Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
638.46 Кб
Скачать

10.8 Облік вибуття необоротних активів

Об’єкти необоротних активів вилучаються за балансу Банку в наступних випадках:

  • передавання іншим балансовим підрозділам Банку (внутрішньосистемне передавання) ;

  • безоплатне передавання;

  • крадіжки або втрати іншим чином;

  • продажу;

  • невідповідності критеріям їх визнання як активів.

Фінансовий результат від вибуття об’єктів необоротних активів визначається як різниця між надходженням коштів за основні засоби і нематеріальні активи (з вирахуванням непрямих податків і витрат, пов’язаних із вибуттям основних засобів і нематеріальних активів) та їх залишковою вартістю.

Сума залишкової вартості з урахуванням непрямих податків, зборів та платежів, що перевищує суму виручки від реалізації, відображається в обліку як негативний результат від вибуття необоротних активів за дебетом рахунку 7490. Сума виручки від реалізації, що перевищує залишкову вартість з урахуванням податків, зборів та платежів, обліковується як позитивний результат від продажу за кредитом рахунку 6490.

Безоплатне передавання основних засобів і нематеріальних активів здійснюється аналогічно їх реалізації (крім передавання між підвідомчими установами).

Результат від безоплатного передавання визнається, якщо справедлива вартість нижча, ніж залишкова.

Передавання Банком необоротних активів для здійснення внеску в статутний капітал іншого підприємства (господарського товариства) відображається за справедливою вартістю переданих активів.

Передавання необоротних активів між балансовими підрозділами Банку здійснюється за наказом (розпорядженням) Голови Правління Банку, яким визначаються умови передачі, строки та порядок розрахунків.

Передавання необоротних активів в межах одного балансового підрозділу Банку здійснюється за погодженням з керівником відповідного підрозділу (куратора необоротних активів, що передаються) на підставі Акту приймання-передачі.

У разі ліквідації необоротних активів їх залишкова вартість відноситься до витрат звітного періоду та обліковується як негативний результат від вибуття необоротних активів.

Уразі часткової ліквідації об'єкта основних засобів його первісна (переоцінена) вартість і знос зменшуються відповідно на суму первісної (переоціненої) вартості та зносу ліквідованої частини об'єкта.

Ліквідація (списання з балансу) необоротних активів здійснюється на підставі Актів про списання, складених постійно діючою комісією по введенню в експлуатацію та списанню основних засобів та нематеріальних активів згідно з документами, що підтверджують їх непридатність.

Списання з балансу автомобілів відбувається після зняття їх з обліку в місцевому органі Державтоінспекції.

Під час вибуття об'єктів основних засобів, які раніше були переоцінені, різниця між сумою (перевищення) попередніх дооцінок і сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об'єкта основних засобів включається до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу.

Позитивний результат від продажу основних засобів і нематеріальних активів відноситься відповідно до рядку 7 статті “Інший дохід” Звіту про фінансові результати.

Витрати на амортизаційні відрахування, збиток від вибуття основних засобів та нематеріальних активів, а також витрати на їх утримання включаються відповідно до рядку 9 статті “Загальні адміністративні витрати” Звіту про фінансові результати.

Суми дооцінки (з врахуванням відновлення корисності)/уцінки (з врахуванням втрати корисності), що перевищують попередні уцінки/дооцінки відноситься відповідно до рядку 7 статті “Інший дохід” та рядку 12 статті “Інші витрати” Звіту про фінансові результати.