Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
638.46 Кб
Скачать

Формування спеціальних резервів під можливі втрати Банку

Спеціальні резерви формуються Банком відповідно до обсягу чистого ризику, зваженого на відповідний коефіцієнт резервування. Під чистим ризиком при цьому розуміється:

  • чистий кредитний ризик – загальна сума наданих кредитів, зменшена на суму прийнятного забезпечення та відкоригована з урахуванням класу емітента відповідно до вимог НБУ та внутрішніх нормативних документів Банку;

  • чистий ризик по операціях з цінними паперами – балансова вартість цінних паперів, визначена з урахуванням наявності активного ринку, класу емітента та наявності ризику цінного паперу відповідно до вимог НБУ та внутрішніх нормативних документів Банку;

  • чистий ризик по дебіторській заборгованості – номінальна сума дебіторської заборгованості, яка є базою для формування спеціального резерву відповідно до НБУ;

  • чистий ризик по нарахованих доходах – номінальна сума нарахованих і несплачених доходів по операціях Банку з клієнтами, які є базою для формування спеціального резерву відповідно до вимог НБУ.

За коштами, розміщеними на кореспондентських рахунках, відкритих у банках-нерезидентах (балансові рахунки 1500, 1580), Банк формує резерв на залишок коштів на кореспондентських рахунках на звітну дату з урахуванням ризику країни відповідно до вимог НБУ. Банк формує резерв на всю суму коштів, розміщених на кореспондентських рахунках у банках (резидентах і нерезидентах), які визнані банкрутами або ліквідовуються за рішенням уповноважених органів, або які зареєстровані в офшорних зонах.

За операціями з розміщення та залучення грошових коштів від банківських установи, що здійснюються в різних валютах в еквівалентній сумі та на однакові строки (установлені під час укладення договору), до розрахунку резерву під кредитні ризики приймаються майнові права на такі грошові кошти за умови обов'язкового оформлення договору застави на всю суму цих коштів.

Коефіцієнти резервування для формування спеціальних резервів визначаються вимогами НБУ.

У разі консорціумного кредитування резервуванню підлягає тільки та частина кредиту, що безпосередньо надана Банком.

Резерв формується у валюті, у якій обліковується відповідна заборгованість.

Формування спеціального резерву у національній валюті України здійснюється шляхом проведення, яке збільшує (зменшує) суму резерву попереднього місяця відповідно до актуального розрахунку чистого ризику.

Формування спеціального резерву в іноземній валюті здійснюється шляхом:

  • розформування суми резерву за попередній місяць в повному обсязі за курсом, що діяв на дату останнього робочого дня попереднього до звітного місяця;;

  • формування суми резерву в повному обсязі згідно з новою розрахованою сумою резерву за звітний місяць за курсом, що діяв на день такого проведення (курсу поточного дня).

Курсові різниці, що виникають, відображається за рахунком 6204 в кореспонденції за рахунком 3801.

Спеціальні резерви формуються щомісячно, відповідно до обсягу чистого ризику, визначеного станом на вечір останнього робочого дня звітного місяця:

  • у Головному банку – на початку місяця наступного за звітним, до формування місячного балансу (файл 02) із застосуванням коригуючих проводок;

  • у філіях - в останній робочий день звітного місяця (в особливих випадках за окремим розпорядженням Головного бухгалтера Банка, у передбаченому для Головного банка порядку).

Для визначення обсягу спеціальних резервів формується інвентаризаційні відомості за видами активів у розрізі контрагентів, які передаються для затвердження Кредитному комітету Банка/Кредитній комісії філії .

Зведення даних на підставі отриманих інвентаризаційних відомостей та розрахунок сум спеціальних резервів здійснює Управління звітності у Головному банку на підставі протоколів Кредитного комітету, відповідальні працівники філії – на підставі протоколу Кредитної комісії філії.

Спеціальний резерв може бути використаний виключно за рішенням Правління Банку і тільки для компенсації безнадійної заборгованості, під яку він був сформований.

Особливості формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями

З метою розрахунку спеціального резерву під кредитні ризики Банк здійснює класифікацію кредитного портфелю за кожною кредитною операцією з урахуванням:

  • фінансовий стан позичальника;

  • стан обслуговування позичальником кредитної заборгованості;

  • рівень забезпечення кредитної операції;

  • ризик країни;

  • наявність надходжень валютної виручки на рахунок клієнта.

Під час розрахунку резерву за кредитними операціями в іноземній валюті достатніми вважаються надходження валютної виручки, які перевищують суму основного боргу та процентів за ним. Розрахунок достатності надходжень валютної виручки здійснюється за період, що відповідає строку дії укладеного кредитного договору.

Якщо співробітнику Банка відкривається овердрафт на картковий рахунок по зарплатній платіжній картці, то така операція класифікується як „стандартна” за умови відсутності у співробітника інших кредитів в Банку. Якщо у співробітника Банку крім овердрафту є інші кредити, то овердрафт класифікується на рівні кредиту.

Списання безнадійної заборгованості за рахунок сформованого резерву під нестандартну заборгованість здійснюється за рішенням Правління Банку за поданням Кредитного Комітету. Відповідно до рішення Правління Банку безнадійна до погашення заборгованість за основним боргом за кредитами та заборгованість за процентними і комісійними доходами за кредитними операціями списується з балансу Банку і враховується на позабалансових рахунках або списується з балансу Банку без утворення заборгованості на позабалансових рахунках. Списана з балансу Банку заборгованість підлягає списанню з позабалансових рахунків після закінчення у Банку всіх передбачених чинним законодавством України можливостей стягнення заборгованості боржника (закінчення строку позовної давності щодо цієї заборгованості, одержання ухвали господарчого суду про ліквідацію позичальника або інші випадки).

