Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций учет2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
638.46 Кб
Скачать

Тема 7 облік операцій з платіжними картками

7.1 Загальні вимоги щодо здійснення операцій з платіжними картками

Терміни.

Платіжна картка - спеціальний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому законодавством порядку пластикової чи іншого виду картки, що використовується для ініціювання переказу грошей з рахунку платника або з відповідного рахунку банку з метою оплати вартості товарів і послуг, перерахування грошей зі своїх рахунків на рахунки інших осіб, отримання грошей у готівковій формі в касах банків та через банківські автомати, а також здійснення інших операцій, передбачених відповідним договором;

Емісія - проведення операцій випуску платіжних карток певної платіжної системи.

Класифікація операцій з платіжними картками

З метою обліку операцій з платіжними картками вони класифікуються Банком за наступними критеріями:

За формою грошового обігу, що виникає при проведенні операції:

  • готівкові – операції з видачі або внесення готівки;

  • безготівкові – операції по переказу коштів із застосуванням платіжних карток.

За типом контрагента:

  • операції з фізичними особами;

  • операції з юридичними особами (крім банків та міжнародних платіжних систем);

  • операції з банками у зв’язку з обслуговуванням платіжних карток;

  • операції з міжнародними платіжними системами.

За платіжною системою, в межах якої проводяться операції:

  • операції в системі VISA;

  • операції в системі MasterCard International.

За платіжною схемою:

  • дебетова;

  • дебетово-кредитна;

  • кредитна.

Загальні правила обліку операцій з платіжними картками

Облік операцій з платіжними картками здійснюється:

  • в системі емісії “Prime”;

  • в операційному дні Банку.

За окремими аналітичними рахунками, відкритими в модулі емісії “Prime” обліковуються кошти на індивідуальних карткових рахунках клієнтів.

За окремими аналітичними рахунками, відкритими в ОДБ, обліковуються:

  • кошти на рахунках банків-кореспондентів (банків-агентів), відкритих для обслуговування операцій з платіжними картками;

  • кошти по карткових рахунках клієнтів-юридичних осіб;

  • кошти в банкоматах (за кожним банкоматом окремо).

За консолідованими рахунками в ОДБ Банку обліковуються:

  • сукупний залишок коштів на карткових рахунках клієнтів-фізичних осіб;

  • сукупний залишок коштів використаного овердрафту та несанкціонованому овердрафту на карткових рахунках клієнтів-фізичних осіб;

  • нараховані доходи по овердрафтам;

  • нараховані витрати по залишках на картрахунках;

  • комісійні доходи та витрати по операціях з платіжними картками;

  • позабалансові зобов’язання з кредитування, що надані клієнтам;

  • позабалансові забезпечення овердрафтів.

Для здійснення розрахунків застосовуються рахунки 2924“Транзитний рахунок за операціями, здійсненими з використанням платіжних карток”, які відкриваються за видами розрахунків.

Для обліку операцій, що виконуються через банкомати, відкриваються рахунки 2920 “Транзитний рахунок за операціями, здійсненими через банкомат”.

Для здійснення розрахунків з філіями по операціям з платіжними картками для кожної філії відкриваються у розрізі юридичних і фізичних осіб рахунки 3902 “Розрахунки за коштами, що надані філіям банку” та 3903 “Розрахунки за коштами, що отримані від філій банку”, в тому числі для поповнення карток та перерахування відшкодування по еквайрінгу.

Для обліку бланків платіжних карток використовуються позабалансові рахунки:

- для не персоніфікованих:

  1. 9821 “Бланки суворого обліку”;

  2. 9893 “Бланки суворого обліку в дорозі”;

  3. 9892 “Бланки суворого обліку в підзвіті”;

  4. 9812 “Погашені цінності”;

-для персоніфікованих:

  1. 9819 “Інші цінності та документи” – у разі відсутності наявності на робочому місці відповідальної особи підрозділу по роботі з ПК сейфа для зберігання цінностей та обмеженої кількості співробітників відділення Банку;

  2. 9898 “Інші цінності і документи в підзвіті”;

  3. 9899 “Інші цінності і документи в дорозі”.

