Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro_voprosi.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
653.31 Кб
Скачать

36.Економічні наслідки дефіциту держ. Бюджету. Державний борг.

Бюджет - це грошове вираженння збалансованого кошторису доходів та видатків за певний період. Фактичний бюджет відображае реальні видатки,надходження і дефіцити за певний період. Структурний бюджет – відображ., якими мають бути урядові вмдатки,надходження і дефіцити,якщо економіка функціонує за потенційного обсягу виробництва. Циклічний бюджет показує вплив ділового циклу на держ бюджет-яким чином фаза економічного циклу впливає на доходи,видатки і сальдо бюджету.

Стан держ. бюджету: 1) Нормальний - витратна частина держбюджету дорівнює доходній. 2) Дефіцитний, коли витрати перевищують доходи. Дефіцит держбюджету не є небезпечним для економіки в цілому,якщо він знаходиться на рівні 2-3%ВНП.У противному разі він негативно відбивається на функціонуванні грошової,кредитної сис-м, і всієї економіки в цілому.

Причини деф.держбджету:;

падіння доходів в умовах кризового стану економіки.

Зменшення приросту національного доходу.

Зменшення акцизних податків,які надходять в держбюджет;

Збільшення бюджетних витрат;

Непослідовна фінансово-екрномічна політика;

Заходи щодо зниження бюджетного дефіциту: КонверсіяПерехід від фінансування до кредитування;Ліквідація дотацій збитковим підприємствам;Зниження витрат на управління державою;Зміна системи опадаткування;Підвищення ролі місцевих бюджетів.

Види бюджетного дефіциту:Фактичний деф.-складається під впливом дискреційної бюджетно-податкової політики і циклічних коливань в економіці. Циклічний дефіцит бюджету- це дефіцит,який є результатом циклічного падіння виробництва,внаслідок коньюктурних коливань.Структурний дефіцит-це деф.-який є результатом дискреційної політики.Циклічний надлишок-перевищення фактичного деф. над структурним.

Основні фактори зростання дефіциту бюджету: Збільшення оборонних видатків.Зростання виплат по державному боргу.Збільшення трансфертних платежів.Зниження податків.

ДЕРЖАВНИЙ БОРГ - це нагромаджена сума позичених урядом коштів для фінансування дефіцитів.Збільшення державного боргу протягом певного року дорівнює дефіциту бюджету.Вплив держборгу та дефіцитів на економіку.-У короткостроковому періоді наслідки держбюджетних дефіцитів відомі як проблема”витіснення.” -У довгостроковому періоді “тягар боргу” лягає на нагромадження капіталу і споживання майбутніх покрлінь.

У короткостроковому періоді витіснення виникае,коли ефективність фіскальної політики внаслидок реакції ринку грошей зменшується. Збільшення структурного дефіциту через зниження податків чи збільшення урядових видатків може призвести до підвищення проц.ставок і відповідно до зменшення інвестицій.Тому ВНП,можливо не зросте,а більший структурний деф. Витіснить інвестиції. -У довгострок.-наслідки повяз.з впливом на нагромадж.капіталу і споживання майбутніх поколінь-на довгострок. економ. зростання.

Внутрішній держборг - означає заборгованість держави своїм власним громадянам(які мають внутр. держ. обліг.) Зовнішній борг - заборгованість держави громадянам та організаціям інших країн.

Економічні наслідки держборгу Скорочення спож. населення країни.Витіснення приватного капіталу,що обмеж. подальше зрост. економіки.Збільшення податків для обслуговування державного боргу виступає антистимуломеконом. активності.Перерозподіл доходу на користь власників держ. облігацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]