Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
638.46 Кб
Скачать

Нормативні акти України.

1. Закон України “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні” від 05.04.2001 р. № 2346-ІІІ (зі змінами та доповненнями).

2. Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням, затверджене постановою Правління НБУ від 19 квітня 2005 р. N 137 .

3. Правила бухгалтерського обліку операцій з використанням платіжних карток у банках України, затверджені постановою Правління НБУ від 8 квітня 2005 р. N 123.

Тема 8. Облік операцій з цінними паперами

8.1 Загальні принципи обліку операцій з цінними паперами

Терміни.

Асоційована компанія (підприємство) - це компанія, у якій Банк має суттєвий вплив і яка не є ні дочірньою компанією, ні спільним підприємством Банку.

Витрати на операції - комісійні винагороди, податки та збори (обов'язкові платежі), які безпосередньо пов'язані з операціями з придбання, емісії або продажу цінних паперів та інвестицій, не оформлених цінними паперами, і яких не було б, якби операція з придбання, емісії або продажу не здійснювалася. Витрати на операції не включають дисконт або премію за борговими цінними паперами, адміністративні витрати.

Дочірня компанія (підприємство) - компанія, що контролюється Банком.

Дата балансу - дата, на яку складений баланс банку. Звичайно датою балансу є кінець останнього дня звітного періоду. Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Проміжна (квартальна) фінансова звітність складається на кінець останнього дня кварталу.

Дисконт - різниця між номінальною вартістю цінних паперів та їх вартістю під час первісного визнання без урахування нарахованих на час придбання процентів, якщо така вартість нижча номінальної вартості.

Зменшення корисності цінних паперів - втрата економічної вигоди, яка спричинена однією або кількома збитковими подіями, які відбулися після первісного визнання цінних паперів і мають вплив на очікувані майбутні грошові потоки за цінними паперами.

Метод участі в капіталі - метод обліку інвестицій, згідно з яким балансова вартість інвестицій відповідно збільшується або зменшується на суму частки інвестора в чистому прибутку (збитку) об'єкта інвестування за звітний період та на суму частки інвестора в сумі зміни загальної величини власного капіталу об'єкта інвестування за звітний період.

Портфель цінних паперів - згрупована інформація з обліку інвестицій у цінні папери за їх видами і призначенням з метою складання фінансової звітності.

Премія - перевищення вартості цінних паперів під час їх первісного визнання без урахування нарахованих (накопичених) на час придбання процентів над їх номінальною вартістю.

Ринкова вартість цінних паперів - сума коштів, яку можна отримати від продажу цінних паперів на активному ринку.

Ризик цінного папера - ризик, пов'язаний з вкладанням коштів у цінний папір, що проявляється у вигляді втрати економічної вигоди від утримання цінного папера та засвідчується наявністю принаймні однієї із нижчезазначених подій (об'єктивних доказів зменшення корисності), які мають вплив на очікувані майбутні грошові потоки за цінним папером:

- фінансові труднощі емітента;

- висока ймовірність банкрутства;

- реорганізація емітента;

- зникнення активного ринку для цінних паперів через фінансові труднощі емітента;

- розірвання договору внаслідок невиконання його умов;

- прострочення виплати відсотків чи основної суми;

- значне або тривале зменшення справедливої вартості акцій та інших цінних паперів з нефіксованим прибутком порівняно з їх собівартістю.

Собівартість цінного папера - ціна придбання цінного папера, уключаючи накопичені проценти, а також витрати на операції з придбання цінних паперів.

Справедлива вартість - сума, за якою може бути здійснений обмін активу, або оплата зобов'язання в результаті операції між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами.

Аналітичний облік операцій з цінними паперами.

Для аналітичного обліку операцій з цінними паперами в Банку відкриваються такі рахунки:

  • рахунки для обліку вкладень Банку у цінні папери в розрізі емітентів (контрагентів) та випусків;

  • внутрішні банківські рахунки для проведення розрахунків по операціях з цінними паперами;

  • позабалансові рахунки.

