Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
638.46 Кб
Скачать

Оцінка та переоцінка

Цінні папери в торговому портфелі Банку відображаються на дату балансу виключно за справедливою вартістю.

Цінні папери в торговому портфелі підлягають переоцінці під час кожної зміни їх справедливої вартості. На дату балансу обов’язково результат переоцінки відображається за аналітичним рахунком 6203 на суму різниці між справедливою вартістю цінних паперів та його балансовою вартістю.

Визначення справедливої вартості здійснюється за даними останнього у звітному періоді котирування на офіційно організованому ринку, а якщо котирування ринкових цін на відповідні цінні папери є не доступним – відповідно до ринкової ціни найближчого подібного інструмента.

На дату переоцінки здійснюється нарахування процентного доходу за купонними цінними паперами в торговому портфелі Банку.

Переоцінка цінних паперів в торговому портфелі, за якими укладений договір про продаж за визначеною вартістю реалізації, між датою операції і датою розрахунку в бухгалтерському обліку не відображається. На протязі цього періоду цінні папери обліковуються в балансі, з одночасним обліком вартості цінних паперів до відсилання та грошових коштів до отримання на позабалансових рахунках.

Переведення цінних паперів з торгового портфеля в інші портфелі Банку або навпаки з інших портфелів у торговий портфель не допускається.

Комісійні витрати, здійснені під час продажу цінних паперів з торгового портфеля, відображаються у складі комісійних витрат за операціями з цінними паперами.

У разі погашення боргових цінних паперів в торговому портфелі Банку здійснюється сторнування сум уцінки або дооцінки, у разі наявності, з одночасним відображенням в обліку погашення цінних паперів та результату погашення (шляхом згортання дисконту або премії з торговельним результатом від операцій з цінними паперами).

У разі часткового чи поступового погашення боргових цінних паперів в торговому портфелі Банку, сума часткового погашення відображається в обліку по рахунках номіналу цінного паперу.

Результат від переоцінки або продажу цінних паперів в торговому портфелі Банку відображається у складі результатів від торговельних операцій.

Цінні папери в портфелі Банку на продаж відображаються на дату балансу:

  • за справедливою вартістю;

  • за собівартістю з урахуванням зменшення корисності (акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком, справедливу вартість яких достовірно визначити не можливо);

  • за найменшою з двох величин: балансовою вартістю або справедливою вартістю за вирахуванням витрат на операції, пов’язаних з продажем, - інвестиції в асоційовані та дочірні компанії, що переведені в портфель на продаж та утримуються для продажу протягом 12 місяців;

  • за найменшою з двох величин: собівартістю або справедливою вартістю за вирахуванням витрат на операції, пов’язаних з продажем, інвестиції в асоційовані та дочірні компанії, що придбані та утримуються виключно для продажу протягом 12 місяців.

Цінні папери в портфелі на продаж, що обліковуються за справедливою вартістю, підлягають переоцінці. На дату балансу результати переоцінки відображаються в капіталі Банку за рахунком 5102. Відображення переоцінки в капіталі здійснюється шляхом сторнування попередньої переоцінки, відображеної за відповідними рахунками капіталу та переоцінки за відповідними цінними паперами, з одночасним відображенням в капіталі сум поточної переоцінки.

Визнання придбаних цінних паперів у портфель на продаж в балансі відбувається за датою розрахунку, з веденням обліку між датою операції та датою розрахунку на позабалансових рахунках. Зміна справедливої вартості придбаних цінних паперів у портфель на продаж між датою операції та датою розрахунку відображається в балансі Банку, шляхом відображення сум дооцінки або уцінки в капіталі Банку у кореспонденції з рахунком переоцінки фінансових інструментів, що обліковуються на позабалансових рахунках. Визнання цінних паперів в балансі Банку на дату розрахунку здійснюється з одночасним сторнуванням накопиченої переоцінки та відображенням суми переоцінки, що була визнана між датою операції та датою розрахунку на рахунках дооцінки або уцінки цінних паперів та капіталі банку.

Дохід за борговими цінними паперами визнається не рідше одного разу на місяць.

Усі цінні папери в портфелі Банку, крім тих, що обліковуються за справедливою вартістю, на продаж на дату балансу підлягають перегляду на зменшення корисності за умови наявності ризику цінного паперу.

