Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
638.46 Кб
Скачать

5.2 Оцінка та переоцінка

Активи і зобов’язання в іноземній валюті та банківських металах первісно оцінюються і відображаються в бухгалтерському обліку у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют за позабалансовими рахунками - на дату операції, за балансовими рахунками - на дату розрахунку.

На кожну наступну після визнання дату балансу:

а) усі монетарні статті в іноземній валюті та банківських металах відображаються за офіційним курсом НБУ на дату балансу;

б) немонетарні статті в іноземній валюті та банківських металах, що обліковуються за собівартістю, відображаються за офіційним курсом НБУ на дату визнання;

в) немонетарні статті в іноземній валюті та банківських металах, що обліковуються за справедливою вартістю, відображаються за офіційним курсом НБУ на дату визначення їх справедливої вартості.

Переоцінці не підлягають:

а) дебіторська заборгованість з придбання оборотних і необоротних активів за іноземну валюту;

б) кредиторська заборгованість з продажу оборотних і необоротних активів за іноземну валюту;

в) інвестиції до асоційованих та дочірніх компаній;

г) залишки за рахунками цінних паперів, що обліковуються за собівартістю;

д) вкладення у статутний капітал банку, після визнання збільшення статутного капіталу;

є) доходи і витрати майбутніх періодів за немонетарними статтями.

Результати переоцінки активів і зобов'язань в іноземній валюті за форвардними, ф'ючерсними контрактами, що обліковуються за позабалансовими рахунками, відображаються за балансовим рахунком 6209, крім контрактів, укладених з метою хеджування.

Результати переоцінки форвардних контрактів, укладених з метою хеджування, відображаються за рахунком 5104 у кореспонденції з балансовим рахунком 3810.

Облік „валютних свопів” та угод з відстроченою датою валютування.

„Валютний своп” – договір на обмін валют з наступним зворотнім обміном валют, при цьому курси, дати валютування та засоби платежу встановлюються в момент укладання угоди.

Облік усіх типів операцій з відстроченою датою валютування та торгового результату за цими операціями ведеться на окремих аналітичних балансових та позабалансових рахунках відкритої валютної позиції та рахунках 3810, 6204, 6209. По балансовим рахункам операції відображаються в номіналі іноземної та національній валюті за поточним офіційним курсом.

Починаючи з дати операції (дати укладання договору) Банк здійснює переоцінку усіх укладених угод з відстроченою датою валютування, не залежно від дати реального руху коштів за операціями.

На дату валютування (дань розрахунку за операцій) здійснюється реальний рух коштів за цими операціями

Переоцінка балансової та позабалансової частини операцій обліковується за єдиним аналітичним рахунком 6204, 6209 відкритим у розрізі типів операцій. Так як операція „валютного свопу” складається з двох частин, то і переоцінка формується по двом протилежним напрямкам. Позитивний результат переоцінки за основним інструментом відповідає негативному результату переоцінки по зустрічному зобов’язанню та навпаки.

На дату операції укладені угоди за операціями з відстроченою датою валютування відображаються на позабалансових рахунках 9200 „Валюта та банківські метали, що куплені за умовами спот”,9202 „Валюта та банківські метали, що куплені за форвардними контрактами за іншими операціями” та 9210 „Валюта та банківські метали, що продані за умовами спот”, 9212 „Валюта та банківські метали, що продані за форвардними контрактами за іншими операціями”.

На дату переоцінки за незавершеними угодами результат переоцінки визнається шляхом дооцінки у наступному періоді на різницю між двома сумами (між попереднім та поточним офіційним курсом). Для відображення в балансі Банку переоцінки позабалансової валютної позиції використовується рахунок 3810 у кореспонденції з рахунком 6204, 6209. Аналітичні рахунки 3810 відкриті у розрізі типів операцій „ТОМ”, „SPOT”, „FORWARD”, „SWAP”, „SWAP FORWARD”.

На дату валютування здійснюється відображення у балансі Банку угод „ТОМ”, „SPOT”, „FORWARD та другої частини„SWAP”, „SWAP FORWARD , які обліковувались на позабалансових рахунках, та позабалансові проведення, зворотні виконаним на дату операції. Зворотня операція „SWAP”, „SWAP FORWARD” та операції типу„ТОМ”, „SPOT”, „FORWARD (проведені на дату операції за позабалансовими рахунками) відображається у балансі Банку за офіційним курсом на дату валютування із сторнуванням у балансі Банку сум переоцінок та курсових різниць позабалансових операцій.

Після проведення операцій вказаних операцій за балансовими рахунками залишків за рахунками 3810 не повинно бути.

Переоцінка балансових та позабалансових статей за офіційним курсом на поточну дату здійснюється Банком станом на ранок операційного дня.

Переоцінка здійснюється за методом дооцінки в наступному періоді на різницю між двома сумами (за попереднім та поточним курсом).

Допускається проведення переоцінки за поточним курсом НБУ додатково протягом операційного дня при технічній необхідності.

Перерахунок валютної позиції здійснюється одночасно з перерахунком статей балансу.

При проведенні операції конверсії (обміну однієї іноземної валюти на іншу іноземну валюту) вартість купленої іноземної валюти прирівнюється до вартості проданої іноземної валюти. Вартість проданої іноземної валюти визначається як гривневий еквівалент за офіційним курсом НБУ на дату розрахунку.