Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_33_33_33_Mikroekonomika.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
3.15 Mб
Скачать

Тема 14. Загальна рівновага конкурентних ринків

  1. Часткова та загальна рівновага.

  2. Ефективність у виробництві.

  3. Ефективність розміщення ресурсів.

  4. Економічна теорія добробуту.

1. Часткова та загальна рівновага

Ринок нафти:

Ринок бензину:

Ринок нових авто:

Ринок запасних частин:

Ринок парфум:

1 – На взаємопов’язаних ринках існує загальна рівновага.

2 – Ціна нафти зросла.

3 – Реакція взаємопов’язаних ринків на вхідну зміну ціни.

4 – Рівновага на окремих ринках.

5 – Встановлення загальної рівноваги на всіх ринках.

2. Ефективність у виробництві

Ефективність у виробництві досягається тоді, коли не можливо збільшити виробництво одного блага без зменшення виробництва іншого.

3. Ефективність розміщення ресурсів

Концепція ефективності розглядається з урахуванням ефектів прямих та зворотних зв’язків з позиції загальної рівноваги. Критерії ефективності були запропоновані італійським вченим В. Парето. Його вчення базувалось на твердженні, що суспільство знаходиться у стані загальної рівноваги і соціальної ефективності розподілу ресурсів, що вимагає ефективного розподілу у сфері виробництва при мінімальному використанню ресурсів і ефективному розподілу в сфері споживання, яке забезпечує максимальне задоволення потреб.

Види ефективності:

  • ефективність у виробництві;

  • ефективність у обміні;

  • ефективність у споживанні.

Разом вони характеризують систему ефективності розміщення ресурсів. Ефективність у виробництві досягається при такому розподілі ресурсів між галузями, який унеможливлює її перерозподіл, що збільшував би виробництво одного блага без зменшування будь – якого іншого. Це досягається коли гранична норма заміни факторів виробництва для всіх виробників однакова (співвідношення цін на ресурси).

MRTСLK ( x ) = MRTСLK ( y ) = ;

Ефективність у обміні означає досягнення такого розподілу благ між споживачем, за якого не можливо розподілити блага між споживачами покращивши становище одного не погіршуючи становище іншого.

Співвідношення цін на блага для усіх споживачів повинно бути однаковим і = граничній нормі заміни благ для кожного споживача.

MRSxy ( B ) = MRSxy ( C ) = ;

Ефективність функціонування економіки досягається в цілому тоді, коли ресурси між галузями розподілені таким чином, коли все те, що вироблено економікою буде повністю спожито суспільством.

Ринковий механізм не завжди в змозі досягнути загальної ефективності функціонування економікою. Причинами цього можуть бути:

  • існування природних монополії;

  • неповна інформованість;

  • зовнішні ефекти.

4.Економічна теорія добробуту

Економічна теорія добробуту – загальна назва нормативного аспекту економічної теорії, яка вивчає умови економічного оптимуму. Основними положеннями цієї теорії є 1 та 2 теореми економічного добробуту.

1 теорема економіки добробуту – за певних умов конкурентні ринки ведуть до оптимального за Парето розміщення ресурсів, тобто конкурентна економіка досягає певної точки на кривій виробничих можливостей.

2 теорема економіки добробуту – будь – який оптимум за Парето може бути досягнутий конкурентною економікою, тобто будь який оптимум за Парето відповідає системі цін і розміщенню ресурсів між учасниками, які можуть привести до цього стану як до конкурентної рівноваги.