Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
690014.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
554.44 Кб
Скачать

18. Поняття та особливості індивідуальних трудових правовідносин, їх структура.

Індивідуальні трудові відносини характеризуються без­посереднім зв'язком між працівником і роботодавцем. Го­ловна їх мета — виконання працівником певної трудової функції. Елементами цих відносин виступають усі ланки суспільних зв'язків, без яких індивідуальні трудові відноси­ни не можуть нормально функціонувати. Потрібно відміти­ти, що не всі елементи є однопорядковими, зв'язки між ними носять складний, супідрядний характер. Особливе місце в цій системі займають відносини, що опосередковують трудовий договір між працівником і роботодавцем. Ці відносини можна розглядати як у вузькому, так і в широкому значенні. У широкому значенні трудовий договір є базою, основою всіх інших індивідуальних трудових відносин — щодо оплати праці, робочого часу, дисципліни праці тощо. Всі названі відно­сини виникають і протікають тільки в рамках дії трудового договору, з його припиненням припиняються і всі елементи, що його становлять. Навіть випадки невчасного розрахунку з працівником, трудові спори про незаконне звільнення по­в'язані з минулими трудовими відносинами в рамках тру­дового договору. Розглядаючи трудовий договір у вузькому значенні, потрібно обмежитися відносинами щодо його укла­дення, зміни і припинення. Це — ядро всіх індивідуальних відносин трудового найму.

До індивідуальних трудових відносин, на мою думку, належать відносини щодо: професійної орієнтації і професійного добору кадрів, що здійснюється роботодав­цем; укладання, зміни та припинення трудового договору; відсторонення працівників від роботи роботодавцем; нор­мування праці у рамках трудового договору; оплати праці; робочого часу; часу відпочинку; охорони здоров'я праців­ників у процесі праці; дисципліни праці; оцінки результатів праці та атестації працівників; професійного навчання працівників і підвищення їхньої кваліфікації; дисципліна відповідальності працівників; матеріальної відповідальності сторін трудового договору.

Відносини щодо дисциплінарної і матеріальної відпо­відальності є охоронними за своєю соціальною спрямованіс­тю, однак реалізуються в рамках трудового договору, який охоплює всю систему індивідуальних трудових відносин

Індивідуальні трудові правовідносини виступають в якості об’єктивної передумови виникнення і розвитку колективних трудових відносин; колективні трудові правовідносини не можуть виникнути без індивідуальних трудових відносин. Таким чином, можна запропонувати ще одну класифікацію трудових правовідносин за суб’єктною ознакою. За цією ознакою усі трудові правовідносини слід поділити на індивідуальні і колективні. Індивідуальні відносини – це відносини, в яких однією з сторін є окремий працівник; колективні відносини – це усі відносини, де однією з сторін є трудовий колектив. Колективні відносини не такі численні, як індивідуальні. Вони входять у групу організаційно-управлінських відносин, покликаних забезпечувати розвиток індивідуальних трудових відносин. З нашої точки зору, другу частину відносин цієї групи складають відносини соціального партнерства. “Соціальне партнерство – система взаємовідносин між працівниками (представниками працівників), роботодавцями (представниками роботодавців), органами державної влади, органами місцевого самоврядування, спрямована на забезпечення узгодження інтересів працівників та роботодавців з питань регулювання трудових відносин та інших безпосередньо пов’язаних з ними відносини” [136, с.141]. Єдиною метою і колективних, і соціально-партнерських відносин є здійснення організаційно-управлінських заходів стосовно створення необхідних умов в сфері праці працівників. Розвести колективні та соціально-партнерські відносини можна за двома ознаками: за суб’єктною і територіальною. Сторонами колективних трудових правовідносин є трудовий колектив і роботодавець, а соціально-партнерських - трудовий колектив, роботодавець, органи державної влади або місцевого самоврядування. Якщо організаційно-управлінські відносини реалізуються в межах юридичної особи (підприємства, установи, організації), то соціально-партнерські відносини виходять за рамки останньої, адже суб’єктами цих відносин є також державні органи та органи місцевого самоврядування. І знову ж таки індивідуальні трудові правовідносини є тією передумовою, без якої не можливе виникнення соціально-партнерських відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]