Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Обстеження Побережна М.О ПЦБ-45.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.29 Mб
Скачать

2. Ґрунтова основа та методи покращення її фізико-механічних характеристик.

2.1. Інженерна геологія.

Інженерна геологія (англ. engineering geology; нім. Ingenieurgeologie f) — галузь геології, що вивчає геологічні умови і динаміку верхніх горизонтів земної кори стосовно інженерного будівництва та господарської діяльності людини.

Вивчає прикладні питання геології, пов’язані з проектуванням, бу-дівництвом і експлуатацією різних споруд.

Основні завдання інженерної геології: дослідження сучасної морфології і закономірностей формування інженерно- геологічних умов, прогнозування їх змін у процесі інженерно-геологічної діяльності; інженерно-геологічного обґрунтування захисних заходів, що забезпечують раціональне освоєння територій, надр і охорону довкілля.

Для вирішення завдань інженерної геології використовують натурні спостереження, польові і лабораторні експерименти, моделювання, аналітичні розрахунки, режимні стаціонарні спостереження тощо.

Інженерна геологія включає ґрунтознавство, інженерну геодинаміку і регіональну інженерну геологію.

Ґрунтознавство вивчає склад, будову і властивості ґрунтів, закономірності їх формування і просторово-часові зміни в процесі інженерно-геологічної діяльності людини. Інженерна геодинаміка вивчає механізм, геологічні причини і закономірності розвитку в геологічному середовищі природних і інженерно-геологічних процесів у зв'язку з інженерно-геологічною діяльністю. Регіональна інженерна геологія досліджує будову і властивості геологічного середовища різних структурних зон земної кори, закономірності формування їх інженерно-геологічних умов і просторово-часових змін у зв'язку з інж. діяльністю.

2.2.Інженерно-геологічні вишукування.

2.2 Одержання вихідних даних для розроблення проектів будівель і споруд та їх будівництва вимагає комплексного вивчення природних умов на місці будівництва. З цією метою й проводять інженерні вишукування, до складу яких входять:

- інженерно-геодезичні,

- інженерно-гідрометеорологічні,

- інженерно-геологічні дослідження.

Інженерно-геодезичні дослідження повинні забезпечити одержання топографічної основи (карти в горизонталях) із побудованими геодезичними мережами для ділянки, на котрій проводяться інженерно-геологічні дослідження.

Інженерно-гідрометеорологічні дослідження мають дати відомості про річкову або морську гідрологію, а також кліматологію. Вимоги до всіх видів вишукувань регламентуються державними будівельними нормами.

Інженерно-геологічні дослідження повинні забезпечити комплексне вивчення інженерно-геологічних умов району (ділянки, майданчика, траси) будівництва, включаючи рельєф, геоморфологічні, сейсмічні, гідрогеологічні умови, геологічну будову, склад, стан і властивості ґрунтів, геологічні процеси і явища, зміни умов освоєних (забудованих) територій.

Усі ці дослідження виконуються з метою отримання необхідних та достатніх матеріалів для складання прогнозу зміни інженерно-геологічних умов при будівництві й експлуатації підприємств, будівель і споруд, а також для обґрунтування проектування об’єктів з урахуванням раціонального використання та охорони геологічного середовища.

Інженерно-геологічні дослідження включають комплекси робіт:

  • інженерно-геологічну рекогносцировку,

  • інженерно-геологічну зйомку

  • інженерно-геологічну розвідку.

Рекогносцировка може виконуватись як самостійний комплекс робіт або сумісно зі зйомкою чи розвідкою. До складу інженерно-геологічних досліджень уходять:

– збирання, обробка, аналіз та використання матеріалів досліджень попередніх років і даних про інженерно-геологічні умови;

– дешифрування космо- й аерофотоматеріалів і аеровізуальні спостереження;

– маршрутні спостереження;

– проходження гірських виробок;