Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_na_teoretichni_pitannya.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
591.87 Кб
Скачать

64.Розкрийте зарубіжний досвід соціального партнерства

У сучасному світі простежується тенденція до більш поширеного тлумачення соціального партнерства, як одного із засобів співробітництва різних сфер суспільного життя різних країн.

При цьому, не слід забувати, що традиційно під соціальним партнерством розуміються відносини у соціально-трудовій сфері між робітниками і роботодавцями, які складаються за участю держави. Вважається доцільним зауважити, що соціальне партнерство визначається як співробітництво і взаємодія роботодавців і профспілок, зокрема, у питаннях порушення умов зайнятості і забезпечення права працівників брати участь у вирішені проблем, що стосуються діяльності організації.

Відносини соціального партнерства мають колективний характер. В їх основі лежить колективний інтерес сторін. Колективний характер соціального партнерства виявляється в трьох аспектах: наявності колективного інтересу усіх суб'єктів у сфері застосування найманої праці; наявності колективних відносин у цій сфері; колективній структурі сторін соціального партнерства.

У країнах з розвиненою ринковою економікою ідеологія соціального партнерства глибоко стала базовою у процесі розвитку соціально-трудових відносин незважаючи на те, що його моделі в різних країнах відрізняються організаційно-правовим механізмом.

Сьогодні відомі дві моделі соціального партнерства: перша - трипартизм і друга - біпартизм. У тих країнах, де роль держави у регулюванні трудових відносин не є визначною (Сполучені Штати Америки, Канада, Великобританія) у практику розбудови соціального діалогу покладена двостороння співпраця між об'єднаннями роботодавців і організаціями найманих працівників. Держава може виступати в такій соціальній моделі в ролі арбітра або посередника при виникненні соціальних конфліктів. З іншого боку, найбільш поширена система трипартизму, тобто, тристороння співпраця, широко застосовується у процесі розбудови соціально - трудових відносин у Французькій Республіці, Федеративній Республіці Німеччина, Королівстві Швеція, Австрійській Республіці.

В умовах трипартизму держава відіграє активну, досить впливову роль соціального партнера.

Світовий досвід переконливо засвідчує, що проблеми економіки і суспільного життя, у тому числі у сфері застосування найманої праці, вирішуються оптимально, якщо реалізується орієнтація не на конфронтацію, а на досягнення соціальної злагоди, узгодження інтересів різних суспільних груп. Стрижнем соціального партнерства є принцип співробітництва між роботодавцями і найманими працівниками, який реалізується у формах проведення переговорів, укладення колективних договорів та колективних угод, узгодження проектів нормативно-правових актів, консультацій при прийнятті рішень соціальними партнерами на всіх рівнях.

65.Проаналізуйте зарубіжний досвід оцінки персоналу.

В зарубіжнихорганізаціяхфункції з проведенняоцінкикадріврозподіляютьсяміжлінійнимикерівниками та кадровими службами. Кадровіслужби, виходячиізкорпоративноїполітики, розробляютьпроцедуриїхпрактичноговикористання. Кадровики допомагаютьвпроваджувати систему оцінок, розробляютьпрограминавчання, проводятьопитування, організовуютьзбереженнявсієїінформації в банках даних. Фактична й оціночнаінформація, щозбирається на багатьохфірмах за найширшоюпрограмою, являє собою реальну базу кадрового планування, розрахунку потреб у допоміжномуперсоналі, прогнозуванняпрограмвнутріфірмовогонавчання, організації конкурсного заміщеннявакантних посад і, безумовно, оплати праціспівробітників. У різнихорганізаціях акцент робитьсязалежновідкадровоїполітики на тічиіншіпроблеми.

Вирішальна роль в оцінці персоналу належитьбезпосередню начальнику, який добре знаєсвоїхпідлеглих, несеповнувідповідальність за результатиїхдіяльності, застосуваннязаходівзаохочень та покарань, за їхнавчання та розвиток.

Безпосереднійкерівникособистозаповнюєоціночну форму. Такий порядок є практично у всіхфірмах. Деякіфірмикористуютьсяпослугамипредставниківкадровоїслужби. У цьомувипадкуоціночну форму заповнюєпредставниккадровоїслужби разом з керівником. Ця процедура використовуєтьсярідко, коли безпосереднійкерівник не маєдосвіду і відповідноїпідготовки.

