Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Обстеження Побережна М.О ПЦБ-45.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.29 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Київський національний університет будівництва та архітектури

Кафедра основ і фундаментів

Звіт

з предмету:

« Обстеження, випробування і експлуатація будівельних конструкцій »

Виконала: студ.гр. ПЦБ-45

Шавеко Є.О.

Перевірив: Гаврилюк О.В.

Київ 2012

Зміст звіту:

1. Вступ.

2. Ґрунтова основа та методи покращення її фізико‐механічних характеристик.

2.1. Інженерна геологія.

2.2. Інженерно-геологічні вишукування.

2.3. Ущільнення ґрунтового масиву та заміна слабкого ґрунту основи.

2.4. Цементизація, силікатизація, термічне закріплення грунтів, тощо.

2.5. Інші методи (DSM, TSM, KSS, FSS, Vibroflotacia тощо).

3. Фундаменти неглибокого закладання.

3.1. Загальні положення.

3.2. Класифікація фундаментів.

3.3. Стрічкові та стовпчасті (окремі) фундаменти.

3.4. Лабораторна робота № 3 «Моделювання влаштування стрічкових фундаментів

неглибокого закладання».

4. Фундаменти пальові.

4.1. Загальні положення.

4.2. Класифікація фундаментів.

4.3. Забивні, задавлюванні палі.

4.4. Бурові палі (буроін’єкційні та буронабивні).

4.5. Нові технології паль (MESI, TITAN, VIBREX, RIM, тощо).

4.6. Випробування паль.

4.7. Лабораторна робота № 1 «Моделювання випробування паль динамічним

навантаженням».

4.8. Лабораторна робота № 2 «Моделювання випробування паль статичним

навантаженням».

4.9. Індивідуальна робота студентів.

5. Спеціальні фундаменти.

5.1. Опускний колодязь (кесон).

5.2. Стіна в ґрунті (барети).

6. Проблеми у будівництві.

7. Висновки.

Література:

1. Вступ.

Фундамент - підстава будівлі і чим воно міцніше, тим довговічніше будова. Вартість фундаменту складає близько 15-20% від вартості будинку. Виправлення неправильно виконаного фундаменту важке здійснимо і витрати на ці роботи можуть досягти вже 50% від вартості будинку, якщо самому будинку не завданий значного збитку. Тому до вибору фундаменту потрібно підійти дуже відповідально.

Фундаменти виконують з бетону або з бетону у поєднанні з цегляною кладкою або кладкою з каменя.

За способом того, що спирається на грунт фундаменти підрозділяють на стрічкові, столбчатиє (палі) і плиткові.

Фундамент поєднує ваш будинок і землю. Він повинен ураховувати її характер, часом досить примхливий. Фундамент не повинен залишати землі ні найменшого шансу ушкодити ваш будинок або тим більше зруйнувати його. Фундамент - це своєрідний буфер, що гасить, приймає на себе, компенсує рух ґрунту. До того ж він повинен захищати підвал і цокольний поверх (якщо ви їх, звичайно, плануєте) від проникнення вологи. У першу чергу саме від фундаменту залежить доля вашого будинку .

Неправильно зведений фундамент і наднормативна (не врахована в проекті) осаду будинку - це причина не тільки перекошеного ґанку або веранди, що погано відкриваються дверей і вікон. Подібні дріб'язки не йдуть ні в яке порівняння із сантиметровими тріщинами в стінах і розривами комунікацій - водопроводу, каналізації, газових магістралей. І якщо вартість фундаменту становить у середньому 15-30 відсотків вартості будинку , те на виправлення помилок згодом може піти ще 50 відсотків від ніколи заповітної суми. А якщо й самому будинку буде нанесений збиток, те ваші витрати ще й зростуть на вартість ремонтно-відбудовчих робіт. І справа не тільки в грошах. Виправляти помилки технічно важко, а іноді й зовсім не представляється можливим.

При проектуванні насамперед варто вибрати тип фундаменту , найбільш підходящий у даному конкретному випадку. Далі необхідно розумно визначити його розміри й глибину закладення. При цьому варто врахувати не тільки стан ґрунту, глибину його промерзання, рівень і склад ґрунтових вод, але й взяти до уваги властивості й параметри самого будинку - його розміри й вагу, конструкцію, наявність підвалу або цокольного поверху.

Як не дивно, при проектуванні фундаменту корисно враховувати ще й той фактор, чи будете ви жити в будинку постійно або, наприклад, тільки в теплу пору року. Оскільки непередбачені деформації фундаменту можуть виникнути й у тому випадку, коли побудований будинок у зимовий час не експлуатується й не опалюється, а глибина закладення його фундаменту була розрахована на тепловий режим опалювального будинку .

Всупереч широко поширеній думці, далеко не завжди фундамент повинен бути масивним і глибоким і - отже! - дорогим. До речі, витрати на геологічні вишукування можуть обернутися куди більшою економією на вартості фундаменту . А саме, може виявитися так, що вам насправді не потрібний занадто глибокий фундамент , на якому наполягає навчений міфічними знаннями виконроб з лопатою. Не потрібно закопувати в землю зайві гроші, назад ви їх уже ніколи не дістанете. Навіщо споруджувати громіздкий фундамент вартістю в 15 тисяч доларів, якщо ви будуєте дерев'яний будинок ? І зовсім не обов'язково влаштовувати в цоколі басейн. Його можна із задоволенням спорудити поруч із будинком . Так, це буде окрема будівля зі своїми стінами й зі своїм дахом, але в багатьох випадках вона обійдеться вам дешевше, ніж пристрій усього того ж самого під будинком . Глибокі фундаменти дуже складні й дорогі, вони можуть відняти більше грошей, чим всі інші конструкції будинку разом узяті. А для зберігання овочів, солінь і варень і зовсім не потрібний фундамент - для цього можна просто вкопати в землю підходящих розмірів резервуар.