Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РПС_106 шпора.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
669.18 Кб
Скачать

14. Наукові методи аналізу рощміщення та територіальної організації продуктивних сил, їх суть.

У наукових дослідженях т/о і розміщення ПС використо-вується наступні методи: 1) Системний аналіз. Можна порівнювати різні ва­ріанти роз-в’яз проблем удосконал розміщ в-ва і вибирати для практичн викор кращі. Дає змогу розг­ляд кожну велику екон проблему як особливу сис-му взаємодії з іншими.

2) Економічні методи використов у проектних роз­робках, при обгрунтуванні розміщ ПС. Нескладні ба­лансові розрахунки вир-ва і споживання продукції в районах належать до набли-жених методів, які нази­вають традиційними. Складні балан-сові розрахунки на ЕОМ належ до точних або нових методів.

3) Балансовий метод. У предпланових досліджен­нях викор сис-ма матер, фінанс ат інших балансів. Розробл баланси труд. ресурсів, грошових доходів і видатків насел, територ баланси потужностей буд оргнізацій, баланси місцевих буд. матеріа-лів, виро­бів металообробної пром-ті та ін. Баланси є звітні та планові.

4) Техніко-еономічні розрахунки застосов на прое­ктній стадії обгрунтув розміщ під-в і територ розви­тку вир-ва. Порівняль-ну ефективність різних варіан­тів районного розміщення під-в і комплексів визна­чають на основі розрахунку поточних (собі-вартості) і порівняння одноразових (капітальних) витрат. При виборі місць розміщення враховуються показнки ма­теріало-, енерго-, фондо- та трудомісткості продук­ції. Особливу роль відіграють показники водомістко­сті й транспортабельності продукції.

5) При визначенні ефективності функціонування гос-ва під-ва використовують систему вартісних показ­ників: валову та то-варну продукцію, чисельність працівників, продуктивність праці, вартість онсовних виробничих фондів, матеріальні вит-рати та капітльні вкладення.

6) Аналіз теритріальної організації вир-ва передба­чає викори-стання економіко-статистичних мето­дів. З-поміж них найпоширенішими є обчислення ін­дексів і середніх величин, ко-реляційний аналіз, гру­пування та графоаналітичний метод.

7) Порівняльний спосіб вивчення економічних і економіко-географічних явищ, їх конкретизція та ге­нералізація.

8) Картографічний метод. Економічне картування є наочним і конкретним інструментом при дослідженні території, аналізі особливостей розміщення і взає­мозв’язку предметів та явищ. Особливе значення має вимірювання економічних відстаней (за ізоліні­ями тарифів на первезення пасажирів і вантажів), густоти населення.

9) Економіко-математичний метод - формалізо­ваний опис економічних явищ і процесів у вигляді відповід­них моделей – ситем математичних рівнянь. Найча­стіше використовують 2 види економ.- математ. мо­делей: балансові та оптимізаційні.

15. Демографічний і трудовий потенціал регіональної економіки та їх вплив на розвиток і розміщення продуктивних сил , їх сутьт.Дані за 1996 рік. Укр. – п'ята за чисел насел в Європі. Зараз населення стан. приблизно 51,3 млн. Україна поступається лише ФРН (80 млн. чол.), Італії (58 млн чол.), Великобританії (57,3 млн чол.) і Франції (57 млн чол.).Демографічна ситуація надзвичайно серйозна. Процес природного скороч насел в селах розпоч з 1979, в містах — з 1990. У 1989 р. природний приріст населення України становив 1,7 чол. на 1000чол. населення. А в 1990 р. — лише 0,6, а з 1991 природне скорочення 0,7.За період 1929-1959 Укр не долічилася 14,6 млн осіб.Сер. трив. життя в Україні станов 70-71 рік (66 років у чоловіків і 73-75 років у жінок) і поступово зменш. За цим показником, Україна посідає 52 місце серед країн світу.Скорочення насел України – наслідок мутагенних впливів, у тому числі негативних змін навкол. сер-ща, що призводять до різкого пошкодження генофонду, глибока соц-екон криза, складна криміногенна сит. в Україні.Забруднення навкол сер-ща призвело до того, що у 1990 р. вся Україна проголошена її парламентом зоною екологічного лиха

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]