Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБОЛОНЬ.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
110.83 Кб
Скачать

Політичні фактори

  1. Законодавчо закріплена обов’язкова сертифікація продукції. Наказ від 4 травня 2005р. «Про затвердження Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні».

  • Можливість: ймовірність збільшення частки ринку для компанії, так як «тіньові» виробники не матимуть можливості пройти обов’язкову сертифікацію, що ускладнить їх перебування на ринку.

  • Загроза: складна процедура сертифікації, що призводить до корупції у цій сфері.

  1. Державне регулювання виробництва алкогольної продукції. Закон від 19.12.95 №481/95 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

  • Загроза: зменшення обсягів виробництва компанії.

  • Можливість: частина конкурентів піде з ринку через нерентабельність бізнесу за малих обсягів виробництва.

  1. Проект регуляторного акта «Положення про регулювання порядку торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом і їх реклами »

  • Загроза: можлива втрата частки споживачів через нові правила щодо торгівлі та реклами, на які важко швидко відреагувати.

  • Можливість: більш слабкі компанії залишать цей сегмент ринку, через неспроможність швидко відреагувати на нові законодавчі норми.

  1. Законодавство про порядок видачі ліцензій на право імпорту, експорту, оптової торгівлі алкогольними напоями. Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження Положення про порядок видачі ліцензій на право імпорту, експорту, оптової торгівлі спиртом етиловим, коньячним, плодовим і виноградним, алкогольними напоями та тютюновими виробами та на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами"

  • Можливість: так як з ринку піде частка виробників, що не отримають ліцензії, що автоматично призведе до збільшення обсягів виробництва компаній, що залишаться.

  • Загроза: процедура видачі ліцензій може бути дуже бюрократизована та корумпована.

  • Загроза: може зменшитися кількість постачальників для галузі, що негативно відобразиться на обсягах виробництва продукції.

  1. Процедура видачі ліцензій на право торгівлі. Постанова Кабінету Міністрів України від 31 березня 1999 року № 500 "Про впорядкування видачі суб'єктам підприємницької діяльності ліцензій на право оптової торгівлі спиртом етиловим, коньячним, плодовим і виноградним, алкогольними напоями та тютюновими виробами"

  • Загроза: ускладнюється продаж продукції в роздрібній торгівлі, що може призвести до зменшення закупок, а, отже, до зменшення збуту товару компанією.

  • Можливість: ускладнення процедури отримання дозволу прибере з сектору частину конкурентів.

  1. Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва» від 30 жовтня 2008 р. N 957».

  • Можливість: встановлені на законодавчому рівні ціни позитивно вплинуть на компанію, бо конкуренти не зможуть конкурувати на ціновому рівні. З ринку підуть раніше дешеві, але тепер за однакового мінімального рівня цін з більш якісною продукцією, вже неконкурентні виробники.

  • Загроза: встановлення мінімального рівня цін призведе до підвищення ціни на найдешевший сегмент продукції, що призведе до втрати частини споживачів у нижчій категорії населення.

  1. Закон України "Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності"

  • Можливість: можливість вільного існування компанії на ринку.

  • Загроза: посилення контролю над підприємницькою діяльністю.

  1. Закон України "Про захист економічної конкуренції"

  • Можливість: Компанія має змогу вільно функціонувати на ринку, не остерігаючись монополізації сектору

  1. Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність»

  • Можливість: можливість виходу на іноземний ринок, збільшення частки імпорту компанії.

  1. Посилення державного контролю за виробництвом. Постанова Кабінету Міністрів України “Про заходи щодо посилення державного контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та справляння акцизного збору ”

  • Загроза: встановлюються державні рамки щодо обсягів виробництва продукції, що негативно впливає на отримання прибутків компанією.

  • Загроза: законом передбачене підвищення акцизного збору, що призведе до здорожчання продукції та втрати прибутків, через зменшення обсягів продажу.

  1. Законодавство щодо обмеження споживання і продажу пива. Закон України від 21 січня 2010 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв»

  • Загроза: заборона до споживання призводить зменшення попиту на продукцію. Обмеження за віком впливає на зменшення споживання у віковій категорії до 18 років.

  1. Впровадження стандартів ISO 9001

  • Можливість: більша прихильність споживачів до сертифікованої продукції, підвищення конкурентної позиції над іншими виробниками.

  • Загроза: сертифікація може бути дуже бюрократизована.

  1. Діяльність Комітету захисту прав споживачів.

  • Загроза: погіршення іміджу та становища компанії на конкурентних позиціях через не тільки неналежну якість товару, а й через недобросовісне відношення до споживачів.

  1. Політичні кризи 2002-2005рр, 2007-2009рр

Загроза: постійна зміна влади призвела до ще більшої корумпованості політичної системи, що мало безпосередній вплив на керівництво компанії, створюється додатковий тиск, підвищений контроль за діяльністю, з метою отримання «відкатів» посадовими особами.