Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Himia_otvety_na_voprosy_na_ekzamen).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
449.02 Кб
Скачать

34. Целюлоза: будова, властивості, вміст в харчових продуктах, перетворення в процесі травлення.

Целюлоза – тверда волокниста речовина, є складовою рослинних організмів. Молекулярна формула (С6Н10О5)n. Целюлозатеж є природним полімером. Її макромалекула складається з багатьохзалишків молекул глюкози. Молекули целюлози побудовані із залишків β-D-глюкопіранози, сполучених між собою β-1, 4-глікозидними зв*язками.

Целюлоза - волокниста речовина. Вона не плавиться і не переходить у пароподібний стан: при нагріванні приблизно до 350 С целюлоза розкладається - обвуглюється. Целюлоза нерозчинна ні у воді, ні в більшості інших неорганічних і органічних розчинниках.

Хімічні властивості целюлози визначаються насамперед присутністю гідроксильних груп. Діючи металевим натрієм, можна отримати алкоголю целюлози [C6H7O2(ONa)3]n. В результаті окислення в макромолекулі целюлози з'являється деяке число карбонільних і карбоксильних груп. Під впливом сильних окислювачів відбувається розпад макромолекули. Гідроксильні групи целюлози здатні алкіліроватися і аціліроватися, даючи прості і складні ефіри.

Одне з найбільш характерних властивостей целюлози - здатність уприсутності кислот піддаватися гідролізу з утворенням глюкози.  Аналогічно крохмалю гідроліз целюлози протікає східчасто.

Целюлоза горить. При цьому утворюються оксид вуглецю (IV) і вода.

При нагріванні деревини без доступу повітря відбувається розкладання целюлози та інших речовин. При цьому виходять деревне вугілля, метан,метиловий спирт, оцтова кислота, ацетон та інші продукти.

метилцелюлоза володіє деякою розчинність в воді; застосовується головним чином як загусник (замість крохмалю) в текстильній,косметичній та харчової промисловості.

Вміст целюлози у продуктах: Кількість дуже велика (2,5 і більше): висівки пшеничні, квасоля, смородина, вівсяна крупа, горіхи, фініки, полуниця, інжир, чорниця, журавлина, малина, родзинки, горобина, агрус, чорнослив, урюк. Велика (1-2,0): крупа гречана, перлова, ячна, вівсяні пластівці «Геркулес», горох лущений, картопля, морква, капуста білокачанна, горошок зелений, баклажани, перець солодкий, гарбузи, щавель, айва, апельсин, лимон, брусниця, гриби свіжі. Помірне (0,6-0,9): хліб житній з сіяного борошна, пшоно, крупа кукурудзяна, цибуля зелена, огірки, буряк, томати, редис, капуста цвітна, диня, абрикоси, груша, персики, яблука, виноград, банани, мандарини. Дуже мала (0,1-0,2): хліб пшеничний з борошна 1-го та вищого гатунку, манна крупа, макарони, печиво.

Целюлоза в травному тракті людини не розщеплюється, оскільки в ньому не діють ферменти гідролізу b-глікозидних зв’язків.

35. Якісна реакція на виявлення Сульфуру в амінокислотах.

Якщо до лужного розчину додати розчин солі плюмбум (ІІ) ацетату і прокип*ятити суміш, то рідина забарвлюється в темно-коричневий колір, а іноді випадає коричневий або чорний осад плюмбум (ІІ) сульфіду. Якщо білок містить сульфур, то при кип*ятінні з лугом, він виділяється у вигляді сірководню. Сірководень реагує з плюмбум (ІІ) сульфіду:

H2S + Pb(CH3COO)2 = PbS + 2 CH3COOH

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]