності.

1.2.2. "Інструкція зі збирання, реєстрації, контролю та передавання інформації за допомогою периферійних технічних пристроїв" - порядок збирання га реєстрації інформації; порядок оформлення супровідних листів; правила редагування інформації; опис програм для периферійних технічних пристроїв:

порядок ведення картотек з програмами та постійними реквізитами.

1.2.3. "Інструкція з передавання інформації по каналах зв'язку" - порядок приймання та контролю вхідної інформації; правила підготовки інформації до передавання по каналах зв'язку; порядок виконання стандартних процедур на технічному пристрої.

1.2.4. "Інструкція з підготовки інформації на ПЕОМ" - порядок укомплектування машинних носіїв для введення в ПЕОМ; опис супровідних документів.

1.2.5. "Інструкція про порядок ведення архіву магнітотек" - класифікація машинних носіїв за видом збереженої інформації; порядок реєстрації та маркірування магнітних носіїв інформації; порядок організації розміщення та зберігання носіїв; порядок користування архівом; терміни зберігання магнітних носіїв.

2. Роботи, виконувані на ПЕОМ

2.1. Інструкції, які містять правила роботи з масивами інформації.

2.1.1. "Інструкції зі створення й обслуговування масивів" - схема технологічного процесу створення й обслуговування інформаційних масивів, які не є результатами розрахунку функціональних задач АСУ; призначення масиву.

2.1.2. "Інструкція з організації внутрімашинної інформаційної бази" - опис принципів будови бази, характеристики її складу й обсягу, структури бази на рівні БД із зазначенням функцій АСУ, при реалізації яких використовується кожна БД.

2.1.3. "Інструкція з ведення внутрімашинної інформаційної бази" -послідовність процедур при створенні й обслуговуванні БД, регламент виконання процедур, засоби захисту бази від руйнації" та несанкціонованого доступу, зв'язки між масивами БД і вхідними масивами.

2.2. Інструкція з експлуатації програм розв'язання задач.

2.2.1. Керівництво системного програміста (Держстандарт 19. 503-79)-загальні відомості про програму, структура програми, настроювання та перевірка програми; повідомлення системному програмісту.

2.2.2. Керівництво програміста (Держстандарт 19. 504-79) - призначення та Умова застосування програми, характеристики програми; звертання до програми;

зхідні та вихідні дані, повідомлення.

2.2.3. Керівництво оператора (Держстандарт 19. 505-79) - призначення Іграми, умови виконання програми, виконання програми, повідомлення °ператору.

2.2.4. Інструкція з взаємодії програми із СУБД.

2.3. Інструкція з забезпечення робіт, виконуваних на ПЕОМ.

2.3.1. Введення даних.

2.3.2. Маніпулювання даними (обмін даними між програмами та БД).

2.3.3. Редагування.

2.3.4. Контроль, накопичення, зберігання.

2.3.5. Пошук.

2.3.6. Відновлення.

2.3.7. Захист.

2.3.8. Одержання вихідних відомостей.

2.3.9. Обслуговування користувача в реальному масштабі часу. 2.4. Інструкції з організації обчислювального процесу.

2.4.1. Проходження інформації за етапами обробки.

2.4.2. Збирання й обробка статистичних даних з використання машинного часу.

Опис технологічного процесу обробки даних включає в себе такі розділи (Держстандарт 24. 205-80):

1) технологічний процес збирання й обробки даних про склад і послідовність операцій із збирання, реєстрації та передавання даних; перелік технологічних інструкцій, які супроводжують даний технологічний процес;

2) технологічний процес обробки даних про склад і послідовність виконання операцій з приймання, контролю, видачі результатів обробки; перелік технологічних інструкцій, супроводжуючих даний технологічний процес.