Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
107.6 Кб
Скачать

3,Політичний розвиток України на етапі перебудови (1985-1991). Формування багатопартійності.

Новий етап в історії українського суспільства відкрила перебудова, покликана подолати негативні тенденції в розвитку Радянського Союзу.

Курс на перебудову проголосив квітневий (1985 р.) пленум ЦК КПРС, але вона була зумовлена всім ходом розвитку суспільства. По суті, перебудова виявилася типовою, з усіма притаманними їй обмеженнями, революцією згори.

Програма перебудови передбачала зміну організаційних структур, форм і стилю діяльності органів управління. Важливою ланкою цієї роботи в Україні мала стати реалізація генеральної схеми управління народним господарством республіки, яка була здебільшого схвалена на позачерговій сесії Верховної Ради УРСР у квітні 1988 р. Ця схема мала забезпечити організаційні основи для переходу від командно-адміністративних до економічних методів управління, створити умови для втілення в життя Закону СРСР про державне підприємство (об'єднання).

У процесі реалізації цієї схеми було скасовано 103 республіканські органи управління, передано багато управлінських функцій місцевим органам, підприємствам та об'єднанням.

Білет№21

1,Політичне становище Гетьманщини після смерті б.Хмельницького. Період «Великої Руїни».

Пiсля своєї смертi Б.Хмельницький залишив чималу спадщину. На пiдглеглих козакам територiях площею близько 250 тис. кв. км. Це були колишнi Чернiгiвське, Київське та Брацлавське воеводства. Події 1648 – 1656 років принесли в життя українців багато змін. До лав Війська Запорозького вливалося багато людей. Козаком міг стати кожен. Більше 40 % дорослого чоловічого населення України знаходились на військовій службі . Ще за свого життя Б.Хмельницький мав наміри заснувати гетьманську династію. Тому коли він помер, питання про гетьманського наступника не виникало – козацька старшина, яка буквально боготворила Б.Хмельницького негайно вибрала гетьманом його 16-ти літнього сина Юрія Хмельницького (близько 1641 – 1685) , маючи надію що виховуючись коло батька, він перейняв певні риси характеру та досвід. Та цим надіямм не вдалося справдитись – Ю.Хмельницький виявився людиною нерішучою та слабохарактерною, а що найгірше, він легко піддавався впливу з боку козацької старшини. Пробувши гетьманом близько місяця він власноруч склав з себе повноваження. Руїна. Перiод нацiонального " самогубства " України. Перiод братовбивчих вiйн i нескiнчених зрад, суспiльного розбрату та марнотрацтва усього, що було досягнуто за довгої та тяжкої боротьби пiд час повстання 1648 р та Визвольної вiйни українського народу пiд проводом Б Хмельницького.

2.Політика українського керівництва щодо утворення срср. Входження України до складу срср.

30 грудня 1922р- виникнення СРСР. До 1922р Україна була Радянською, але самостійною державою, мала власну конституцію, органи державної влади та управління, видавала республіканські закони, стежила за їх виконанням. Але державний суверенітет Укр був досить вузьким. 30 грудня 1922р був перший всесоюзний з’їзд затвердив Декларацію та Договір про утворення СРСР. Не зважаючи на гарантування законом право вільного виходу України із союзу,воно було паперовим, а незалежність держави –формальною. Влада на всій території СРСР належала ЦК ВКП(б). У січні 1924р другий всесоюзний з’їзд рад затвердив конституцію СРСР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]