Закінчення у Банку всіх передбачених чинним законодавством України можливостей стягнення заборгованості боржника визначається згідно встановленого в Банку порядку.

Особливості формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за операціями з цінними паперами.

Формування резервів під операції з цінними паперами, що відносяться до портфеля на продаж і портфеля до погашення, Банк здійснює не рідше одного разу на місяць з дати визнання таких паперів на балансі Банку.

Розрахунок резерву здійснюється з урахуванням виду цінного папера (боргові цінні папери, акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком) і методу визначення його балансової вартості (собівартості або справедливої вартості) та за наявності ризику за цінним папером.

За відсутності ризику цінного паперу резерв за такими паперами не формується.

Резерв формується на цінні папери, які за результатом аналізу фінансового стану емітентів, поточної вартості цінних паперів, грошових потоків і доходів за цінними паперами, а також усієї наявної в розпорядженні Банку інформації про обіг відповідних цінних паперів на фондовому ринку віднесені до групи нестандартних паперів. Формування резерву здійснюється у валюті номіналу цінного паперу.

Формування резерву за цінними паперами в портфелі Банку на продаж.

Для розрахунку резерву за цінними паперами в портфелі банку на продаж за справедливу вартість цінного папера береться вартість, що визначена за його котирувальною за даними оприлюднених котирувань цінних паперів на фондових біржах за станом на час закриття останнього біржового дня звітного місяця, за її відсутності - за останнім біржовим курсом, що визначений за результатами біржових торгів, які відбулися протягом останніх 10 робочих днів звітного місяця.

За наявності ризику за такими цінними паперами резерв формується на суму накопиченої за цими цінними паперами уцінки на дату розрахунку резерву.

У разі неможливості визначення справедливої вартості цінних паперів за даними котирувань та за умови наявності ризику для таких паперів, формування резерву здійснюється на суму перевищення балансової вартості цінного папера над сумою очікуваного відшкодування з урахуванням поточної ринкової ставки дохідності та ризику цінного папера. Балансова вартість коригуються на суму нарахованих процентів / дивідендів, амортизації дисконту/премії,

На величину різниці між балансовою вартістю та сумою очікуваного відшкодування за таким цінним папером здійснюється переоцінка (уцінка) цінного папера та формується резерв на суму всієї накопиченої уцінки. Сума уцінки, накопичена в капіталі за відповідними цінними паперами за рахунком 5102, вилучається з капіталу та визнається витратами звітного періоду шляхом сторнування суми переоцінки, відображеної в капіталі у кореспонденції з рахунками переоцінки цінних паперів 3107, 1435, 3115 з одночасним відображенням витрат на формування резерву та резерву під зменшення корисності.

Якщо в наступних періодах після формування резерву за акціями та іншими цінними паперами з нефіксованим прибутком сума очікуваного відшкодування за цінним папером збільшується, то таке збільшення не є підставою для коригування величини раніше сформованого резерву за цим цінним папером.

Якщо в наступних періодах після формування резерву за борговими цінними паперами їх справедлива вартість збільшується, то на відповідну суму в межах раніше створеного резерву за цим цінним папером зменшується сума сформованого резерву у порядку, зазначеному у п. 54.4. цієї Облікової політики.

Формування резерву за цінними паперами в портфелі Банку до погашення.

Резерв за цінними паперами здійснюється на суму різниці між балансовою вартістю цінного папера та сумою очікуваного відшкодування за таким цінним папером.

Якщо в наступних періодах після формування резерву сума очікуваного відшкодування за цінним папером збільшується, то на відповідну суму в межах раніше сформованого резерву за цим цінним папером зменшується сума сформованого резерву у порядку, зазначеному у п. 54.4. цієї Облікової політики.

Особливості формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за нарахованими доходами.

Банк формує резерви на всю суму прострочених понад 31 день та сумнівних щодо отримання нарахованих доходів, які обліковуються за наступними балансовими рахунками – 1419, 1429, 1509, 1519, 1529, 1780, 2029, 2039, 2069, 2079, 2109, 2119, 2209, 2219, 2480, 3119, 3219, 3579, 3589.

Сумнівна заборгованість за нарахованими доходами визнається безнадійною до погашення та списується за рахунок резерву згідно чинного законодавства України за рішенням Правління Банку.

Якщо в подальшому відбувається погашення клієнтами (поручителем) заборгованості за нарахованими доходами, визнаної безнадійною, отримання відшкодування відображається в бухгалтерському обліку наступним чином:

- у разі погашення безнадійної заборгованості за нарахованими доходами, яка була списана з балансу за рахунок резервів:

  1. як зменшення витрат на формування резерву, у разі, якщо повертається безнадійна заборгованість, списана за рахунок резерву в поточному році (за кредитом балансового рахунку 7720),

  2. як збільшення доходів від повернення раніше списаних безнадійних боргів минулих років, у разі, якщо повертається безнадійна заборгованість, списана за рахунок резерву у попередніх роках (за кредитом балансового рахунку 6717).

- у разі погашення безнадійної заборгованості за нарахованими доходами, яка нараховувалася на позабалансових рахунках, отримання відшкодування відображається як збільшення доходів на відповідних рахунках 6 класу.