Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярошева О.І.Основи Екології.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
2.34 Mб
Скачать

7.6 Державне управління в галузі охорони

навколишнього середовища і природокористування

Управління охороною навколишнього середовища полягає у здійсненні функцій планування, дослідження, спостереження, прогнозування, екологічної експертизи, контролю, інформування та іншої виконавчо-розпорядчої діяльності для охорони, збереження, відтворення та раціонального використання природних ресурсів і забезпечення необхідної якості життєвого середовища.

Державне керування в області охорони навколишнього середовища виконує Кабінет Міністрів України, державна адміністрація, виконавчі комітети місцевих Рад народних депутатів і спеціально уповноважені державою органи. До них насамперед відноситься. Міністерство охорони навколишнього середовища України, яке здійснює комплексне надвідомче управління в галузі охорони навкодишнього середовища, державний контроль за охороною і використанням земель, вод, атмосферного повітря, рослинного і тваринного світу, за додерженням норм екологічної безпеки. Це Міністерство здійснює державну екологічну експертизу схем розвитку і розміщення продуктивних сил, проектів на будівництво, реконструкцію підприємств та інших об'єктів, які негативно впливають на стан навколишнього середовища і здоров'я людини; воно може обмежити або припинити діяльність об'єктів і підприємств, експлуатація яких здійснюється з порушенням діючого законодавства про охорону навколишнього середовища.Функції охорони і використання окремих об'єктів природи виконують і відповідні міністерства і державні комітети: землі - Державний Комітет України по земельних ресурсах; надр - Державний Комітет України по геології і використанню надр; лісу і тваринного світу - Міністерство лісового господарства України; контроль за дотриманням санітарних норм навколишнього середовища- Міністерство охорони здоров'я України, тощо. Велике значення в справі охорони навколишнього середовища останнім часом починають відігравати громадські організації. Громадські природоохоронні об'єднання мають право: розробляти і пропонувати свої природоохоронні програми; утворювати фонди охорони природи; брати участь у проведенні державними органами перевірок виконання підприємствами, установами і організаціями природоохоронних планів і заходів, дотримання вимог відповідного законодавства; проводити громадську екологічну експертизу тощо.

Суперечки з питань навколишнього середовища вирішуються в судновому порядку, арбітражним судом, Радами народних депутатів у встановленому Законами України порядку.

Міри реагування контрольних органів за порушення екологічних нормативів такі:

  1. Рекомендувати підприємствам обмежити скидання в навколишнє середовище шляхом введення або поліпшення очисних споруджень; накласти штраф, покарати адміністрацію.

  2. Призупинити або заборонити будівництво, яке відбувається з порушенням екологічного законодавства.

  3. Заборонити реалізацію проектів будівництва, які не пройшли экологічної експертизи.

  4. Заборонити випуск і реалізацію продукції яка не відповідає екологічним нормативам.