Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Обстеження Побережна М.О ПЦБ-45.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.29 Mб
Скачать

4.6. Випробування паль.

Випробування паль у ґрунтовій основі

Випробування паль виконуються з метою одержання даних, необхідних для обґрунтування предпостроечного вибору типу пальових фундаментів, їх параметрів і способів обладнання, а також перевірки несучої здатності паль при збільшенні проектного навантаження на палю при реконструкції будинків, при наявності відступів при провадженні робіт від прийнятої технології обладнання паль (для буронабивных паль).

Випробування паль необхідно в обов'язковому порядку проводити при поновленні будівництва будинків і споруджень після тривалої перерви.

Найбільше широко використовуваним методом є випробування паль статичним навантаженням, що вдавлює.

При наявності на палях ростверку випробування паль навантаженням, що вдавлює, проводяться під ростверком, для чого палі вирубуються з ростверку для установки домкрата, а упором домкрату служив ростверк. При відсутності выщележачих конструкцій (стін) ростверк пригружуєтся завзятою балкою або вантажем.

При відсутності ростверків випробування паль навантаженням, що вдавлює, проводяться за допомогою вантажної платформи, завзятих балок, системи анкерних паль і тарованих вантажів.

Варіанти схем установок для випробування паль статичною, що вдавлює навантаженням :

-Установка з гідравлічним домкратом, системою балок і анкерними палями;

-Установка з вантажною платформою, що служить упором для гідравлічного домкрата;

-Установка з тарованим вантажем ;

-Установка комбінована.

Проведення випробувань паль на початковому етапі будівництва дозволяє точно оцінити несучу здатність паль, у результаті чого може бути ухвалене рішення щодо збільшення поверховості споруджуваного будинку або своєчасні заходи щодо посилення його фундаментів до виникнення деформацій конструкцій.

Випробування паль проводяться не тільки при новім будівництві, але й при реконструкції існуючих будинків і споруджень, для визначення можливості надбудови додаткових поверхів. Дуже часто на практиці виконавча документація на будинок не зберігається, і визначити, що допускаються навантаження на фундамент можна тільки після проведення випробувань паль.

Випробування паль проводяться за ДСТ 5686-94.

Вартість робіт з випробування паль залежить від схеми випробування, максимального навантаження, що прикладається на палю й виду ґрунтів будівельного майданчика. Розрахунки вартості робіт проводиться по кошторису на основі довідника базових цін

5. Спеціальні фундаменти.

5.1. Опускний колодязь (кесон).

Порожня циліндрична оболонка (частіше кругова в плані), що поринає в ґрунт. О. к. застосовуються головним чином для обладнання глибоких опор, що передають тиск на нижні, більш міцні шари ґрунту, і будівництва заглибленых у ґрунт приміщень. Матеріалом для О. к. служить переважно залізобетон (збірний і монолітний). Стіни О. к. роблять вертикальними гладкими або уступчастими зі скосом знизу зсередини, що полегшують занурення його в ґрунт.

Усередині О. к. у міру його опускання проводиться вилучення ґрунту екскаваторами, Грейферами, Гідроелеваторами й ін. По досягненню проектної оцінки внутрішня порожнина О. к. заповнюється бетоном повністю або частково (утворюючи днище, що опирається на ґрунт і ізолююче, що влаштовується усередині О. к. підземне приміщення від проникнення води). Найбільше доцільно занурювати О. к. до глибини 20-25 м (особливо у водонасиченых ґрунтах). Діаметр О. к. досягає 80 м. Для забезпечення твердості в більші О. к. передбачаються перегородки, що розділяють їхні внутрішні порожнини на відсіки.

Недолік О. к. - можливість відхилення його від вертикальної осі при опусканні. У цьому випадку застосовуються однобічний підмивши ґрунт знизу, додаткова пригрузка зверху й ін. заходу.