Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції, які не встигли.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
931.33 Кб
Скачать

Залізничний транспорт

Залізничний транспорт суттєво залежить від відповідних правових та адміністративних вимог держави, що стосуються визначення функціонування ліній перевезень в певних напрямках, освоєння всього обсягу перевезення вантажів, обмежень у ціновій політиці та дотримання інших вимог. Це знижує його ефективність у застосуванні за системою «точно в термін», але не означає, що попит на перевезення залізничним транспортом значно зменшується. Приймаючи до уваги його експлуатаційні характеристики (регулярність і швидкість руху в прямому сполученні), залізничний транспорт залишається одним із найбільших перевізників вантажів як в Україні, так і за рубежем, найрентабельнішим видом транспорту для перевезення на значні відстані великої кількості продуктів насипом — вугілля, піску, корисних копалин, і сільськогосподарської та лісової продукції.

До основних техніко-економічних особливостей залізничного транспорту відносять:

1. Нерозривний зв'язок з підприємствами промисловості та сільського господарства, будівництвом, торговими базами, складами і т. ін. Сьогодні переважна кількість великих промислових об'єктів мають залізничні під'їзні колії, що зв'язують їх з магістральними залізницями.

2. Можливість будівництва залізничних сполучень практично на будь-якій сухопутній території країни і забезпечення стійких зв'язків між промисловими районами.

3. Висока перевізна і пропускна здатність залізниць. Так, двоколійна залізниця, що має автоматичне блокування, може забезпечити перевезення понад 100 млн т, а одноколійна — понад 20 млн т вантажів у кожному напрямку на рік.

4. Можливість здійснення масових перевезень вантажів в поєднанні з відносно низькою вартістю перевезень.

5. Можливість безперебійного та рівномірного здійснення перевезень незалежно від часу та пори року.

6. Порівняно високі швидкість руху та терміни доставки вантажів.

7. Відносно високі економічні показники та достатньо досконала технологія перевезень.

В основі даного виду транспорту лежать різні види рухомого складу, який визначається, насамперед, видами вагонів та їх експлуатаційними характеристиками.

Вантажні вагони можуть бути універсальними (криті напіввагони, платформи, цистерни) і спеціалізованими, пристосованими для перевезень певного виду вантажів (ізотермічні, цементовози, кислотні і т. ін.).

Криті вагони використовуються для перевезення цінних вантажів, яким не можна зазнавати атмосферних опадів; піввагони — дня масових повалочних і лісових вантажів; платформи — для довгомірних громіздких; цистерни - для наливних. Великовагові та негабаритні вантажі перевозяться в транспортерах вантажопідйомністю понад 400 т.

Кожний тип вагона характеризується вантажопідйомністю та місткістю, масою тари та іншими показниками, які наведено.

Водний транспорт

У логістичному ланцюгу застосування водного транспорту обмежується швидкістю та сезонністю (для річкового транспорту) роботи. Проте безперечними його перевагами визначають високу перевізну здатність при загальних низьких транспортних витратах. На нього не поширюються такі стримуючі фактори, як заборона роботи у вихідні дні, дорожні податки тощо. Вихід логістики на міжнародний рівень дозволив збільшити перевезення вантажів водним транспортом.

Транспортний флот — основний елемент матеріально-технічної бази морського і річкового транспорту, оскільки він здійснює основну функцію — переміщення вантажів.

Основні показники судна — це його:

- водотоннажність;

- вантажопідйомність;

- вантажомісткість;

- розміри (довжина, ширина, висота борту);

- осадка у навантаженому і порожньому стані.

Водотоннажність визначається масою чи об'ємом води, яка витискується судном.

Вантажопійомність судна — це його перевізна здатність, виражена в тоннах.

Дедвейт, або повна вантажопідйомність — кількість тонн вантажу, яку може прийняти судно понад власної маси до осадки по вантажну марку.

Розрізняють повну та чисту вантажопідйомність судна. Повна вантажопідйомність - це сума маси службового вантажу(вода, паливо, провіант) і маси того вантажу, що перевозиться. Чиста вантажопідйомність дорівнює масі останнього.

Вантажомісткість — це здатність судна вміщувати вантаж певного об'єму. Визначають вантажопідйомність для тарно упакованих, штучних та сипких вантажів (залежно від їх виду).