Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБОЛОНЬ.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
110.83 Кб
Скачать

3. Аналіз факторів мікромаркетинкового середовища

Споживачі

Українські споживачі довгий час були і залишаються, прихильниками слабоалкогольних напоїв, зокрема пива, якого споживають щороку, за даними Держкомстату, понад 140 млн. дал. Проте активізація здорового способу життя, державна політика щодо зменшення обсягів виробництва, може призвести до скорочення обсягів збуту, за рахунок зменшення попиту на продукцію.

Основними споживачами продукції є люди працездатного віку, таких за даними держкомстату 27984,7 тис.осіб (на 1 вересня 2010р.), серед них частка споживачів продукції складає 78%, що є досить високим показником. В залежності від місця проживання маємо такі показники: частка споживання міського населення складає 58%, сільського 42%. Це залежить від купівельної спроможності населення, у містах люди мають більші доходи, отже і темпи продажу продукції там вищі.

Тож основними групами споживачів є люди віком 23-55 роки із середнім та високим рівнем доходів. Близько 91% респондентів ознайомлені з продукцією ТМ «Оболонь», та задоволені асортиментом продукції даної марки.

Постачальники

Проблеми із сировиною вітчизняні броварі мають з тих пір, як вони почали спинатися на ноги і відчувати стійке зростання попиту. Хміль і солод і зараз залишаються справжнім головним болем для виробників.

Якість українського хмелю, м’яко кажучи, залишає бажати кращого і влаштовує хіба що невеликі регіональні пивзаводи.. Щорічна потреба складає не менше ніж 3,6 тис. т хмелю. З огляду на зростаюче виробництво, зростатиме і попит на хміль. Внутрішнє ж виробництво ледь дотягує до 1 тис. т. У минулому році взагалі виробництво хмелю склало 650 т, що дало змогу забезпечити лише 18% потреб. Для пивоварів дефіцит вітчизняного хмелю є справжньою проблемою. Свого нема, а завозити з-за кордону (переважно Чехії та Германії) дорого: імпортне мито складає 50%..

За підсумками 2008/09 МР Україна займає 6-е місце у світі за виробництвом ячменю. І це не зважаючи на те, що минулий період не є показовим з огляду на попередні роки, коли валовий збір досягав 10 млн т, а частка експорту (мова йде про фуражний ячмінь) — 30%. Не зважаючи на достатні обсяги урожаю, пивовари все ж таки змушені імпортувати зерно або готовий солод (з Германії та Словакії) чи солодові екстракти (з Фінляндії). Причина як завжди банальна — недотримання агро технологій призводить до того, що замість продовольчого зерна ми отримуємо фуражне.

Говорити про пивоварний ячмінь в Україні складно ще й тому, що на сьогодні не один державний орган не веде статистику виробництва ячменю у розрізі фуражного та пивоварного.

Проте цьогорічна ситуація обіцяє бути кращою. М. Дубина, генеральний директор Славутського солодового заводу, прогнозує цьогорічний збір саме пивоварного ячменю на рівні 1,1 млн т (частково завдяки кредитуванню з боку підприємства та попереднім домовленостям з сільськогосподарськими товаровиробниками на поставку зерна). Валовий же збір власне ячменю АПК-Інформ оцінює на рівні 11,4 млн. т.

Посередники

Компанія звертається за допомогою до торговельних посередників, які допомагають підприємству знайти покупців; фірм – спеціалістів, а саме транспортних підприємств, які забезпечують організацію перевезень продукції; до агентств, які надають маркетингові послуги та до кредитно-фінансових установ (компанія користується багатьма банківськими послугами та послугами страхування).

Значну увагу компанія «Оболонь» приділяє формуванню власної політики розповсюдження. За короткий період часу було представлено розгалужену систему розповсюдження, в складі якої 57 регіональних представників у всіх 25 областях країни та АРК. Регіональні дилери працюють на умовах консигнації. Рекламні матеріали розподіляються серед них в залежності від коефіцієнту їх обсягу продажу та перспектив зростання загального обсягу продажу продукції у даному регіоні. Така політика компанії дала можливість успішно вийти на ринки усіх регіонів країни.