Аналітичний облік цінних паперів ведеться в розрізі емітентів та випусків. Аналітичний облік фінансових інвестицій в асоційовані та дочірні компанії ведеться в розрізі емітентів.

За окремими аналітичними рахунками обліковуються цінні папери Банку, передані в довірче управління.

За консолідованими внутрішньобанківськими рахунками 2801 “Дебіторська заборгованість за розрахунками за цінними паперами для банку” та 2901“Кредиторська заборгованість за розрахунками за цінними паперами для банку” проводяться розрахунки по операціях з цінними паперами, паями та частками в портфелі Банку.

За консолідованими внутрішньобанківськими рахунками 2801 та 2901 проводяться розрахунки за комісійними та довірчими операціями з цінними паперами.

Для обліку у сховищі Банку документарних цінних паперів, які придбані та/або зберігаються за дорученням або за кошти клієнта, а також цінні папери, які придбані за договором довірчого управління, придбані Банком у власність відкриваються позабалансові рахунки 9-го класу окремо для кожного контрагента та для кожного виду цінних паперів.

Бухгалтерський облік цінних паперів ведеться в розрізі всіх складових балансової вартості цінних паперів: номінальної вартості, дисконту або премії, суми накопичених процентів на дату придбання та нарахованих процентів за час утримання у відповідному портфелі, суми дооцінки та уцінки внаслідок переоцінки цінних паперів, суми нарахованого резерву внаслідок зменшення корисності .

Формування портфелів цінних паперів.

Віднесення вкладень в цінні папери до відповідного портфеля здійснюється Кредитним Комітетом Банку при прийнятті рішення про здійснення таких вкладень.

Віднесення цінних паперів до відповідного портфелю здійснюється на підставі рішення Кредитного комітету, в кому зазначається до якого портфелю будуть придбані цінні папери та методи їх оцінки (справедлива вартість або собівартість).

При віднесенні до того чи іншого портфелю Банком враховуються наступні критерії:

  • намір Банку щодо використання цінного паперу;

  • характеристики цінного паперу;

  • термін обігу цінного паперу.

Інвестиції Банку в цінні папери з метою їх оцінки та відображення в бухгалтерському обліку формуються у портфелі таким чином:

Цінні папери в торговому портфелі, які оцінюються через прибутки або збитки – це цінні папери, придбані Банком для перепродажу та переважно з метою отримання прибутку від короткотермінових коливань їх ціни, а також будь-які інші цінні папери, щодо яких Банк під час первісного визнання прийняв рішення про їх облік за справедливою вартістю з визнанням переоцінки через прибутки/збитки.

Цінні папери в портфелі Банку на продаж – це цінні папери, які не належать до торгового портфеля та портфеля до погашення.

В портфелі на продаж обліковуються:

  • боргові цінні папери з фіксованою датою погашення, які Банк не має наміру і/або здатності тримати до дати їх погашення;

  • цінні папери, які Банк готовий продати у зв’язку із зміною ринкових відсоткових ставок, потреб ліквідності, наявності альтернативних інвестицій;

  • акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком, за якими неможливо достовірно визначити справедливу вартість;

  • фінансові інвестиції в асоційовані та дочірні компанії, що придбані та утримуються виключно для продажу протягом 12 місяців з дати придбання;

  • за наявності певних обмежень щодо обліку цінних паперів у портфелі до погашення;

  • інші цінні папери, придбані з метою утримання їх у портфелі на продаж.

Цінні папери в портфелі до погашення – це боргові цінні папери з фіксованими платежами або з платежами, що можна визначити, також з фіксованим строком погашення. Боргові цінні папери відносяться до портфеля до погашення, якщо Банк має намір та здатність утримувати їх до строку погашення з метою отримання процентного доходу. Банк не повинен первісно визнавати цінні папери в портфелі до погашення, якщо:

  • не має фінансових ресурсів для фінансування цінних паперів до погашення;

  • є юридичне або інше обмеження, яке може перешкодити наміру банку утримувати цінні папери до погашення;

  • протягом поточного фінансового року або протягом двох попередніх фінансових років банк продав до дати погашення значну суму інвестицій по відношенню до загальної суми інвестицій, утримуваних до погашення.

