Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РПС_106 шпора.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
669.18 Кб
Скачать

1. Предмет, основні завдання рпс, зв’язок з інш. Науками

Предметом курсу РПС є просто-рова організація продуктивних сил, вивчення якої здійснюється на різних рівнях: населений пункт, низовий адміністратив-ний р-он; область чи автономна республіка; економічний р-он; країна в цілому. Такі еле-менти просторової (територіальної) організації продуктивних сил, як природноресурсний, людський і трудоресурсний поте-нціал, галузеві і міжгалузеві комплекси, соціальна інфраструк-тура, територіальні системи господарювання є об’єктами вивчення РПС. Поня-ття РПС охоплює вивчення 3-х основних великих складових: ро-зміщення населення і трудових ресурсів; розміщення природ-них ресурсів; розміщення в-ва і сфери обслуговування. Особ-ливе місце займають такі складові як розміщення промислово-сті, с/г, транспорту та групи галузей сфери обслуговування. Отже, предметом науки про розміщення продуктивних сил є вивчення закономірностей і принципів територіальної організації в-ва, ефективність розміщення галузей народно-го господарства в різних країнах і регіонах.

Завдання РПС:

1)наукове обгрунтування планомірного і пропорційного розм.-ня галузей народн. госп.-ва по території кр.-ни; 2)розробка наук. основ і удосконалення регіонування;3)вивчення всіх екон. р-нів; 4)вивчення окремих міст;5)вивчення промисл. центрів, вузлів, АПК, окремих пром. і с/г підпр.-в;6)вивчення населення;7)вивчення впливу міжн. поділу праці;8)вивчення проблеми перетворення природи, охорони навк. сер.-ща, рац. природокор.-ня.

РПС віднос.-ся до сис.-ми екон. наук. Економ. Теорія, яка вивчає і визначає економ закони і категорії для

РПС, як і для всіх інш. економ. наук, виступає головною наукою. В той же час техн. і природознавчим наукам корисні відомості, які є в курсі РПС, про особливості розміщення галузей, населення, про напрямки розв. регіонів, про економ. оцінку природи, труд. ресурсів та наук. обгрунтув. і проектув. техніки і технологій в промисловості, буд-ві, на транспортних, зональних сист-ах с/г і інш.

2. Регіональна економіка, її суть і предмет дослідження.

З поняттям “регіон” пов‘язаний термін регіональна економіка – науковий напрямок, що вивчає закономірність розміщення ПС та районів. Понятяя “регіональна економіка”та “розміщення ПС” близькі за змістом; усе-таки регіональна економіка більше прив‘язана до поняття “регіон”, у той часяк наука про РПС займається й загальнорегіональними проблемами. У сучасній літературі регіональну економіку прийнято вважати, перш за все, ужитковою наукою.

Для регіональної економіки характерні такі засади функціонування :

  • Комплексність екологічного, економічного та соціального розвитку ;

  • Єдність процесів природокористування та охорони навколишнього середовища;

  • Територіальна спільність виробництва ;

  • Відповідність системи розселення демографічній ситуації та розміщення виробництва ;

  • Цілісність системи соціальної інфраструктури ;

  • Поєднання територіального та галузевого управління об’єктами.

3. Загальні закономірності розміщення продуктивних сил, їх суть та значення.

Розміщення продуктивних сил складається під дією певних за-кономірностей — багаторазової повторюваності внутрішніх, суттєвих і необхідних причинно-наслідкових зв'язків, що вик-ликаються впливом факторів розвитку виробництва. Вони по-діляються на загальні і специфічні. Перші діють у будь-якому товарному виробництві взагалі. Це, перш за все, закономірні-сть територіального поділу праці; концентрації і спеціалізації виробництва; регіональних відмінностей у продуктивності праці та ін. Специфічні закономірності властиві певним суспі-льноекиномічним формаціям і типам господарської діяльно-сті. Їх дія проявляється в різних способах виробництва, що ві-дрізняються своїм базисом. Розміщення продуктивних сил — це результат дії об'єктивних законів і закономірностей, а та-кож суб'єктивних процесів, що виникають в результаті діяль-ності людини. Закономірність — об'єктивно існуючий повто-рюваний, суттєий зв'язок явищ природи і суспільного життя. Між законами і закономірностями існує найтісніший взаємо-зв'язок. Інколи закономірність може трактуватись як прояв дії декількох законів. Всі закони і закономірності — відношення об'єктивні, вони проявляються незалежно від волі і свідомості людей. Закономірності розміщення продуктивних сил виявля-ються відношеннями між виробничою діяльністю людей і територією, на якій ця діяльність проходить.

Загальні закономірності:

1)Екон. ефективн. розміщення і теріторіальної організації госп-ва:2)Планомірного і пропорційного розм. вир-ва;3)комплексний взаємно-обумовлений розвиток госп-ва:4) сталий розвиток ПС;5)зближення рівня розв. р.-нів; 6)розвиток територ. поділу праці;7)розв. міжнар. поділу праці і міжнар. екон. інтеграції;8)орієнтація в процесі вирішення конкретних питань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]