Зокрема, компания також співпрацює з такими підприємствами як:

  • ЗАТ «Оболонь» є найбільшим пивоварним заводом Європи*

  • Виробничий комплекс у м. Олександрія

Кіровоградська область

  • Солодовий завод у смт. Чемерівці

Хмельницька область

  • ДП ЗАТ «Оболонь» «Пивоварня Зіберта»

м. Фастів, Київська область

  • ДП ЗАТ «Оболонь» «Красилівське»

м. Красилів, Хмельницька область

  • ТОВ «Оболонь Агро»

смт. Чемерівці, Хмельницька область

  • ТОВ «Агрофірма імені В.Д.Слободяна»

с. Іванківці, Хмельницька область

  • ВАТ «Охтирський пивоварний завод»

м. Охтирка, Сумська область

  • ВАТ «Севастопольський пивобезалкогольний завод»

АР Крим

  • ЗАТ «Бершадський пивокомбінат»

м. Бершадь, Вінницька область

  • ВАТ «Дятьківці»

м. Коломия, Івано-Франківська область

  • ВАТ «Рокитнівський скляний завод»**

смт. Рокитне, Рівненська область

Контактні аудиторії

Підприємство функціонує на ринку в оточенні контактних аудиторій різних типів: фінансові кола, контактні аудиторії засобів масової інформації, контактні аудиторії державних закладів, які розробляють, формулюють і затверджують засади функціонування організації, зокрема, Державна податкова адміністрація контролює діяльність „Оболонь”. Підприємство керується у своїй діяльності правовими актами, що розробляються та затверджуються місцевими та всеукраїнськими органами державної влади, широка громадськість та внутрішні контактні аудиторії - весь персонал підприємства є висококваліфікованим, має відповідні професійні навики та досвід роботи.

Персонал та умови праці

Для корпорації «Оболонь» її працівники є найбільшою цінністю, і разом із тим гордістю. На всіх підприємствах компанії «Оболонь» працює близько 7000 людей, а на одному лише головному заводі у Києві – більше 3900 працівників. Діяльність компанії спрямована на підвищення професіоналізму працівників, покращення умов праці, безпеки виробничих процесів та гарантування їх соціального захисту. Саме тому на ЗАТ «Оболонь» впроваджена і сертифікована система управління безпекою та гігієною праці ДСТУ – П OHSAS 18001:2006.

Крім цього, компанія забезпечує регулярне підвищення заробітної плати мінімум на 10-15% на рік на умовах довгострокового трудового колективного договору.

Корпорація «Оболонь» забезпечує працівників належними умовами праці та життя. Кожного року передбачено підвищення рівня кваліфікації працівників, медичне обстеження, надання першої допомоги, профілактичне лікування, розвиток соціальної сфери.

Корпорація «Оболонь» є одним із кращих роботодавців України. Середня заробітна плата в компанії перевищує середню в країні та галузі і у 2009 році збільшилась на 10% в порівнянні до 2008 року. Вся заробітна плата і премії сплачуються офіційно, тобто компанія повністю сплачує всі обов’язкові податки, внески у пенсійний та інші фонди.

Соціальна політика ЗАТ «Оболонь» щодо персоналу спрямована на забезпечення необхідного рівня продуктивності праці, зменшення плинності кадрів та підвищення соціального захисту працівників.

Соціальний пакет, що поширюється і на тих співробітників, які вийшли на пенсію, включає: разову матеріальну допомогу на оздоровлення, путівки для дітей, грошові премії на свята, матеріальну допомогу при народженні дитини, при виході на пенсію, в разі одруження, в критичних ситуаціях. На підприємстві функціонує сучасно обладнаний медпункт, тренажерний зал.

Відповідно до законодавчих норм, близько 5% від загальної кількості працюючих в ЗАТ «Оболонь» складають люди з обмеженими можливостями.