Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції, які не встигли.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
931.33 Кб
Скачать

Моделі системи управління матеріальними запасами з фіксованою кількістю

Такі системи виходять з отриманих розрахунків ЕРЗ. Вони видають команду на наступне замовлення в той момент, коли обсяг замовлення падає нижче певного рівня — точки відновлення замовлення (ТВЗ).

Моделювання таких систем передбачає, що запаси постійно поповнюються при незмінній протягом усього розглянутого періоду інтенсивності попиту. За цих умов, залежно від обсягу матеріальних запасів С на початок кожного з часових періодів та відповідної йому норми попиту запасів Р, можливі три принципові схеми системи управління матеріальними запасами

Модель системи управління матеріальними запасами з нульовим дефіцитом

Якщо споживання і поповнення запасів абсолютно передбачувані, немає проблеми дефіциту. За даною системою вчасно замовлена партія товарів необхідного розміру повинна вчасно надходити на підприємство.

Визначається середній щоденний попит Рден за формулою:

де Д— кількість робочих днів на рік.

2. Визначається кількість замовлень на рік N за формулою:

3. Визначається час виконання нового замовлення Т за формулою:

4. Визначається ТВЗ за формулою:

Модель системи з резервним запасом

На практиці прогнозування як споживання, так поповнення запасів пов'язано з певними труднощами. Якщо продукція реалізується нерівномірно, для визначення обсягу замовлення використовують системи з резервним запасом. Окрім визначених при розгляді попередньої системи, дана система виходить ще з одного припущення: продаж не буде зупинено у зв'язку з нестачею запасів. Резервний запас поглинає коливання як у попиті на сировину та матеріали, так і в термінах їх поставки.

Оптимальний розмір замовлення з резервним запасом вираховують за формулою:

де Рстр — витрати страхового запасу на рік.

Економічний розмір страхового запасу (ЕРСЗ) розраховують за формулою:

Моделі системи управління матеріальними запасами з фіксованим часом

Ці моделі є найпростішими, оскільки не потребують розробки складних управлінських заходів. Вони передбачають оцінку потреб підприємства в матеріальних запасах на наступний рік, замовлення необхідних сировини та матеріалів з наступною їх доставкою

Управління матеріальними запасами за методами авс та хуz

Одним із напрямів в організації управління матеріальними запасами є розподіл товарів, що зберігаються, відповідно до важливості їх вартісних показників. Цей метод відомий як АВС-метод (ІЬе АВС- арргоасп). В його основу покладено правило Парето «80/20» («20% клієнтів приносять 80% прибутку») . Згідно з АВС-методом, запаси поділяють на три частини, класифікуючи їх за рівнем річного використання в грошовому виразі (грошова вартість одиниці збережуваного товару, помножена на річний показник попиту на цей товар).

Принцип ХУZ -методу передбачає поділ запасів на три групи — залежно від рівномірності попиту і точності прогнозування .

До групи X відносять запаси, попит на які рівномірний або може змінюватися незначно. Обсяг їх споживання добре прогнозується.

До групи Y відносять запаси, які споживаються в обсягах, що коливаються (наприклад, запаси із сезонним характером споживання). Рівень прогнозованості їх попиту визначається як середній.

До групи Z включають запаси, попит на які виникає лише епізодично. Прогнозувати обсяги їх споживання досить складно.

Така комбінація методів розширює можливості щодо здійснення планування, контролю та управління запасами. Поділ запасів по групах є непостійним, тому для відповідності номенклатури реальному попиту в кожній групі (А, В, С) необхідно періодично здійснювати її перевірку і коригування.