Банком підтримується тотожність даних системи емісії та відповідних рахунків ОДБ.

Відображення в ОДБ змін, що відбулися на картрахунках в системі емісії “Prime”, здійснюється не пізніше наступного робочого дня на підставі даних процесінгового центру.

Відображення в системі емісії змін, що відбулися на відповідних рахунках ОДБ, здійснюється не пізніше наступного робочого дня на підставі виписок ОДБ, або розпоряджень відповідних підрозділів.

Контроль за тотожністю даних здійснюється щоденно до завершення операційного дня на підставі Звітів системи емісії та відповідних даних ОДБ по рахунках, що застосовуються для обліку операцій з платіжними картками: 2625(А), 2625(П), 2605(А), 2605 (П), 2655(А), 2655(П), 3902, 3903.

Контроль за операціями банків-агентів здійснюється шляхом звірки залишку рахунку 1600 та Звітів системи емісії, якщо умовами договору з банком-агентом передбачено резервування на Лоро-рахунку банку-агента, відкритому у Банку, суми, тотожної сумі залишків на картрахунках клієнтів банку-агента. За іншою схемою роботи з банками-агентами розрахунки проводяться у порядку, передбаченому умовами договору, на підставі Звітів системи емісії.

У випадку розходження даних системи емісії та ОДБ, відповідальними працівниками з`ясовуються причини розходження. Виправлення помилок здійснюється на підставі доповідної записки відповідального працівника за погодженням з керівником підрозділу.

У випадку виявлення надлишку готівки в касетах банкомату та у разі неможливості видачі надлишку готівки держателю платіжної картки протягом строку, встановленого відповідною платіжною системою для опротестування операцій (120 днів), Банк відображає зазначену суму за рахунками доходів (рахунок 6399) Банку на підставі висновку Процесінгового центру, погодженого службою безпеки Банку.

У випадку виявлення нестачі готівки в касетах банкомату та у разі неможливості встановлення винної особи (отримувача готівки), суми недостач обліковуються за окремим рахунком 2924 з обліку нестач, протягом строку, встановленого відповідною платіжною системою для опротестування операцій (120 днів). Якщо згідно наданого висновку Процесінгового центру, погодженого службою безпеки Банку, виявити винну особу та опротестувати дану операцію неможливо, Банк відображає зазначену суму за рахунками витрат (рахунок 7399).

Якщо причиною виникнення заборгованості держателя платіжної картки перед Банком є шахрайські дії невстановлених осіб, Банк може прийняти рішення про відшкодування коштів держателю картки та віднести таку заборгованість до складу витрат Банку за рахунком 7399.

Рішення про відшкодування коштів держателю платіжної картки приймає Кредитний комітет/ Кредитна комісія філії. Підставою для прийняття рішення є:

  • подання підрозділу по роботі з платіжними картками погоджене з Заступником Голови Правління/Керуючим філії, якому підпорядковується цей підрозділ про відшкодування держателю платіжної картки коштів, списаних у результаті шахрайських дій невстановлених осіб;

  • висновок підрозділу Головного банку по взаємодії з платіжними системами, який займається спірними операціями, що причиною виникнення заборгованості є шахрайські дії невстановлених осіб та опротестування даної операції є неможливим;

  • висновок служби безпеки Банку про неможливість встановлення осіб, які здійснили шахрайську операцію;

  • висновок юридичної служби (за необхідністю).

На підставі рішення Кредитного комітету/ Кредитної комісії здійснюється зарахування коштів на картрахунок та погашення заборгованості у системі емісії Prime. Банк відображає таку заборгованість як витрати на окремому рахунку 7399 «Інші операційні витрати» за шахрайськими операціями з ПК з одночасним відображенням за рахунками позабалансового обліку 9618.

Заборгованість обліковується на позабалансових рахунках до закінчення загального строку позовної давності, визначеного чинним законодавством України, але не більше 3-х років (стаття 257 Цивільного Кодексу) після зарахування заборгованості на рахунки позабалансового обліку. Після закінчення зазначеного строку виконується списання з позабалансового обліку сум заборгованості.

