Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
638.46 Кб
Скачать

Особливості розрахунків по заробітній платі

Витрати на персонал враховуються відповідно до застосування загальноприйнятих принципів бухгалтерського обліку. Так суми нарахованих витрат відображаються як витрати на місяць, за який здійснюється їх нарахування, поза залежністю від дати виплати. Будь-яка виплата працівнику Банка як компенсація за працю визнається як витрати, включаючи матеріальну допомогу, премії та різні компенсації.

Сума перевищення норм витрат на відрядження, представницьких витрат визнається відповідно як витрати на відрядження, представницькі витрати. Відповідно до податкового законодавства перевищення витрат на відрядження, представницьких і інших витрат понад встановлені законодавством норми по розсуду керівництва Банку відносяться на витрати Банку, але не є його валовими витратами і включаються в сукупний дохід працівника. Поза залежністю від цього вся сума визнається як відповідні витрати.

Будь-які обов'язкові внески, виплачені за рахунок фондів оплати праці за соціальному, пенсійному страхуванню включається у витрати Банку. Прибутковий податок з доходів фізичних осіб Банк оплачує за рахунок заробітної плати працівника.

Заробітна плата співробітників Банку нараховується відповідно до посадових окладів. Нарахування здійснюється:

  • 15-го числа поточного місяця або в останній робочий день перед 15-м числом поточного місяця – в сумі 0,4 посадового окладу (аванс);

  • в останній робочий день місяця на суму залишку посадового окладу з урахуванням відрахувань, що здійснюються від заробітної плати.

Аванс нараховується співробітникам Банку, які за даними табеля працювали не менше 10 календарних днів поточного місяця.

Відрахування від заробітної плати здійснюється:

  • за обов’язковими платежами до Пенсійного фонду України, Фонду страхування на випадок безробіття, Фонду страхування від нещасних випадків, інших фондів – відповідно до чинних законодавчих та нормативно-правових актів України,

  • на користь юридичних або фізичних осіб за письмовою заявою співробітника або на підставі інших документів згідно з чинним законодавством України,

  • на користь Банку у покриття дебіторської заборгованості співробітника перед Банком.

Нарахування інших заохочувальних і компенсаційних виплат працівникам здійснюються на підставі Наказу Голови Правління Банку або заяви співробітника у відповідності з положеннями Колективного договору з дотриманням вимог Кодексу законів про працю України.

Нормативні акти України.

1. Цивільний кодекс України (в частині перебігу строку позовної давності).

2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 10 “Дебіторська заборгованість”, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 08.10.1999 № 237.

3. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 11 “Зобов’язання” (затверджений наказом Міністерства фінансів України від 31.01.2000 № 20; зареєстрований в Міністерстві юстиції України 11.02.2000 р. за № 85/4306).

4. Положення про порядок формування і використання банками резерву для відшкодування можливих втрат від дебіторської заборгованості, затверджено постановою Правління НБУ від 13.12.2002 №505 (із змінами та доповненнями).