Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Обстеження Побережна М.О ПЦБ-45.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.29 Mб
Скачать

4. Фундаменти пальові.

4.1. Загальні положення.

Пальові фундаменти використають там, де верхній шар ґрунту не може витримати більшу вагу, а знімати його до більше щільних шарів і ставити фундамент на них виявляється занадто дорогою витівкою - з тієї причини, що вони починаються надто глибоко. Їх також використають при високому рівні стояння ґрунтових вод і на пливунах. Пальові фундаменти характерні, наприклад, для Венеції й Санкт-Петербурга.

Палі - це стовпи із загостреним нижнім кінцем. Їх забивають абовкручують у землю. По зрозумілих причинах гвинтові палі більше стійкі. Вони подібні до гігантських шурупів, але вкручуються за допомогою малогабаритного встаткування. Подібна технологія сприяє збереженню первозданного ландшафту й робить мінімальний техногенний вплив на будівельному майданчику й навколо нього.

Проходячи крізь слабкі шари ґрунту, паля впираються в більше тверді й передає їм навантаження від будинку . Несуча здатність однієї палі звичайно перебуває в межах від 2 до 5 тонн, тобто це підходящий варіант для великогабаритного будівництва. Для створення жорсткої конструкції верхня частина всіх паль з'єднується балками. Але іноді палі не забивають і не вкручують, а виготовляють безпосередньо в ґрунті. У цьому випадку бурять шпару, у неї вставляють арматурний каркас або порожні труби, після чого шпару заливають бетоном. Потім бетон обов'язково ущільнюється утрамбовкой або вібрацією. Чим такі палі відрізняються від стовпів, що утворять фундаменти стовпчастого типу ? Принципово нічим, тільки розміром і несучою здатністю. У цьому випадку паля - це великий стовп.

Пальові фундаменти застосовують при зведенні будівель в особливих ґрунтових умовах (осідаючі, набухаючі, насипні та інші слабкі ґрунти), а також якщо на основи передаються значні навантаження від колон і стін багатоповерхових будівель. Наявність високого рівня ґрунтових вод практично завжди робить використання пальових фундаментів економічнішим порівняно зі збірними стрічковими фундаментами. Проектують пальові фундаменти з урахуванням вимог нормативних документів.

Застосування пальових фундаментів замість стрічкових на природних основах у багатьох випадках скорочує обсяг земляних робіт до 80%, знижує витрату бетону на 50 − 70%, дає змогу підвищити рівень індустріалізації робіт нульового циклу, істотно скоротити затрати праці на будівництво майданчика, знизити тривалість зведення фундаментів і підвищити надійність будівлі.

4.2 Класифікація фундаментів.

За способом передачі навантаження від будівлі на грунт:

  1. палі стійкі - передають навантаження від будівлі на масив щільних грунтів, тобто своїм вістрям спираються на щільний грунт;

  2. палі висячі - при забиванні сильно ущільнюють грунт, повністю знаходяться в слабкому грунті і знаходяться в ньому за рахунок тертя по бічних поверхнях.

За матеріалом:

  1. залізобетонні палі квадратного перетину (від 250х250 до 400х400 мм), прямокутного перерізу (250х350), трубчастого (діаметром від 400 до 700 мм);

  2. бетонні;

  3. дерев'яні з колод хвойних порід. Діаметр верху від 180 мм з покриттям бітумом або дьогтем. При забиванні на верхній кінець надягають сталевий бугель, на нижній - сталевий черевик;

  4. сталеві.

За способом виготовлення палі поділяються на такі види:

а) готові, які виготовляються в заводських умовах і занурюються в ґрунт за допомогою пальобійних молотів, віброзанурювачів або іншим шляхом;

б) набивні, що улаштовуються в грунті в свердловинах і виготовляються безпосередньо на будівельному майданчику; в свою чергу вони підрозділяються на такі види:

• буронабивні, що виготовляються в попередньо пробурених свердловинах з розширенням або без нього з подальшою установкою інвентарної бетоноподавальної труби та подальшим витягуванням в міру укладання бетону:

• набивні у виштампуваних свердловинах, що улаштовуються методом попереднього забивання інвентарних труб із закритим нижнім кінцем, які залишаються в грунті або витягаються в міру заповнення свердловини бетоном.

За глибиною залягання:

  1. короткі палі (3-6 м);

  2. довгі палі (більше 6 метрів).