Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_na_teoretichni_pitannya.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
591.87 Кб
Скачать

8. Перерахуйте складові організаційного та функціонального блоків системи управління персоналом

Управління персоналом як система включає 2 блоки:

  1. Організаційний

  2. Функціональний

Складовими організаційного блоку є:

  • Формування персоналу: прогнозування структури, потреб залучення, підбір та розміщення персоналу, укладання контрактів та договорів

  • Стабілізація колективу: формування банку даних з питань рівня кваліфікації, персональних умінь, бажань, результатів оцінки праці з метою визначення потенціалу працівника для організації підвищення кваліфікації або звільнення.

Функціональний блок пов'язаний з використанням персоналу, і включає:

  • Професійно-кваліфікаційне і посадове розміщення

  • Переміщення працівників, управління кар’єрою

  • Створення складу персоналу та робочих місць

  • Покращення морально-психологічного клімату в колективі

9. Що розуміють під терміном оборот персоналу?

Оборот персоналу визначається як відношення кількості усіх вибулих (оборот по звільненню) або усіх прийнятих (оборот по прийняттю) за певний період до середньооблікової чисельності працюючих протягом того самого періоду.

Коефіцієнт обороту по звільненню визначається за формулою:

Кз = Rз : Rср · 100 %,

де Кз — коефіцієнт обороту по звільненню;

Rз — кількість звільнених;

Rср — середньооблікова чисельність.

Коефіцієнт обороту по прийняттю розраховується аналогічно:

Кп = Rп : Rср · 100 %.

Коефіцієнт загального обороту визначається як сума обох величин:

Кзаг = Кз + Кп .

Постійність, або стабільність, персоналу — це поняття, що відбиває величину, яка визначається відношенням чисельності працівників зі стажем роботи на підприємстві більше одного року (Rі) до їх середньооблікової чисельності (Rср). Цей показник розраховується за формулою:

К = Rі : Rср · 100 %.

10. Розкрийте поняття: склад і структура персоналу. За якими класифікаційними ознаками проділяють персонал?

Склад робітників за категоріями створює структуру персоналу.Структура — це є питома вага відповідної групи робітників у загальній чисельності персоналу.

Кваліфікаційна структура - це процентне співвідношення груп працівників різних рівнів кваліфікації в загальній чисельності персоналу. Зміни кваліфікаційної структури визначаються якісними змінами в трудовому потенціалі підприємства (набуття вмінь, знань, навичок) і відображають передусім зміни в індивідуальних характеристиках робочої сили.

Зазвичай кваліфікаційну структуру визначають окремо для різних категорій персоналу, оскільки їм притаманні різні кваліфікаційні ознаки. Наприклад, кваліфікаційна структура робітників промислового підприємства визначається процентними частками груп робітників різних розрядів у загальній кількості робітників; кваліфікаційна структура наукової організації -- частками спеціалістів, що мають наукові ступені кандидатів та докторів наук тощо.

Вікова структура персоналу характеризується часткою працівників відповідного віку в їх загальній чисельності.

Соціальна структура персоналу підприємства - - це кількісне співвідношення між різними категоріями працівників, що розрізняються за характером трудових функцій. Згідно з Державним класифікатором професій (класифікатор професій ДК 003-95) персонал поділяється на п'ять категорій: керівники; професіонали; фахівці; технічні службовці; робітники.

Керівники здійснюють функції загального управління. Умовно їх поділяють на три рівні: вищий (організація в цілому) - - генеральний директор, директори; середній (основні структурні підрозділи) - - начальники цехів, відділів, центрів тощо; і первинний (керівники безпосередніх виконавців) -- начальники лабораторій, бюро, змін тощо. До керівників належать також головні спеціалісти (головний інженер, головний технолог, головний бухгалтер та ін.), а також заступники всіх названих працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]