Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_grom_bud.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.33 Mб
Скачать

16. Найпростіші похилиі кровлі (схеми). Покрівля. Покрівельні матеріали

Інверсійна покрівля являє собою покращене конструкктивне рішення традиційної плоскої покрівлі. Особливість у тому, що теплоізоляційний шар розташовано над гідроізоляційним шаром.

Горищне покрили (дах) - це верхня огороджувальна конструкція будівель і споруд із замкненим повітряним простором (горищем), що утворюється поверхнею горищного перекрипя, фризовими стінами і покрівлею, яке функціонально використовують:

~ для мансард;

> як елемент вентиляційної системи;

~ технічне горище.

Вимоги до конструктивних елементів покрівлі:

> вогнестійкість;

> водонепроникність;

> атмосферостійкість;

> економічність.

Покрівля - дуже важливий конструктивний елемент будівлі, надійність та довговічність якої суттєво впливає на термін її експлуатації.

Конструкції покрівель експлуатуються у складних умовах: вплив атмосферних опадів, різниці температур, навантаження від снігу, вітру і деяких інших факторів як зовнішнього, так і внутрішнього середовища.

Групи матеріалів: мастикові, рулонні,штучні, монолітні, напилені.

Мастика - це однорідна маса, яка після нанесення та твердіння перетворюється у монолітний покрівельний шар.

Перевагами мастикових покрівель є відсутність стиків і швів.

Технологічність нанесення мастик механізованим або ручним способом дозволяє просто і надійно влаштувати покрівлю і гідроізоляцію на поверхнях будь-яких форм і ухилів. Особливо доцільно мастикові покрівлі влаштовувати на суміщених дахах для запобігання дії водяної пари, яка накопичується під покрівельним покриттям і може відірвати покрівельний шар.

Рулонні покрівельні матеріали - це полотнища, згорнуті в рулони, шириною близько 1000 мм, довжиною 7 ... 20 м, товщиною 2,5 ... 5 мм.

Рулонні покрівельні матеріали забезпечують водонепроникність при ухилах до 150, їх укладають по будь-якій суцільній основі (дерев'яній, бетонній, металевій).

Ознаки, за якими класифікують рулонні покрівельні матеріали (ГОСТ 30547-97):

~ призначення: покрівельні, гідроізоляційні, пароізоляційні;

~ структура полотна: одноосновні, багатоосновні, безосновні;

~ вид основи: на картонній, азбестовій,скловолокнистій, на основі з полімерних волокон,комбінованій основі;

~ вид компонента покрівельного складу, в'яжучого матеріалу:

~ вид захисного шару: матеріали з посипкою, матеріали з фольгою, матеріали з плівкою.

Матеріали першого покоління (руберойд, гідроізол, толь, пергамін) - це найдешевші покрівельні матеріали, основою яких слугує картонна смуга або азбестовий паnір, просочений нафтовим бітумом або кам'яновугільними чи сланцевими дьогтьовими продуктами (толь).

У матеріалах другого покоління картонна основа замінена гнилостійкими матеріалами: склополотном, базальтовим полотном або склотканиною.

Матеріали третього покоління - це матеріали на гнилоостійких основах із використанням бітумно-полімерних в'яжучих. Як в'яжучий засіб використовують модифіковані бітуми.

Модифікування 6ітумів - це цілеспрямоване покращання їх властивостей шляхом суміщення з полімерними домішками.

Виробництво сучасних бітумних і полімерно-бітумних матеріалів потребує використання високотехнологічного обладнання, вартість якого, залежно від закладених у нього можливостей і комплектації виробника, може досягати декількох мільйонів доларів. Тому суттєва собівартість матеріалу.

Матеріали четвертого покоління - це полімерні матеріали, що утворюють дві групи, які відрізняються за технологічними й експлуатаційними характеристиками: еластомери та термопластики.

Еластомери забезпечують покрівельним матеріалам високу стійкість до дії ультрафіолетових променів, стійкість до окиснення, підвищену атмосферо- і озоностійкість, а також теплостійкість у діапазоні температур від -60 до +1000С.

До термопластиків належать: полівінілхлорид (ПВХ), етиленові інтерполімери, термопластичні олефіни (ТПО) тощо.

Різновидом полімерних рулонних матеріалів є одношарові покрівельні мембрани з принципово новими високими техноологіями виготовлення покрівлі. Він має високу міцність і еластиччність, високі атмосферо-, морозо- та озоностійкість, стійкість до впливів ультрафіолетових променів. Виробники покрівельних мембран дають гарантію на матеріал не менше 20-ти років, а термін безремонтної екслуатації такої покрівлі - до 50-ти років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]