Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro_voprosi.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
653.31 Кб
Скачать

6.Особливості е.С. України

Будь-яка е.с. виконує кілька функцій: виробництво, розподіл і обмін,

споживання суспільного продукту, регулювання як самої системи в цілому,

так її складових. Через виробництво, розподіл, обмін і споживання

здійснюється функціонування е.с., її відтворення.

Для здійсн. проц. Вир-ва необхідно мати певні виробничі

ресурси: природні ресурси (землю), засоби вир-ва

(капітал), працю (робочу силу) і підприємництво.

7. Економічна система як об’єкт макроекономіки. Типи економічних систем.

Об’єктом макроекономічного аналізу виступає економічна система в цілому та її агреговані параметри. Економічна система – це певним чином упорядкована система зв’язків між виробниками і споживачами матеріальних і нематеріальних благ та послуг.

Основні елементи економ. системи:

►конкретні економ. зв’язки між господарськими суб’єктами.

► соц.-економ. відносини, які базуються на відповідних формах власності на економ ресурси та рез. госп. діяльності.

► організаційні форми госп. діяльності: поділ праці, спеціалізація та кооперування вир-ва.

► господарський механізм, тобто спосіб регулювання економ. діяльності на макрорівні.

Типи економічних систем:

  1. ринкові економ. системи :

ринкова економіка вільної конкуренції (основні ознаки:  приватна власність на інвестиційні ресурси, вільна конкуренція,  свобода учасників економ. діяльності,  ринкове ціноутворення, стихійне ринкове регулювання.)

сучасна ринкова економіка(колективна приватна та держ. власність, держ. регулювання економіки з метою стимулювання споживчого попиту та пропозиції, маркетингова система управління вир-ом.);

  1. неринкові економічні системи:

традиційна економ. система (основні ознаки: ●відстала технологія, ●ручна праця, ●багатоукладність, ●натуральне вир-во, ●переважання дрібнотоварного вир-ва, ●активна роль держави.)

адміністративно-командна система: ( ●держ. власність на засоби вир-ва; ●монополізація та бюрократизація економіки; ●централізоване планування та управління вир-ом; ●централізований розподіл матеріальних, трудових та фінансових ресурсів).

8. Система національних рахунків

Одним із перших у світі офіційних розрахунків макроекономічних показ­ників було визна­но Баланс народного господарства розроблений в СРСР Системи національних рахунків виникла на основі вдоскона­лення методології розробки БНГ.

Три етапи розвитку систем макроекономічних показників.

1-й етап- В колишньому СРСР склалась і закріпилася система статистичного обліку у формі БНГ.

2-й етап- У міжнародній статистиці фактично і офіційно функціонують дві різні за змістом і формою системи макроекономічних показників: • СНР — в капіталістичних країнах, • БНГ — в соціалістичних країнах.

3-й етап- Практично всі країни світу використовують СНР. В Україні впродовж усього періоду її перебування в складі СРСР макроекономічні показники обчислювалися на підставі Балансу на­родного господарства (БНГ), згідно з яким уся національна економіка поділялася на два нерівнозначні складники: матеріальне виробництво і неви­робничу сферу.

Відповідно до концепції БНГ у матеріальному виробництві (промисловість, сільське господарство, будівництво та ін.) створюються то­вари і виробляється національний продукт. Невиробнича сфера (освіта, охо­рона здоров'я, житлово-комунальне господарство, побутове обслуговування тощо), яка надає різноманітні послуги, розглядалась як непродуктивна, в якій національний продукт не створюється. Такий підхід, безперечно, є не­правильним. З 1992 року за Указом Президента в Україні також впроваджується СНР, тобто наші статистика і облік переходять на так звані міжнародні стандарти.

Система національних рахунків (СНР) — це система взаємо­пов'язаних показників і класифікацій, які використовуються для описуван­ня та аналізу найзагальніших результатів і аспектів економічного процесу на макрорівні. СНР сформульована в категоріях і термінах ринкової еконо­міки, її концепції та визначення передбачають, що економіка, описана за її допомогою, функціонує на основі дії ринкових механізмів та інститутів.Однією з важливих особливостей СНР є її всеосяжний характер. (СНР) містить упорядковану інформацію, по-перше, про всі господар­ські суб'єкти, які беруть участь в економічному процесі — юридичні особи та домогосподарства; по-друге, про всі економічні операції, пов'язані з виробництвом та розподілом доходів, нагромадженням активів та іншими складовими економічного процесу; по-третє, про всі економічні активи і зобов'язання, що становлять національне багатство. Основним показником у СНР є вало­вий внутрішній продукт, який характеризує обсяг виробництва в країні. Крім сфери виробництва макроекономіка досліджує також сфери зайнятості, цін та зовнішньоекономічної діяльності. Для характеристики стану справ у цих сферах обчислю­ють відповідні макроекономічні показники, наприклад індекс споживчих цін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]