Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
107.6 Кб
Скачать

3.Воєно-політичні події національно-визвольної революції під проводом б. Хмельницького (1648-1653)

В битві під Цецорою, де турки 1620 р. розгромили поляків, його батько загинув, а Богдан на два роки потрапив у полон, перебував на одній з турецьких галер. Викупила його з неволі мати (за іншими свідченнями — товариші). Хмельницький повертається до Суботова, записується до реєстру, займається господарством, одружується. Дружиною Богдана стала Ганна Сомківна, сестра Якима Сомка, міщанина з Переяслава, який пізніше претендував на гетьманську булаву. Ганна померла 1647 р. За деякими даними, від цього шлюбу в Б.Хмельницького народилися чотири доньки й два сини.

Завдяки протекції знайомих урядовців у 1637 р. Богдан отримав посаду військового писаря реєстрових козаків, але за участь у селянсько-козацькому повстанні 1637-1638 pp. був позбавлений цієї посади. Його було обрано у 50-річному віці сотником Чигиринського полку.Наприкінці тридцятирічної війни в Європі в 1645-1646 pp. козацький корпус перебував на французькій службі у складі війська, яким керував принц Конде, брав участь у боротьбі проти іспанців, у штурмі Дюнкерка. Деякі історики, зокрема І.Крип'якевич, В.Сергійчук, вважають, що Б.Хмельницький був серед учасників цього штурму. У складі козацького посольства 1646 р. Б.Хмельницького приймав король Владислав IV.

Білет№11

1.Іноземна експедиція на українській землі 14-15 ст.

З 14 ст. Укр території стали центром уваги для держав які вели активну зовнішню політику : Литва, Польща, Москва держава, Молдова, отуречена.

Активну зовнішню політику почала проводити Литва – феодальна держава що існувала на частині території сучасного листи і білорусі х 13 по 14 ст.

До складу Литовського князівства увійшли такі Укр землі – Київська, переяславська, чернігівська, Волинь і Поділля.

Причини швидкого завоювання:

1.Нечинили насильства, зберігали існуючі традиції.

2. Проводили ліберальну соціально економічну політику.

3. Не ліквідували місцеві адміністрацію і не заборонили православну віру.

З кінця 14 ст. Польща починає захоплювати Галичину та Волинські землі і, скористалися послабленням Литви прагне знею об’єднатися.

У 1385 р обидва князівства об’єдналися за умови шлюбу Королеви Ядвіги і литовського Князя Ягайла Умова шлюбом стала кримська унія підписана на таких умовах:

1.Ягайло одночасно стає королем Польщі.

2. У Литві запроваджено католицьку віру.

3. Князівство литовське приєдналося до Польщі.

2.Лютнева революція в Росії та зміни в Україні. Українська Центральна Рада.

27 лютого 1917 р. В Петрограді перемогла буржуазно-демократична революція. Було повалено самодержавства. В країні встановилося двовладдя: Тимчасовий комітет Державної думи (згодом Тимчасовий уряд) і Петроградська рада робітничих і солдатських депутатів. Микола II з березня зрікся престолу і передав владу Тимчасовому уряду, який проголосив політичні свободи (слова, друку, право на зібрання та об’єднання, діяльність політичних партій і т. п.). Влада на місцях перейшла до громадянських комітетів та губернських і повітових комісарів Тимчасового уряду. Перемога революції відкрила широкі можливості для легалізації діяльності різних політичних партій, створення різноманітних громадських організацій, в т. ч. Рад робітничих і солдатських депутатів, для активізації національно-визвольних процесів. 4 березня постала Рада об’єднаних громадських організацій, яка проголосила про утворення громадсько-політичного об’єднання всеукраїнського масштабу – Центральної Ради. До її складу ввійшли провідні діячі Товариства українських поступовців, представники православного духовенства, українських соціал-демократичних, культурно-просвітницьких та інших організацій. 7 березня Головою Центральної Ради обрано визнаного лідера національного відродження професор М. Грушевського.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]