У разі продажу значної суми інвестицій, утримуваних до погашення, цінні папери з портфеля до погашення мають бути переведені до портфеля на продаж. В такому разі Банк анулює портфель до погашення шляхом переведення залишку інвестицій до портфеля на продаж.

Не вважається порушенням намірів утримувати портфель до погашення, якщо продаж цінних паперів з портфеля до погашення був здійснений у таких випадках:

  • незадовго (наприклад, не більше, ніж за 3 місяці) до дати погашення;

  • після того, як отримана практично вся первісна основна сума інвестиції у вигляді планових платежів або передоплати;

  • значного погіршення кредитоспроможності емітента;

  • реорганізації емітента;

  • змін законодавчих або регулятивних вимог;

  • значного посилення регулятивних вимог до капіталу;

  • у зв’язку з подією, яка знаходиться поза межами контролю банку, яка не повторюється і стосовно якої є докази, що банк не мав можливості її спрогнозувати.

Продаж цінних паперів безпосередньо з портфеля до погашення не допускається. У разі виникнення необхідності продажу цінних паперів, що обліковуються у портфелі до погашення, здійснюється попереднє переведення цих цінних паперів з портфеля до погашення до портфеля на продаж.

Інвестиції Банку в асоційовані компанії – це вкладення в компанії, в яких Банк має суттєвий вплив і які не є ні дочірньою компанією, ні спільним підприємством Банку. Суттєвий вплив передбачає, що Банк прямо або через дочірні компанії володіє 20 % або більше голосів у вищому органі об'єкта інвестування. Суттєвий вплив існує, якщо Банк прямо або через дочірні компанії володіє менше 20 % голосів об'єкта інвестування, але виконуються щонайменше дві з таких умов:

  • банк має представників у раді директорів або аналогічному керуючому органі компанії;

  • банк бере участь у визначенні стратегії і операцій компанії;

  • здійснюється обмін керуючим персоналом між банком та компанією;

  • банк надає компанії суттєву технічну інформацію.

Інвестиції Банку в дочірні компанії – вкладення в компанії, що контролюються Банком. Контроль передбачає, що Банк прямо або через інші дочірні компанії володіє більше 50 % голосів об'єкта інвестування. Контроль є, якщо Банк прямо або через дочірні компанії володіє менше 50 % голосів об'єкта інвестування, але має:

  • частку управлінських голосів у вищому органі компанії, що перевищує 50 % завдяки угодам з іншими інвесторами;

  • право керувати фінансовою та виробничою політикою підприємства згідно із статутом або угодою;

  • право призначати або звільняти більшість членів ради директорів або аналогічного керуючого органу компанії;

  • право визначального голосу в раді директорів або аналогічному керуючому органі компанії.

Комісійні та інші витрати, пов’язані з придбанням цінних паперів до торгового портфеля, які оцінюються через прибутки або збитки, визнаються за рахунками витрат згідно зі змістом відповідних витрат під час первісного визнання таких цінних паперів.

Комісійні витрати та інші витрати, пов’язані з придбанням боргових цінних паперів до портфелю на продаж або в портфелю до погашення, включаються до собівартості цінних паперів шляхом відображення по рахунках дисконту або премії при первісному визнанні цінних паперів.

Комісійні та інші витрати, пов’язані з придбанням інвестицій в асоційовані та дочірні компанії, включаються до собівартості відповідних інвестицій шляхом збільшення суми інвестиції на дату придбання.

