Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
buh_oblik.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
289.28 Кб
Скачать

19. Функції бухгалтерського обліку

Для успішного ведення бухгалтерського обліку необхідно дотримуватися виконання ряду вимог, серед яких наваж-ливішими є: порівнянність показників обліку та показників планів, своєчасність обліку, точність і об’єктивність, повно-та, якісність і доступність, економічність і раціональність.

Вимогу про порівнянність показників обліку та показ-ників планів встановлено для виконання функції зворотного зв’язку та аналітичної функції, тобто для здійснення еко-номічного аналізу наявності та ефективності використання ресурсів, визначення результатів діяльності підприємства

В управління підприємством бухгалтерський облік вико-нує ряд функції: Інформаційна, оціночна, контрольна,аналітична. Інформаційна- в межах якої здійснюється забезпечення обліковою інформацією користувачів для прийняття управлінських рішень. Оціночна - в межах якої з’являється можливість за даними обліку надати оцінку роботи виконавців. Контрольна - в межах якої забезпечується можливість проведення контролю за ефективністю прийнятих управлінських рішень. Аналітична- в межах якої з’являється можливість проведення екон аналізу діяльності суб’єкта господарювання.

Для досягнення мети та виконання обліком функцій він має відповідати таким вимогам: порівнянності конкретних показників бізнес-плану та обліку, точності й об'єктивності, ясності й доступності, своєчасності, економічності.

20. Аудиторський висновок: поняття та види

Аудиторський висновок – це офіційний документ , засвідчений від імені аудиторської фірми підписом сертифікованого аудитора та печаткою, який складений у встановленому порядку за наслідками проведення аудиту і містить чітке письмове висловлення думки аудитора про фінансові звіти в цілому, тобто стосовно їх достовірності, повноти та відповідності чинному законодавству та нормативам бух..обліку фінансово – госп..діяльності та аудиту. Аудиторський висновок розрахований на широке коло як зовнішніх, так і внутрішніх користувачів інформації. Його публікація – це свідоцтво того, що фінансова звітність підприємства- клієнта як в цілому, так у всіх суттєвих деталях відповідає встановленим вимогам.

1. Безумовно позитивний висновок - надана інформація дає дійсне і повне уявлення про реальний склад активів і пасивів, господарська діяльність здійснюється відповідно до чинного законодавства, система обліку відповідає законодавчим і нормативним вимогам, фінансова звітність складена на підставі справжніх даних обліку і достовірно відображає фінансовий стан.

2. Умовно-позитивний висновок (є фундаментальна непевність). У зв'язку з неможливістю перевірки окремих фактів аудитор не може висловити свою думку щодо вказаних моментів, але вони мають обмежений вплив на стан справ у цілому і не перекручують дійсний фінансовий стан. Аудитор вважає можливим підтвердити, що за винятком згаданих обмежень надана інформація свідчить про відповідність господарської діяльності чинному законодавству.

3. Негативний висновок. Аудитом встановлені порушення. Допущені порушення викривляють реальний стан справ у цілому (в основному). Прийнята система обліку не відповідає законодавчим і нормативним вимогам. Дані фінансової звітності не відповідають обліковим даним. Таким чином, дані бухгалтерського обліку і фінансової звітності не дають достовірного уявлення про дійсний фінансовий стан.

4. Відмова від надання висновку. У зв'язку з неможливістю перевірити факти аудитор не може висловити думку щодо вказаних моментів. Представлені моменти суттєво впливають на дійсний стан справ у цілому. У зв'язку з відсутністю достатніх аудиторських свідчень аудитор не може видати об'єктивний аудиторський висновок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]