Сума різниці від перевищення балансової вартості цінних паперів над їх поточною вартістю, визнається витратами звітного періоду та відображається за рахунками витрат на формування резервів у кореспонденції з рахунками для обліку відповідного резерву.

При визнанні зменшення корисності цінних паперів, що обліковуються в портфелі на продаж за справедливою вартістю, сума уцінки, накопичена в капіталі за відповідними цінними паперами за рахунком 5102, вилучається з капіталу та визнається витратами звітного періоду, шляхом сторнування суми переоцінки, відображеної в капіталі, у кореспонденції з рахунками переоцінки цінних паперів 3107, 1435, 3115, з одночасним відображенням витрат на формування резерву та резерву під зменшення корисності. Сума резерву під зменшення корисності визначається як різниця від перевищення балансової вартості цінних паперів (у т.ч. строкових, прострочених або визнаних сумнівними нарахованих процентних доходів) та оціненою сумою очікуваного відшкодування на дату визнання зменшення корисності.

Акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком в портфелі на продаж, які обліковувалися за собівартістю, у разі наявності критеріїв достовірної оцінки їх справедливої вартості, переводяться на оцінку за справедливою вартістю в портфелі банку на продаж.

У разі переведення акцій та інших цінних паперів з нефіксованим прибутком в портфелі на продаж з оцінки за справедливою вартістю на оцінку за собівартістю, справедлива вартість цінного папера на час переведення стає його новою собівартістю.

Інвестиції в асоційовані та дочірні компанії, що придбані або раніше переведені в портфель на продаж з метою продажу протягом 12 місяців, але не продані протягом 12 місяців, переводяться до інвестицій в асоційовані та дочірні компанії ретроспективно, починаючи з дати придбання (переведення до портфеля на продаж).

Цінні папери в портфелі Банку на продаж при зміні наміру банку за рішенням Кредитного Комітету Банку можуть бути переведені до портфеля до погашення.

При цьому, балансова вартість цінного папера під час переведення стає його новою амортизованою собівартістю, за якою визначається ефективна ставка відсотка на час переведення. Будь-яка різниця між новою амортизованою собівартістю за вирахуванням нарахованих на час переведення процентів, та номінальною вартістю цінного паперу визнається дисконтом або премією за визнаним цінним папером в портфелі до погашення. Такий дисконт або премія амортизується протягом терміну дії цінного паперу в портфелі до погашення з використанням ефективної ставки відсотка, розрахованої на час переведення, тобто первісного визнання цінного паперу у портфелі до погашення. Сума переоцінки відповідних цінних паперів, яка була визнана в капіталі, амортизується до дати погашення цінних паперів, переведених до портфеля до погашення, із застосуванням ефективної ставки відсотка, розрахованої на час переведення, з визнанням суми амортизації у доходах або витратах звітного періоду: амортизація дооцінки збільшує доходи звітного періоду з одночасним списанням суми амортизації з капіталу; амортизація уцінки збільшує витрати звітного періоду з одночасним списанням суми амортизації з капіталу.

При повному погашенні боргових цінних паперів в портфелі Банку на продаж накопичена в капіталі на дату погашення переоцінка сторнується, а сформований резерв під зменшення корисності, у разі наявності, використовується на списання різниці між сумою погашення та балансовою вартістю цінного паперу. Решта суми резерву, що залишається після цього, сторнується шляхом відображення зменшення витрат на формування резервів та зменшення відповідних резервів.

Результат від продажу цінних паперів в портфелі Банку на продаж відображається у складі інших операційних доходів, як збільшення або зменшення відповідного доходу, за рахунком для обліку результату від продажу цінних паперів з портфеля банку на продаж. Результат від продажу визначається як різниця між вартістю реалізації та балансовою вартістю цінного паперу.

Вибуття реалізованих цінних паперів визнається в балансі на дату розрахунку з веденням позабалансового обліку між датою операції та датою розрахунку.

Переоцінка реалізованих цінних паперів між датою операції та датою розрахунку в бухгалтерському обліку не відображається. Сума переоцінки за цінними паперами, накопичена в капіталі до дати реалізації, сторнується. Винятком є акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком, за якими змінювався метод оцінки. Сума переоцінки за такими цінними паперами вилучається з капіталу та відображається як збільшення або зменшення доходів звітного періоду по рахунку для обліку результату від реалізації цінних паперів в портфелі банку на продаж.

