Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБОЛОНЬ.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
110.83 Кб
Скачать

Висновки до анкети

З проведеного нами анкетування, можна зробити наступні висновки:

  • основними споживачами є чоловіки та жінки 18-55 років

  • найбільш популярними видами пива виявились світле та безалкогольне

  • більшість споживачів (76%) надають перевагу вітчизняним торговим маркам пива.

  • щодо об’єму, то серед молоді найбільш популярним є 0,33л, а серед інших вікових груп – 0,5л.

  • більшість споживачів найчастіше купують пиво у магазинах та супермаркетах (41%) та за ціною 5-6 грн. за 0,5л.

  • близько 91% респондентів ознайомлені з продукцією ТМ «Оболонь», та задоволені асортиментом продукції даної марки, здебільшого через його широту та якість.

  1. Вирішення проблемної ситуації - вихід вітчизняного виробника на новий ринок збуту з існуючим товаром

(Стратегія розвитку ринку)

Аналізуючи стан ринку пива можна охарактеризувати його, як один із найбільш насичених ринкова, на якому існує конкуренція, що впливає як на продавця, який буде прагнути до постійного оновлення і поліпшення власної продукції, так і на покупця, який матиме широкий асортимент вибору та пиво на будь-які смакові уподобання. Високий попит призводить до постійної потреби розширення виробництва, зниження вартості продукції, постійних інвестицій, а отже і створення нових робочих місць, що є позитивним для ринку, який розвивається.

Згідно з проведеним анкетним опитуванням за смаковим критерієм ТМ «Оболонь» лише трохи випереджає ТМ «САН ІнтерБрю Україна»; за асортиментом ці самі марки мають найвищі показники. А упаковка та імідж «Оболонь» займають лідируючи позиції. За якістю продукції переможцем є «САН ІнтерБрю Україна» із незначним відривом від «Оболонь». Схожа тенденція спостерігаються шодо об’єму випуску та іміджу торгової марки.

Тож за середньою оцінкою характеристик товару, лідером є ТМ «САН ІнтерБрю Україна» (вона майже досягла максимальної позначки, від абсолютної перемоги її відділяє декілька позначок (9,6 з 10 балів)). На другому місці – «Оболонь», на третьому – «Славутич» і з найбільшим відривом останнє місце займає ТМ «Сармат».

«Оболонь» використовує стратегію претендента на лідерство. Вона проявляється у підвищенні якості, асортименту та іміджу продукції, порівняно з конкурентами. Метою даної стратегії є збільшення обсягів реалізації та встановлення лідерства на ринку пива. Для цього «Оболонь» необхідно випередити «САН ІнБев Україна», орієнтуючись, перш за все, на її слабкі сторони. Також необхідно забувати про інших конкурентів та підтримувати свої лідируючи позиції по наявним високим показникам.

Також можна зробити висновок, що ТМ «Оболонь» необхідно покращити свою цінову політику та розповсюдження інформації про товар (для більшості споживачів це є важливим фактором), аби претендувати на лідерство у порівнянні з такими торговими марками як «САН ІнтерБрю Україна», «Славутич» та «Сармат».

Для того, щоб вийти на новий ринок з існуючим товаром ПАТ «Оболонь» необхідно застосувати стратегію розширення ринку. Ця стратегія є можливим рішенням, в рамках якого компанії намагаються адаптувати свої існуючі продукти для нових ринків. При цьому мають враховуватись довгострокові перспективи реалізації, високий комерційний ризик та необхідність значних витрат на дослідження каналів збуту.

Реалізація даної стратегії для ПАТ «Оболонь» може проходити наступними шляхами:

  • пошуку нових сегментів ринку до споживання існуючого товару. Наприклад, вихід пива «Оболонь» преміум-класу у сферу ресторанних послуг. Такий захід допоможе розширити присутність продукції «Оболонь» в HoReCa, так як якість цього типу продукції компанії знаходить на достатньо високому рівні і темпи зростання преміум сегменту є найбільш динамічними в Україні.

  • розширення збутової мережі та вихід на нові територіальні ринки, що дозволить споживачам більш краще ознайомлюватися з продукцією. Наприклад, вихід на міжнародний ринок такого товару ПАТ «Оболонь» як пиво Carling (продукту співпраці з Molson Coors). Так як цей продукт пивної індустрії користується величезною популярністю у всьому світі, зокрема в Західній на Північній Європі, це дозволить значно збільшити обсяги експорту ПАТ «Оболонь» і відповідно утвердити свої позиції на ринку пива.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. http://akcyz.com.ua/analytics/beer/1050.html

  2. http://carlsbergukraine.com/

  3. http://obolon.ua/ukr/

  4. http://ukrstat.gov.ua//

  5. http://www.kyiv-obl.gov.ua

  6. http://www.sarmatbeer.com/

  7. http://www.souz-inform.com.ua

  8. http://www.suninbev.com.ua/home

ДОДАТКИ

Додаток А

Графік №1

Графік №2

Додаток Б

АНАЛІЗ ФАКТОРІВ МАКРОМАРКЕТИНГОВОГО СЕРЕДОВИЩА

Економічні фактори

Таблиця 2.1

№ п/п

ЕКОНОМІЧНІ ФАКТОРИ

ВПЛИВ ФАКТОРУ (бали)

ЗАГРОЗА/МОЖЛИВІСТЬ

1.

Країна знаходиться у стадії виходу з кризи

9

М

10

М

8

М

6

З

2.

"Прив'язаність" гривні до доллара

10

З

3.

Зростаючий рівень інфляції

8

З

10

З

5

З

Рівень податкової ставки

10

З

8

М

10

З

Високий рівень товарного дефіциту

9

З

7

М

6.

Зменшення рівня заробітної плати

8

М

7

З

7.

Зростання цін на енергоносії

6

З

8.

Розвинена мережа фінансових установ

5

М