Убільшостікомпанійоцінка й атестаціяпроводятьсящорічно, особливо коли застосовуютьсяспрощеніпроцедуриоцінки. Багатокомпанійвимагаютьвідсвоїхкерівниківобов'язкового поточного контролю за діяльністюпідлеглих, проведенняформальнихспівбесід і обговореннярезультатівпраці в проміжкахміжщорічнимиформальнимиоцінками. Особливо ретельноздійснюється контроль за новими, прийнятимина роботу, і за тими, які одержали новепризначення. Неформальна оцінка для новихнайманихпрацівників проводиться через три місяці, для переведених з іншої посади — через тридцятьднів, а формальна — через піврокуроботи. Компанія, наймаючиспеціалістана роботу абопереводячи на нову посаду, розраховуєшвидкоотримативіддачу. Жорсткий контроль, оцінкасильних і слабкихсторіндіяльностіпрацівникадозволяєнадатийомувідповіднудопомогу, швидковиправитинедоліки. Одночасноперевіряєправильністьрішення про наймчиновепризначення. Щеоднієюціллюскороченнятермінуформальноїоцінки в цейперіод є нав'язуванняпрацівникувисокихстандартівтрудовоїдіяльності. В майбутньомупривитіпрацівникустандартитрудовоїдіяльностістараютьсязакріпити і підтримувати з використанням уже регулярноїпроцедурищорічноїоцінки.

Аналіз практики управлінняпоказує,щоорганізація у більшостівипадківвикористовуєодночаснодва видиоцінкидіяльностіпрацівників:за результатами праці;оцінкаякостей, яківпливають на досягненнярезультатів.

Оціночна формавключає два відповіднихрозділи, в кожному з якихкерівникпроставляєбальніоцінки. Корпоративніпроцедурипередбачаютьіндивідуальнеобговоренняпідсумківоцінки з підлеглим.

Основною рисоюамериканськогопідходу до управління персоналу є знаннябезпосередніхначальників не тількисвоїхпідлеглих, але й працівниківнижчогорівняуправліннясвогопідрозділу. Тут великуувагуприділяютьоцінці й підборулінійнихкерівників. Важливимпитанняморганізаціїоцінки є підбір складу комісії, яка можедатиоб'єктивнуділовуоцінку кандидата. Зцією метою до оцінкиспеціалістазалучаютьколег, підлеглих і його самого. Відспеціаліставимагаютьпереліквсіхвиконанихробіт. За цимиданимиуточнюютьпоказникиоцінки і коло осіб, якіїх дали, вияснюєтьсяінформація про професійнізавдання. Самооцінкадозволяєвстановити, як добрепрацівникзнаєсвоїсильні та слабкісторони, якіпотімобговорюються. Важливемісце у стосункахміжкерівником і підлеглиммаєспівбесіда. Працівник, одержавши на руки екземпляроціночноїформи, повинен обговоритисильні і слабкісторонисвоєїдіяльності.При розробці «програми дій» зарубіжні організації, як правило, залучають самих працівників з метою підвищення відповідальності виконавців і покрашення порозуміння між керівниками та підлеглими. В деякихорганізаціяхвідпрацівниківвимагаютьрозробкипрограмисвоїхдійпротягоммісяцявід дня обговореннярезультатівоцінки.

Однієюізцілейоцінкидіяльності персоналу в західноєвропейськихфірмахє визначення контингенту працівників, за рахунокякогоможнапроводитискорочення.Корпораціям перш за все необхіднозвільнитисьвідпрацівників, що не відповідаютьвимогамробочогомісця

Оцінкакадрів на підприємствах Японіїхарактеризуєтьсядекількомаособливостями, пов'язаними з філософієювиробництва, яка ґрунтується на пріоритетах персоналу, як можепроявити і закріпитисвоїздібностікоженпрацівник. У зв'язку з цим одним ізобов'язковихфакторівоцінки персоналу є необхідністьповноїоцінкирезультатівйогопраці, здібностей, характеру, здатності до певного виду діяльності. Справедлива оцінка за цими параметрами служить основою для вирішенняпитаньуправліннякар'єрою персоналу, що в свою чергумаєважливезначення для мотиваціїпрацівників. Другою особливістю є доситьжорсткийзв'язокрезультатівоцінкипрацівників з оплатою і преміюванням.Підвищенняокладівздійснюєтьсящорічно, як правило, 1-го квітня, а преміївидаються два рази в рік. Оплата праці за результатами оцінки пробила «бреш» в традиційнійяпонськійсистемі оплати праці за віком і стажем.

Третьоюособливістюоцінкикадрів на японськихпідприємствах є їїрегулярність, обов'язковість для всіх, щостворюєнормальнийпсихологічнийклімат у колективі. Документальною основою оцінки є оціночнілистиабокарткиоцінкикадрів.Набірфакторів (якостей) працівників є доситьрізноманітний для кожноїфірми, але практично у всіх системах атестаціїоцінюються:відпрацівниківрезультатипраці; здібності;характер;адаптація.Із методів оцінки найбільш поширеними в Японії є:метод оцінки порівнянням;метод оцінки шкалою;детальним описом особистостей;оцінки нормативом роботи;комплексний метод оцінки;метод самооцінки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]