Сума резерву, визнана до дати реалізації, на дату розрахунку також сторнується, після чого відображається вибуття цінних паперів та результат від реалізації.

З урахуванням обмежень, встановлених чинними нормативними актами НБУ Банк не повинен первісно визнавати цінні папери в портфелі до погашення, якщо:

  • не має фінансових ресурсів для фінансування цінних паперів до погашення;

  • є юридичне або інше обмеження, яке може перешкодити наміру банку утримувати цінні папери до погашення;

  • протягом поточного фінансового року або протягом двох попередніх фінансових років банк продав значну суму інвестицій порівняно із загальною сумою інвестицій, утримуваних до погашення, до дати погашення.

У разі продажу значної суми інвестицій, утримуваних до погашення, цінні папери з портфеля до погашення мають бути переведені до портфеля на продаж. У такому разі банк має анулювати портфель до погашення шляхом переведення залишку інвестицій в портфель на продаж.

Не є порушенням намірів утримувати портфель до погашення, якщо продаж цінних паперів з портфеля до погашення був здійснений у таких випадках:

  • не більше ніж за 3 місяці до дати погашення;

  • після того, як отримано в основному всю первісну вартість фінансової інвестиції у вигляді планових платежів або передоплати;

  • значного погіршення кредитоспроможності емітента;

  • реорганізації емітента;

  • змін законодавчих або регулятивних вимог;

  • значного підвищення регулятивних вимог до капіталу;

  • у зв’язку з непередбаченою подією, яка відбулася з незалежних від банку причин, яка не повторюється і стосовно якої є докази, що банк не мав змоги її спрогнозувати.

Цінні папери в портфелі Банку до погашення на дату балансу відображаються за амортизованою собівартістю з використанням методу ефективної ставки відсотка. Цінні папери на дату балансу переглядаються на зменшення корисності.

Цінні папери у портфелі банку до погашення можуть переводитись до портфеля на продаж у разі зміни наміру або здатності банку утримувати цінні папери до їх погашення.

Переведення цінних паперів з портфеля до погашення до портфеля на продаж здійснюється за справедливою вартістю, з відображенням позитивної або негативної різниці між справедливою вартістю на дату переведення та амортизованою собівартістю як суми переоцінки в капіталі банку.

На дату погашення цінних паперів в портфелі до погашення сума дисконту (премії) має бути повністю амортизована.

Інвестиції банку в асоційовані та дочірні компанії первісно оцінюються та визнаються в бухгалтерському обліку за собівартістю, яка складається з ціни придбання, комісійних винагород, мита, податків, зборів, інших витрат, безпосередньо пов’язаних з придбанням фінансової інвестиції.

Якщо придбання фінансової інвестиції здійснюється шляхом обміну на інші активи, її собівартість визначається за справедливою вартістю цих активів. Інвестиції в іноземній валюті не підлягають переоцінці у зв’язку зі зміною курсів валют.

Інвестиції в асоційовані компанії можуть бути переведені до інвестицій в дочірні компанії або до портфелю на продаж.

Інвестиції в дочірні компанії можуть бути переведені до інвестицій в асоційовані компанії або до портфелю на продаж.

Переведення інвестицій в асоційовану компанію до інвестицій в дочірню компанію відображається в обліку як поетапне придбання інвестиції. Це означає, що, оскільки внаслідок переведення змінюється метод обліку інвестиції, здійснюється ретроспективне коригування балансової вартості часток інвестиції, придбаних на попередніх етапах, та коригування частки банку в результатах діяльності асоційованої або дочірньої компанії за відповідні попередні періоди.

Після переведення інвестицій в дочірню компанію до інвестицій в асоційовану компанію здійснюється ретроспективне коригування балансової вартості інвестиції з урахуванням результатів діяльності об’єкта інвестування за попередні роки, а також коригування нерозподіленого прибутку.

Інвестиції в асоційовані та дочірні компанії переводяться до портфелю на продаж з метою подальшого продажу протягом 12 місяців.

Інвестиції в асоційовані компанії обліковуються за методом участі в капіталі.

Метод участі в капіталі полягає у відображенні на дату балансу фінансової інвестиції за вартістю, що визначається з урахуванням зміни загальної величини власного капіталу емітента, крім тих змін, що є результатом операцій між банком та емітентом цінних паперів.

