Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РПС_106 шпора.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
669.18 Кб
Скачать

4. Основні критерії рпс.

Критерії РПС – орієнтири практичної спрямованості, якими керуються при виборі оптимального варіанту їх територіального розташування.

Основні критерії:

Дотримання екологічних критеріїв передбачає: збереження просторовоїцілістностіприродних сис-м у процесі їх госп-го викор-ня;освоєння та застосування природо- і ресурсозберігаючих, маловідходних та безвідходних технологій; вир-во екологічно чистих видів продукції.

Соціальні кр-рії передбачають врахування потреб та інтересів населення в соціально-економічному розв. тер-рії,еколого безпечному проживанні в певному регіоні, розширенні мереж соц-культ-них закладів та сфери послуг, достатній забезпеченостіробочими місцями, ств-ні терит. центрів.

5.Вплив глобалізації і регіоналізації економіки на РПС.

Світове господарство являє собою глобальну систему економ. взаємозалежності, яка охоплює всі національні гос-ва, зв‘язані один зодним міжнародним поділом праці і різноман-ми формами взаємодії на рівні ПС, вир-их відносин і політ.-прав структур.

Інтернаціоналізація світової економіки проявл-ся у 2-ох її основних напрямках: глобалізації і регіоналізації. Глобалізація здобуває різні модифікації в залежності від того чи то окрема кампанія, галузь, кр-на чи все світове вир-во. Головними показниками глобалізації компаній є міжнародне розсередження надходжень від продажу і основних активів, внутрішньо-фірмова торгівля полуфабрикатами, заготівлями, продуктами і внутрішньо-фірмовами потоками. Глобалізація на рівні окремих галузей визначається тим, вякій мірі конкурентна здатність компаній внутрі галузі в данній країні взаємозв‘язана з її конкурентною здатністю в іншій кр-ні. Глобалізація на рівні окремої кр-ні характ-ся ступіню взаємозв‘язку її економіки з світовою економікою вцілому. Не дивлячись на зростання глобалізації світової економіки, далеко не всі кр-ни в різній ступені до неї інтегровані.

Регіоналізація – це інтеграція національних господарств на регіональному рівні. Створенняі функціонування торгових таекономічних регіональних об‘єднань переслідує різноманітні цілі. Регіональні ініціативи ставлять не тільки господарські цілі, але і цілий спектр неекономічних, починаючи від регіонального політичного об‘єднання до сприяння регіональної безпеки. Першим представником регіоналізації нового типу стало виникнення Європейського співтов-ва, яке з 1993 року отримало назву Європейського Союзу.

6. Основні принципи розміщення продуктивних сил, їх суть та значення.

Розміщення і розвиток ПС здійсн.-ся на основі певних принципів. Принципи – це науково-обгрунтовані їдеї і положення якими керуються в практичній діяльності.

Основні принципи:

1)принцип раціонального розміщення в-ва передбачає наближення вир-ва до джерел сировини, палава чи р-нів споживання;2)принцип забезпечення еколог. рівновагице бережливе і комплексне використання прир. ресурсів, охорони природи,забезпечення здоров’я, гігієнічних умов;3)рац. спеціалізація в поєднанні з комплексним розвитком госп-ва екон. р.-нів;4)обмеження надмірної концентрації промисловості у великих містах;5)більш рівномірне розм. індустрії і вирівнювання рівня екон. розвитку р-нів;6)реалізація переваг міжнар. поділу праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]