Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБОЛОНЬ.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
110.83 Кб
Скачать

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

Економічний факультет

Маркетингове дослідження ринку пива на прикладі тм «Оболонь» - вихід вітчизняного виробника на новий ринок збуту з існуючим товаром

Виконали:

студентки 3 курсу

спеціальності «Менеджмент організацій»

І групи

Довгей Надія Ігорівна

Київ – 2011

ЗМІСТ

  1. Загальна характеристика ринку пива в України та діяльності ПАТ «Оболонь»…………………………………………………………………………3

  2. Аналіз факторів макросередовища……………………………………………..10

  3. Аналіз факторів мікросередовища……………………………………………...20

  4. SWOT- аналіз…………………………………………………………………….25

  5. Аналіз конкурентних сил за М. Портером……………………………………..27

  6. Виділення сегментів ринку……………………………………………………...29

  7. Анкета опитування споживачів…………………………………………………31

  8. Вирішення проблемної ситуації………………………………………………..33

Список використаної літератури……………………………………………….35

Додатки…………………………………………………………………………..36

  1. Загальна характеристика ринку пива в україні

Вивчення та дослідження стану ринку пива України є досить актуальною темо. Насамперед це зумовлено тим, що ринок має велику кількість виробників та представлений досить широким асортиментом продукції, високим рівнем конкуренції, а також маркетингові зусиллями, які докладає кожен з учасників ринку для утримання своєї частки на ринку і завоювання нових ринків збуту.

Український ринок пива є другим найбільшим за обсягом у Східній Європі. Зростання українського ринку пива, об’єм якого оцінюється в приблизно 300 млн. дал, склало більш, ніж 8% (CAGR) протягом останніх 5 років. При цьому темпи зростання преміум сегменту є найбільш динамічними, оскільки споживачі дедалі більше віддають перевагу пиву преміум-марок перед брендами середньоцінового сегменту. Нижчий рівень споживання на одну особу свідчить про потенціал для росту ринку протягом найближчих років. Загальний аналіз ринку пива в Україні – Додаток А, графік №1.

Характеризуючи динаміку виробництва пива в Україні за період з 2005 по 2011 роки, можна зробити висновки, що з 2005 р. спостерігалась поступове збільшення виробництва, а починаючи з 2007 р. в Україні присутнє стабільне високе виробництво пива, але необхідно зауважити про сезонність даного явища, тобто значне скорочення виробництва пива на початок та кінець року (Додаток А, графік №2)

В Україні близько 10% виробленого пива експортується за кордон і з збільшенням виробництва збільшується частка експорту. Зокрема експорт також має сезонний характер. Часка імпорту пива в Україні досить мала та не носить сезонний характер. Її достеменно визначити неможливо, це обумовлено досить значними обсягам контрабандного ввозу, проте на думку фахівців частка імпорту на ринку пива України є близько 2-3%. Ввозиться пиво майже усіх видів переважно у ціновому сегменті вище середнього, а також елітні марки. Головними постачальниками пива є Росія (55%), Німеччина (12%), Бельгія (10%), Чехія (8%) та Мексика (5%).

Тенденції розвитку ринку пива. 1 квартал 2011 рік.

У 1 кварталі 2011 року по відношенню до 4 кварталу 2010 року динаміка основних показників, що характеризують ринок пива України, характеризувалася незначною тенденцією до зменшення. Так обсяг виробництва продукції скоротився на 12%, експорту – на 11%, а темп скорочення імпорту пива на територію України склав 16%.

У порівнянні з аналогічним періодом 2010 року, в 1 кварталі 2011 року імпорт пива на територію України зріс на 68%. Обсяг виробництва продукції залишився практично незмінним, скоротившись на 1%, а темп скорочення експорту пива склав 6%.

Показник

Темп приросту, %

1 кв-л 2011/ 4 кв-л 2010

1 кв-л 2011 / 1 кв-л 2010

Імпорт

-16

68

Експорт

-11

-6

Виробництво

-12

-1

Розподіл конкурентних сил:

На сьогоднішній день ринок пива України поділили між собою чотири «акули» пивного бізнесу: «САН ІнтерБрю Україна», "Оболонь", «Славутич» і "Сармат" (рис.1). На них припадає близько 95% усіх продажів. Виробництво постійно зростає, асортимент розширюється, галузь функціонує непогано і приносить прибутки. Проте існують і певні проблеми – все більше і більше регіональних пивзаводів вимушені скорочувати виробництво або закриватися.

Рис. 1. Частки компаній на ринку пива в Україну у 2010 р., %

Тенденція до скорочення виробництва невеличкими заводами буде помітнішою не лише через тиск лідерів, але і через політику уряду. У разі скорочення надходжень від ввозу сировини (зменшення мита на хміль), очікується збільшення акцизного збору на пиво.

Аналізуючи стан ринку пива можна охарактеризувати його, як один із найбільш насичених ринкова, на якому існує конкуренція, що впливає як на продавця, який буде прагнути до постійного оновлення і поліпшення власної продукції, так і на покупця, який матиме широкий асортимент вибору та пиво на будь-які смакові уподобання. Високий попит призводить до постійного збільшення виробництва, зниження вартості продукції, постійних інвестицій, а отже і створення нових робочих місць, що є позитивним для ринку, який розвивається. Аналіз тенденцій розвитку ринку пива в Україні і споживчого попиту на ньому дозволяє зробити наступні узагальнені висновки щодо його подальшого розвитку:

1. Намічається подальше збільшення споживання пива.

2. Підсилюються позиції крупних виробників за рахунок захоплення ринку дрібних регіональних виробників пива.

3. Розширення асортименту і збільшення стійкості пива, зниження частки недорогого пива.

4. Збільшення розмаїтості видів тари. Зростання популярності пива в пляшках різної ємності, банках, і особливо в ПЕТ - пляшках.

5. Зростання популярності якісного пива середнього і дорогого класу (пастеризоване, із тривалим терміном збереження).

6. Підвищення споживчих запитів в області якості пива, зовнішнього оформлення і престижності марки.