У разі встановлення осіб, які мають відшкодувати збитки до закінчення вищевказаного строку позовної давності, належна до відшкодування сума зараховується до дебіторської заборгованості та доходу звітного періоду (рахунок 6399) з одночасним списанням заборгованості з позабалансового обліку 9618. При відшкодуванні винними особами суми недостачі здійснюється погашення дебіторської заборгованості. У разі визнання невідшкодованої частини збитків сумнівною щодо повернення, вона відображається за балансовим рахунком 3580. У разі визнання невідшкодованої частини збитків безнадійною, ця заборгованість списується за рахунок створених резервів.

Нарахування доходів та витрат по операціях з платіжними картками

Банк нараховує наступні види доходів та витрат по операціях з платіжними картками:

  • процентні доходи, що нараховуються як плата за використання овердрафту (санкціонованого та несанкціонованого);

  • процентні доходи, що нараховуються на залишок по страховим депозитам, розміщеним згідно договорам з міжнародними платіжними системами;

  • процентні витрати, що нараховуються на залишки коштів на карткових рахунках;

  • комісійні витрати, що сплачується іншим банкам за операціями еквайрінгу,

  • витрати, нараховані як сплата послуг міжнародних платіжних систем та обслуговуючих установ відповідно до їх тарифів та правил;

  • комісійні доходи від операцій клієнтів по картковим рахункам;

  • комісійні доходи за операціями еквайрінгу;

  • курсові різниці, що виникають під час проведення розрахунків за операціями з платіжними картками.

Нарахування процентних доходів/витрат по операціях з платіжними картками здійснюється щомісячно станом на 25 число (або в останній робочий день перед 25 числом, якщо 25 число припадає на неробочий день) по факту закриття білінгового циклу на підставі одержаних від процесінгового центру відомостей про проведені трансакції.

Процентні доходи нараховуються за період, що минув з попереднього нарахування процентів або з дати виникнення овердрафту з урахуванням технічних особливостей виконання операцій з платіжними картками, до дня, який передує нарахуванню.

Процентні витрати нараховуються за період, що минув з попереднього нарахування процентів або з дати виникнення залишку за картковим рахунком з урахуванням технічних особливостей виконання операцій з платіжними картками, до дня, який передує нарахуванню.

У обліку нарахування процентних доходів/витрат по операціях з платіжними картками відображуються наступного операційного дня після нарахування.

Комісійні доходи/витрати нараховуються згідно з прийнятими у відповідній платіжній системі регламентами, умовами договору з іншими банками або утримуються касовим методом.

Комісійні витрати по операціях з іншими банками нараховуються в останній робочий день місяця на підставі одержаних від процесінгового центру відомостей про здійснені трансакції згідно з прийнятими у відповідній платіжній системі регламентами та виписок з кореспондентських рахунків Банку.

Доходи / витрати нараховуються та сплачуються у валюті, передбаченій угодою.

Нараховані доходи (процентні і комісійні) сплачуються в день нарахування шляхом списання з картрахунку клієнта.

Залишок коштів по овердрафту, який згідно з рішенням Кредитного комітету визнається сумнівним до повернення, переноситься на рахунки сумнівної заборгованості:

  • за картрахунками юридичних осіб на рахунки 2096 “Сумнівна заборгованість за кредитами в поточну діяльність, що надані суб`єктам господарювання”;

  • за картрахунками фізичних осіб на рахунки 2290 “Сумнівна заборгованість за кредитами на поточні потреби, що надані фізичним особам”.

Процентні доходи по кредитним операціям з використанням платіжних карт включаються до рядку 1.1 статті “Процентний дохід” Звіту про фінансові результати.

Процентні витрати по коштах на платіжних картках включаються до рядку 1.2 статті “Процентні витрати” Звіту про фінансові результати.

Комісійні доходи по операціях з використанням платіжних карток включаються до рядку 2.1 статті “Комісійний дохід” Звіту про фінансові результати.

Комісійні доходи/витрати по розрахунках з платіжними системами (іншими організаціями) щодо здійснення операцій з платіжними картками включаються відповідно до рядку 7 статті “Інший дохід” та рядку 12 статті “Інші витрати” Звіту про фінансові результати.