Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_grom_bud.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.33 Mб
Скачать

19.Договір підряду, порядок укладення, відповідальність сторін. Функції замовника.

Договір підряду - це договір, за яким одна сторона (підрядник) зобов'язується виконати на свій ризик певну роботу за завданням іншої сторони (замовника) з її або своїх матеріалів, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Згідно з Цивільним кодексом України за договором підряду підрядник зобов'язується своїми силами та засобами побудувати й здати організації замовнику передбачений планом об'єкт відповідно до затвеРдЖеної проектно-кошторисної документації та в установлений строк, а замовник зобов'язується надати підряднику будівельний майданчик, передати йому затвеРдЖену проектно-кошторисну документацію, забезпечити своєчасне фінансування будіввництва, прийняти закінчені будівництвом об'єкти й оплатити Їх.

Забезпечення будівництва технологічним, енергетичним, електротехнічним і загальнозаводським обладнанням та апараатурою покладається на замовника.

Забезпечення будівництва матеріалами та виробами є обов'язком підрядника, за винятком матеріалів і виробів, забезпечення якими згідно з договором покладено на замовника.

Забезпечення обладнанням та інвентарем будівництва тимчасових будинків і споруд є обов'язком підрядника.

У ході ведення господарської діяльності можуть виникати ситуації, за яких можливе розірвання договору.

Положенням про підрядні контракти у будівництві рекомендовано приблизний перелік статей, що включаються до загальних положень контракту:

1. Визначення та терміни. 2. Предмет контракту. 3. Ціна предмета контракту. 4. Строки виконання робіт.

5. Розрахунки та платежі. 6. Проектна документація. 7. Зміна проектної документації та обсягів робіт у процесі будівництва. 8. Будівельний майданчик. 9. Матеріально-технічне забезпечення. 10. Субпідрядні організації. 11. Страхування ризиків. 12. Виконання робіт. 13. Контроль за якістю робіт. 14. Гарантійні строки експлуатації об'єкта. 15. Фінансові гарантії. 16. Усунення суперечностей і арбітраж. 17. Призупинення робіт і розірвання контракту.

Така форма контракту застосовується як дЛя здійснення капітального будівництва, так і дЛя проведення реконструкції, розширення, технічного переоснащення діючих підприємств

Часто при виконанні будівельних робіт виникає необхідність внесення змін до проектної документації як з боку замовника, так і з боку підрядника.

Зміни та доповнення робіт оформляються у письмовій формі та приймаються підрядником для виконання після відповідного їхнього технічного оформлення, виявлення впливу на вартість і строки будівництва.

Таке узгодження здійснюється шляхом підписання сторонами додаткової угоди.

Уразі, якщо немає можливості підписання додаткової угоди до початку робіт, сторони складають протокол про виконання додаткових робіт,

Якщо зміни у роботах за рішенням замовника не сприичиняють зміни вартості та строків будівництва, додаткову угоду за взаємною згодою не укладають.

Передача проектної документації будівельній організації здійснюється у строки, передбачені графіками передачі.

Передача документації оформляється актом у двох примірниках, які підписують сторони.

При укладанні двостороннього контракту на проведення будівельних робіт відповідальність за забезпечення проектною документацією покладається в основному на замовника, що:

- видає вихідну інформацію для розробки документації;

-укладає контракти на виконання проектно-дослідницьких, конструкторських, науково-дослідних, консультаційних робіт і послуг;

-погоджує з проектними організаціями графік розробки та видачі документації, здійснює контроль за його виконанням;

-організує в установленому порядку узгодження, затвердження і перезатвердження документації, оформлення обгрунтованих змік;

- підписує робочу документацію для виконання робіт.

Приступаючи до будівництва, необхідно враховувати, що Кодексом про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність у таких випадках:

.:. за недотримання екологічних вимог під час проектування, розміщення, будівництва, реконструкції та приймання в експлуатацію об'єктів і споруд (ст. 79-1);

.:. за недотримання державних стандартів, норм і правил під час проектування і будівництва (ст. 96);

.:. за самовільне будівництво будівель або споруд (ст. 97).

Справи про вищезазначені адміністративні правопорушення розглядає Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю.

Крім того, Кримінальним кодексом України передбачено кримінальну відповідальність у таких випадках:

.:. за порушення порядку проведення екологічної експертизи, правил екологічної безпеки під час проектування, розміщення, будівництва, реконструкції, введення в експлуатацію, експлуатації та ліквідації підприємств, споруд, пересувних засобів та інших об'єктів, якщо це не спричинило загибель людей, екологічне забруднення значних територій або інші тяжкі наслідки (ст. 236);

.:. за порушення під час проектування чи будівництва правил щодо безпечної експлуатації будівель і споруд особою, зобов'язаною дотримуватися таких правил, якщо це створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків (ст. 275).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]