Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РПС_106 шпора.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
669.18 Кб
Скачать

18. Сучасна демографічна ситуація в Україні, її регіональ-ні особливості.

Дані за 1996 рік. Укр. – п'ята за чисел насел в Європі. За-раз населення стан. приблизно 51,3 млн. Україна поступається лише ФРН (80 млн. чол.), Іта­лії (58 млн чол.), Великобританії (57,3 млн чол.) і Франції (57 млн чол.).

Демографічна ситуація надзвичайно серйозна. Процес природного скороч насел в селах розпоч з 1979, в містах — з 1990. У 1989 р. природний при­ріст населення України стано-вив 1,7 чол. на 1000 чол. населення. А в 1990 р. — лише 0,6, а з 1991 природне скорочення 0,7.

За період 1929-1959 Укр не долічилася 14,6 млн осіб. Сер. трив. життя в Україні станов 70-71 рік (66 років у чоловіків і 73-75 років у жінок) і поступово зменш. За цим показником, Україна посідає 52 місце серед країн світу.

Скорочення насел України – наслідок мутаген­них впли-вів, у тому числі негативних змін навкол. сер-ща, що призво-дять до різкого пошкодження ге­нофонду, глибока соц-екон криза, складна криміно­генна сит. в Україні.

Забруднення навкол сер-ща призвело до того, що у 1990 р. вся Україна проголошена її парламен­том зоною екологічного лиха.

Вже у 1998 році за чисельністю населення Україна скоти-лася на 7-ме місце після Німеччини, Росії, Великобританії, Італії, Туреччини, Франції.

19. Трудові ресурси, їх суть та види зайнятості

Трудові ресурси – наявне працездатне насе­лення (чоловіки від 16 до 60 років, і жінки від 16 до 54 років, а також працюю-чі пенсіонери та підлітки). Заг. кіл-ть працездатного населен-ня України в 1993 р. превищувала 29 млн. чоловік. В працез-датному віці знаходиться 55,8 % населення. Найб. питома вага осіб працездатного віку в Одеській (57,6), Хар­ківській (57,2), Запорізькій (57,2), АР Крим(57,5). Найнижчий показник в Че-рнігівській області (51,3). У сфері матеріального в-ва зайнято 64% працівни­ків. В пром- ті – 29%, більше 20% – с/г, понад 11% – в освіті, галузяях науки та культури. Значна частка при-падала на буд-во (7,4%), торгівлю, гром. харчу­вання (7,1%), транспорт і зв’язок (6,7%).

Нині переважаючою формою зайнятості є держ сектор економіки, проте частка недержавних форм власності пос-тупово зростає. У н/г країни жінки пе­реважають над чолові-ками, вони зайняті на важких і шкідливих роботах, працюють у нічну зміну.

20. Ринок праці та забезпечення продуктивної зайнятосьі населення України, регіональні особливості безробіття.

Новим явищ у соціальному житті України є вивільнення працівників (тобто їх скорочення з ініціативи адміністрації підприємств та організацій) з різних галузей народного господарства і поява безробітних. За останні роки що-річно вивільнялося з різних галузей народного господарсва близько 200—273 тис. чоловік. Причому майже половина з них працювали у різних галузях промисловості. З інших га-лузей економіки значне вивільнення відбувається на тран-спорті і зв'язку, у торгівлі і громадському харчуванні, будів-ництві, науці і науковому обслуговуванні та в освіті.

Одночасне з вивільненням працівників має місце і певний рівень попиту на робочу силу. За останні роки цей попит не перевищував 36 тис. чоловік. Майже третина цього попиту припадає на галузі промисловості. Нині рівень зайня-тості трудових ресурсів України досягає 72%, або майже 23 млн. чоловік. Нижче цього середнього рівня зайнятість тру-дових ресурсів в Автономній Республіці Крим, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Одеській та Чернівецькій обл. Найвищий рівень зайнятості трудових ресурсів характерний для Київської, Сумської, Полтавської, Кіровоградської та Чер-нігівської областей. Певна частина працездатного населення України офіційно зареєстрована як безробітні. Нині в Україні зареєстровано близько 1 млн. безробітних.

Рівень безробіття є досить диференційованим по окре-мих регіонах України. Нині найвищий рівень зареєстрованого безробіття характерний для західних областей республіки — Волинської, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківсь-кої, Львівської та Тернопільської. Найнижчі показники рівня безробіття склалися в Одеській облі, м. Києві та Севастополі.

Враховуючи демографічну ситуацію, яка склалася в різних регіонах України, можна передбачити, що при ниніш-ньому рівні створення нових робочих місць у західних обл. і природному прирості населення рівень безробіття в майбут-ньому набуде в цьому регіоні ще більшої гостроти.

Впровадження ринкових механізмів господарювання вимагає від держави, регіональних органів управління завчасної розробки та реалізації соціальних гарантій у сфері зайня-тості населення працездатного віку. Тим більше, що значна частина населення зараз перебуває в умовах вимушеної непо-вної зайнятості. Лише чисельність працюючих в режимі не-повного робочого тижня (дня) перевищує 2 млн. чоловік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]