Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
638.46 Кб
Скачать

11.3 Загальні правила обліку запасів

Одиницею обліку запасів та інших оборотних активів є одна матеріальна цінність або група однорідних матеріальних цінностей.

Придбані Банком на підставі відповідних документів запаси передаються на склад, під звіт співробітникам Банку, з якими укладено договір про матеріальну відповідальність, сховище Банку з одночасним відображенням на балансі за відповідними рахунками.

Списання вартості таких оборотних активів на витрати здійснюється в момент їх передачі в експлуатацію, списання за непридатністю, недостачі, безоплатної передачі іншим організаціям, реалізації тощо із застосуванням методу FIFO (першими використаються (списуються) матеріали, сировина, паливо, запчастини, які були придбані першими).

Якщо придбані товарно-матеріальних запаси вводяться в експлуатацію без оприбутковування на склад, то витрати (сума капітальних інвестицій) визначаються в розмірі первісної вартості.

Вартість товарно-матеріальних цінностей, переданих в експлуатацію та використаних для підтримання об'єкта основних засобів у робочому стані, відображається за рахунками витрат, а використаних для поліпшення об'єкта основних засобів, - за рахунками капітальних інвестицій.

З метою забезпечення контролю за збереженням запасів в експлуатації, вартість яких більше 500 гривень, одночасно введенням в експлуатацію здійснюється ведення позасистемного обліку їх вартості

Облік товарно-матеріальних запасів ведеться за балансовим рахунком 3400 «Запаси матеріальних цінностей на складі» і 3402 «Запаси матеріальних цінностей у підзвітних осіб».

Облік оборотних активів, що передані в заставу, ведеться на окремому аналітичному балансовому та відповідному позабалансовому рахунках.

11.4 Первинна оцінка та вибуття запасів

Первинна оцінка запасів здійснюється при їх придбанні.

Первісна вартість запасів складається із фактичної суми коштів, сплачених при їх придбанні, включаючи витрати на доставку, податки та збори і не змінюється в бухгалтерському обліку.

Для визначення вартості одиниці запасів однорідних ТМЦ, придбаних за різними цінами, з метою їх списання застосовується метод ФІФО.

У разі реалізації оборотних активів визначена для них сума вартості визнається видатком, а різниця між ціною реалізації та вартістю відноситься на доходи чи витрати.

Пошкоджені, застарілі та зіпсовані товарно-матеріальних запаси підлягають списанню з балансу на підставі Акту на списання вартості матеріальних цінностей (із зазначенням причин), який складається постійно діючою інвентаризаційною комісією. Вартість повністю втрачених (зіпсованих або тих, яких не вистачає) товарно-матеріальних цінностей списується на витрати звітного періоду.

Господарські матеріали, видані у підзвіт відповідальній особі, які були використані на господарські потреби, списуються на підставі Акту на списання господарських матеріалів із підзвіту, що підписується комісією у складі не менше 3 осіб. Склад комісії визначається керівником відповідного підрозділу.

Безоплатне передавання запасів товарно-матеріальних цінностей здійснюється аналогічно їх реалізації.

Передавання запасів між балансовими підрозділами Банку здійснюється за заявками підрозділів на підставі накладних.

Передавання оборотних активів в межах одного балансового підрозділу здійснюється за розпорядженням уповноваженої особи балансового підрозділу згідно з належним чином оформленими вимогами (заявками).

Витрати в сумі балансової вартості запасів щодо введення в експлуатацію запасів, їх реалізації, втрати включаються до рядку 9 статті “Загальні адміністративні витрати” Звіту про фінансові результати.

Позитивний/негативний результат від продажу запасів відноситься відповідно до рядку 7 статті “Інший дохід” або до рядку 12 статті “Інші витрати” Звіту про фінансові результати. Витрати від уцінки запасів відносяться до рядку 12 статті “Інші витрати” Звіту про фінансові результати.