Дисконт або премія за цінними паперами амортизується на збільшення чи зменшення процентного доходу за відповідним папером з дати придбання до дати його погашення за методом ефективної ставки відсотка. Дисконт або премія за цінними паперами в торговому портфелі банку не амортизується та обліковується як складова цінного паперу до дати його продажу або погашення.

Нарахування процентних доходів за облігаціями в портфелях Банку здійснюється відповідно до умов випуску цих цінних паперів з розрахунку на одиницю цінного паперу. Похибки, що можуть виникнути за рахунок округлень при розрахунках нарахованих доходів та сум амортизації премії (дисконту) за методом ефективної ставки по групі цінних паперів, коригуються в останній період нарахування доходів та амортизації премії (дисконту).

При придбанні до портфелів Банку облігацій, умовами випуску яких передбачена зміна розміру процентної ставки та/або право власника облігацій пред’явити їх до дострокового викупу емітентом (оферта), повна амортизація початкового дисконту (премії) здійснюється до дати такої оферти, оскільки цінний папір після дати оферти банк розглядає як новий фінансовий інструмент внаслідок змін суттєвих умов.

Амортизація дисконту (премії) здійснюється одночасно з нарахуванням процентів.

Загальні правила обліку цінних паперів.

Придбані цінні папери первісно оцінюються та відображаються в бухгалтерському обліку за справедливою вартістю, крім інвестицій в асоційовані та дочірні компанії, які оцінюються за собівартістю.

Визнання (припинення визнання) цінних паперів в балансі Банку здійснюється із застосуванням методу їх визнання (припинення визнання) за датою розрахунку. На дату операції (дату укладання угоди) цінні папери обліковуються на позабалансових рахунках.

Справедлива вартість цінних паперів визначається Банком за їх ринковою вартістю.

На кожну наступну після визнання дату балансу всі цінні папери, що придбані Банком, оцінюються за їх справедливою вартістю, крім:

  • цінних паперів, що утримуються до погашення (обліковуються за амортизованою собівартістю з урахуванням зменшення корисності);

  • акцій та інших цінних паперів з нефіксованим прибутком у портфелі на продаж, справедливу вартість яких неможливо достовірно визначити (обліковуються за собівартістю з урахуванням зменшення корисності);

  • інвестицій в асоційовані компанії (обліковуються за методом участі в капіталі) та дочірні компанії (обліковуються за собівартістю, показники діяльності включаються до консолідованої фінансової звітності).

Зміна справедливої вартості цінних паперів, які мають бути передані банку (крім цінних паперів, які обліковуються за собівартістю або амортизованою собівартістю), у період між датою операції та датою розрахунку відображається в бухгалтерському обліку за рахунками доходів, як збільшення або зменшення відповідних доходів (для цінних паперів у торговому портфелі) та капіталу (для цінних паперів у портфелі на продаж).

У разі зміни справедливої вартості здійснюється переоцінка цінних паперів. Результат переоцінки цінних паперів, що обліковуються за справедливою вартістю, на дату балансу відображається за рахунками доходів (збільшення чи зменшення відповідних доходів) - за цінними паперами в торговому портфелі Банку, або за рахунками капіталу – за цінними паперами у портфелі Банку на продаж.

Визнання результатів кожної наступної переоцінки в бухгалтерському обліку здійснюється шляхом сторнування суми попередньої переоцінки з одночасним відображенням результату поточної переоцінки.

Усі цінні папери, крім цінних паперів в торговому портфелі, переглядаються на зменшення корисності.

Зменшення корисності відображається шляхом формування спеціальних резервів за рахунок витрат Банку.

Зменшення балансової вартості цінних паперів унаслідок визнання зменшення їх корисності відображається в бухгалтерському обліку лише на суму, що не призводить до від’ємного значення їх вартості.

Банк має право не формувати резерв під цінні папери, які емітовані центральними органами виконавчої влади та Національним банком, незалежно від того, до якого портфеля вони класифіковані, а також під вкладення в акції (частки) бірж, депозитаріїв, платіжних систем, кредитних бюро.