Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярошева О.І.Основи Екології.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
2.34 Mб
Скачать

5.1.3 Мезозойська ера

Мезозойська ера включає такі етапи: тріасовий (235-185 млн. років тому), юрський (185-135 млн. років тому),крейдяний (135-65 млн. років тому).У цей час, розвиток життя на Землі та еволюції біосфери продовжувалися на фоні палеогеографічних змін, які йому властиві. В кінці тріасу сформувалася флора, в якій панували папороті, мезофільні, хвойні рослини. На суші з`явилися нові групи комах, перші динозаври, примітивні ссавці. В юрський період продовжували розвиватися дрібні ссавці, з`явилися перші метелики і птахи. В юрський період динозаври панували як у воді, так і на суші. Мезозойський етап еволюції біосфери завершився крейдяним періодом. У цей період з`явилися і завоювали сушу квіткові рослини, це був переломний фактор еволюції тварин. З початком еволюційного вибуху квіткових рослин пов`язують загибель динозаврів, які панували протягом біля 150 млн. років. В еволюційній історії динозаврової флори ще багато чого не визначено. Мабуть, головну роль у зникненні динозаврів відіграли зміни фізико-географічних умов кінця крейдяного періоду.

5.1.4 Кайнозойський етап

Він поділяється на: палеоген (67-25 млн. років тому); неоген (25-1,6 млн. років тому); антропоген (останні 1,6 млн. років тому) Протягом всього палеогену на суші панувала багата тропічна та субтропічна флора. На суші панували сумчасті і примітивні плацентарні ссавці; у воді – китоподібні та ластоногі; у повітрі – летучі миші. У першій половині неогену відбулося похолодання. Ліси стали відтіснятися на південь. На півночі з'явилася тундра, виникли степи та прерії. У степах паслися предки турів і бізонів. За відносно короткий час виникла популяція людей, які навчалися використовувати вогонь та кам'яні знаряддя праці. Кінець кінцем, з'явилася людина розумна (Homo sapiens). В антропогені сформувався сучасний вигляд біосфери. Основні етапи в історії розвитку життя на землі наведені в таблиці 5.1

Таблиця 5.1.- Як давно це було?

Основні події

Число років

1. Утворення всесвіту

~20 млрд.

2. Виникнення Землі

~4.7 млрд.

3. Перші живі організми

~3.8 млрд.

4. Перші багатоклітинні організми

~1 млрд.

5. Перші хребетні тварини

~500 млн.

6. Перші наземні рослини

~400 млн.

7. Перші ссавці

~200 млн.

8. Перші примати

~70 млн.

9. Перші гоміноіди

~15 млн.

10. Перші гомініди

~3 млн.

11. Перші представники виду Homo

sapiens

~200 тис.

5.2 Походження людини. Вплив змін навколишнього

середовища на еволюцію людини

Процес своєї появи на Землі людство ще не виявило до кінця. До цього часу нема відповіді на запитання: людина розумна – випадковий чи закономірний етап у всесвітньому еволюційному процесі самоорганізації матерії. Появі розумної людини на Землі передувало декілька видів подібних людині істот – гоміноідів і первісних людей – гомінідів. Тіло гоміноідів було покрите волоссям, вони були подібні до мавп, але їх задні лапи вже стали виконувати функції ніг. Становлення гоміноідів відбувалося в умовах, коли клімат робився більш сухим. У неогені вперше на Землі з`явилися ландшафти саван і степів. Ходити прямо у цих умовах стало більш вигідним для збереження життя. Гоміноіди ще не виробляли знарядь праці, навіть кам`яних.

Від африканського гоміноіда біля 3 млн. років тому у Східній Африці відокремились прямі предки сучасної людини – гомініди. Зовнішній вигляд гомінідів уже був схожий на вигляд сучасної людини. Гомініди вже виробляли знаряддя для праці (кам`яні). Останній етап становлення гомінідів співпадає з епохою Великого похолодання. Гомініди, які до цього існували в умовах тропічного клімату, вимушені були пристосовуватися до суворого клімату. Неандертальці навчалися користуватися вогнем, будувати примітивні споруди для життя.

Біологічна еволюція виду супроводжувалась розвитком розумової діяльності. Проте впритул до вимирання в поведінці гоміноідів і гомінідів переважала інстинктивна, автоматична діяльність. Вони виробляли одне і теж знаряддя виробництва не покращуючи технології їх виготовлення.

На думку антропологів, попередником усіх сучасних людей була жінка, яка жила у Західній Африці біля 200 тис. років тому. Неандертальці зустрілися з розумною людиною десь 120 тис. років тому на Близькому Сході. Перші проникли туди з Європи, другі з Африки. Неандертальці не витримали конкуренції з більш прогресивним видом і вимерли приблизно 25 тис. років назад. 10-15 тис. років тому назад люди повністю заселили весь сучасний простір свого проживання.

Кардинальні зміни будови організму наших далеких предків, як

до недавнього часу вважалося, відбувалися переважно завдяки швидким змінам клімату в зоні де мешкали гомініди. Ця гіпотеза в світлі нових геологічних досліджень не витримує критики. Самі по собі зміни клімату не можуть вплинути на спадковість , призвести до мутацій і кардинальної перебудови організму. Як підкреслював академік М.Дубінін, біологічна еволюція людини також ніяк не могла бути наслідком її суспільно-трудової діяльності, бо результати цієї діяльності не могли записуватися в генах. Спадковість змінюють лише мутагенні фактори – радіація або сильнодіючі хімічні речовини.

Російський вчений Г.Матюшин звернув увагу на те, що саме в Східній Африці, де знайдено залишки найдавніших гомінід, існують великі родовища уранових руд. Ці родовища були виведені на поверхню протягом останніх мільйонів років завдяки активним горотворчим процесам. Слід додати, що в Африці віднайдено також зовсім унікальний об`єкт – природний атомний реактор, який почав діяти понад 2млн. років тому.

Природно, що внаслідок активності реактора, в його околицях діяв сильний мутагенний фактор . То чи не сприяв підвищений радіаційний фон виникненню нових мутацій, що призвели до перебудови організму гомінід?

Еволюцію далеких предків людини нині вивчено ще недостатньо. Антропологи і фізіологи давно помітили таку дивну особливість будови людського організму: потенційні можливості її мозку набагато порядків перевищують фізіологічні потреби. Схоже на те, що еволюція людини заздалегідь передбачила майбутні потреби гомо сапієнс і наділила його таким "комп`ютером", основні вузли якого заблоковані і будуть задіяні "потім". Мимоволі виникає питання, що десь має існувати програма, за якою потенційні можливості мозку повинні "розблокуватися" в потрібний час. І, мабуть , так само, як існує космічна програма еволюції живої матерії, що здійснюється на Землі, є програма розвитку Розуму, розгортання його можливостей.