Для визначення суми коригування балансової вартості фінансової інвестиції, визначається частка банку в чистому прибутку (збитку) емітента за звітний період і частка банку в змінах власного капіталу емітента за звітний період (крім змін за рахунок чистого прибутку або збитку).

Збільшення чи зменшення балансової вартості фінансової інвестиції за рахунок збільшення чи зменшення частки банку в чистому прибутку асоційованої компанії за звітний період, відображається у складі доходів або витрат від інвестицій в асоційовані компанії в сумі, що не призводить до від’ємного значення вартості фінансової інвестиції. Якщо надалі (у наступних роках) об’єкт інвестування звітує про чисті прибутки, вартість фінансової інвестиції поновлюється в обліку в сумі, що не перевищує частку раніше не визнаних збитків, з визнанням відповідного доходу.

Збільшення чи зменшення балансової вартості фінансових інвестицій в асоційовані компанії при змінах власного капіталу об’єкта інвестування (крім змін у чистому прибутку) відображається в бухгалтерському обліку у складі результатів переоцінки, що обліковуються в капіталі 5 класу балансу, і не відносяться на рахунки доходів і витрат поточного періоду.

Балансова вартість інвестицій в асоційовані компанії, які обліковуються за методом участі в капіталі, зменшується на суму визнаних дивідендів від об’єкта інвестування.

Інвестицій в асоційовані компанії переглядаються на зменшення корисності. Зменшення корисності визнається витратами відповідного звітного періоду та відображається як зменшення балансової вартості інвестиції.

Інвестиції в дочірні компанії обліковуються за собівартістю з урахуванням зменшення корисності. За інвестиціями в дочірні компанії складається консолідована фінансова звітність.

Інвестицій в дочірні компанії переглядаються на зменшення корисності. Зменшення корисності оцінюється щорічно та визнається у разі, якщо балансова вартість інвестиції у дочірню компанію перевищує суму очікуваного відшкодування за нею.

Сума очікуваного відшкодування оцінюється за найбільшою з двох оцінок: чиста ціна продажу активу та вартість використання. Вартість використання визначається виходячи з перспективної оцінки грошових потоків від активу, дисконтованих до їх теперішньої вартості з застосуванням ставки дисконту, яка відображає ринкову вартість довгострокових ресурсів у національній валюті на дату інвестування. Перспективні оцінки грошових потоків базуються на останніх фінансових планах/бюджеті стосовно дочірньої компанії, затверджених керівництвом банку. До оцінки майбутніх грошових потоків не включаються надходження або вибуття грошових коштів від фінансової діяльності або пов’язані зі сплатою податку на прибуток.

Зменшення корисності відображається по витратах звітного періоду з одночасним зменшенням балансової вартості інвестиції.

Нарахування доходу у вигляді дивідендів за інвестиціями банку в дочірні компанії, які обліковуються за собівартістю, здійснюється, якщо визнане право на отримання платежу. При цьому визнається дивідендний дохід та нарахований дохід до отримання за інвестиціями в дочірні компанії, який погашається при отриманні платежу.

Процентні доходи по цінних паперах (іншими корпоративними правами) в торговому портфелі Банку, портфелях на продаж та до погашення включаються до рядку 1.1 статті “Процентний дохід” Звіту про фінансові результати.

Процентні витрати по цінних паперах власного боргу включаються до рядку 1.2 статті “Процентні витрати” Звіту про фінансові результати.

Комісійні доходи по операціях з цінними паперами (іншими корпоративними правами) включаються до рядку 2.1 статті “Комісійний дохід” Звіту про фінансові результати.

Комісійні витрати по операціях з цінними паперами (іншими корпоративними правами) включаються до рядку 2.2 статті “Комісійні витрати” Звіту про фінансові результати.

Торговельний дохід від операцій з цінними паперами торгового портфелю включається до рядку 3 статті “Торговельний дохід” Звіту про фінансові результати.

Дохід від продажу цінних паперів з портфелю на продаж включається до рядку 7 статті “Інший дохід” Звіту про фінансові результати.

Дохід, отриманий від інвестицій в асоційовані та дочірні компанії включається до рядку 6 статті “Дохід від участі в капіталі” Звіту про фінансові результати.

Витрати, понесені від інвестицій в асоційовані та дочірні компанії включається до рядку 11 статті “Витрати від участі в капіталі” Звіту про фінансові результати.