Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
638.46 Кб
Скачать

11.5 Інвентаризація запасів

З метою встановлення фактичної наявності в банках запасів матеріальних цінностей, визначення стану їх зберігання та встановлення нестач або надлишків проводиться інвентаризація.

Інвентаризація запасів є обов’язковою:

  • перед складанням річної бухгалтерської звітності. Інвентаризація проводиться у всіх підрозділах, філіях та відділеннях Банку станом на “01” листопада поточного року;

  • при зміні матеріально відповідальних осіб (на день прийому - передачі справ) – у підрозділі (філії або відділенні), в якому відбулася зміна матеріально відповідальної особи;

  • при встановленні фактів крадіжок або зловживань, псування цінностей – на день встановлення таких фактів, у підрозділі (філії, відділенні), в якому було виявлено факти крадіжок або зловживань;

  • у разі техногенних аварій, пожежі чи стихійного лиха (на день після закінчення явищ);

  • у разі ліквідації філії (відділення).

Основними завданнями інвентаризації запасів є:

  • виявлення фактичної наявності запасів;

  • установлення надлишку або нестачі запасів шляхом зіставлення фактичної наявності з даними фінансового та управлінського обліку;

  • виявлення запасів, що не використовуються;

  • перевірка дотримання умов та порядку збереження запасів;

  • перевірка реальності зарахованих на баланс запасів.

Інвентаризація запасів здійснюється Інвентаризаційною комісією Банку (робочими інвентаризаційними комісіями філій) та оформлюється протоколом засідання інвентаризаційної комісії Головного банку/філії. Результати інвентаризації затверджуються Головою Правління Банку/керівником філії протягом п’яти робочих днів.

Облік результатів інвентаризації здійснюється у місяці затвердження таких результатів Головою Правління Банку.

Запаси матеріальних цінностей, що за результатами інвентаризації виявлені в надлишку, відображаються за рахунком 3400 у кореспонденції з рахунком 6499.

Суми нестач і втрат від псування цінностей до часу встановлення осіб, які мають відшкодувати нестачі або втрати, відображаються за позабалансовими рахунками.

Після встановлення осіб, які мають відшкодувати збитки, належна до відшкодування сума відноситься до дебіторської заборгованості та доходу звітного періоду (рахунок 6499).

Якщо невідшкодована частина збитків визнана сумнівною щодо її погашення боржником Банк формує резерв під сумнівну дебіторську заборгованість.

Нормативні акти України.

1. Інструкція по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 11.08.94 р. № 69.

2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 “Запаси”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 20.10.1999 р. № 246.

3. Інструкція з бухгалтерського обліку запасів матеріальних цінностей банків України, затверджена постановою Правління НБУ від 10.12.2004р. № 625.

Тема 12 облік операцій із власним та статутним капіталом банКу