Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора-предпр право.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
504.83 Кб
Скачать

4. Класифікація підприємницької діяльності, її основні види.

Підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

За ознакою предмета діяльності учасників відповідних правовідносин підприємницьку діяльність можна класифікувати на: 1. Виробничу підприємницьку діяльність, тобто діяльність, у процесі якої виробляється певна продукція. 2. Невиробничу підприємницьку діяльність, у межах якої виділяється: — діяльність із виконання робіт, надання послуг (виконання ремонтних робіт, надання інформаційних послуг, здійснення транспортних перевезень); — діяльність із зайняття торгівлею; — інша невиробнича діяльність, зокрема діяльність на фінансовому ринку. За ознакою суб'єкта — учасника відповідних правовідносин підприємницька діяльність поділяється на: 1. Підприємництво без створення юридичної особи (просте). Воно здійснюється фізичними особами, що набули в установленому порядку статусу суб'єкта підприємницької діяльності. 2. Підприємництво зі створенням юридичної особи (складне).

Залежно від наявності обмежень у зайнятті підприємницькою діяльністю останню можна поділити на: 1. Вільну підприємницьку діяльність. Для провадження такої діяльності не потрібна згода (дозвіл) держави в особі уповноважених нею органів

2. Дозвільну підприємницьку діяльність, провадження якої потребує певної згоди державних органів

В залежності від кола держ приналежн : -внутрішн ринкова; - зовн економічна.

В залежності від ек показників: а) мале підприємництво; б) середнє; в) велике.

5. Фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності: загальна характеристика як особливий вид суб'єктів підприємницької діяльності.

Відповідно до ст..50 ЦПК - право на здійснення підпр діял, яку не заборонено законом має фіз.о з повн цивіл дієздат. Фіз.о самостійно діє на ринку, вступаючи у відносини, набуваючи при цьому відповідних прав та обов'язків. Навіть якщо безпосереднє управління його бізнесом здійснює інша особа (наприклад, у кафе, що належить приватному підприємцю, є директор), стороною відповідних відносин юридично є саме громадянин-підприємець( фіз.о). Він є повноцінним самостійним суб'єктом ринку — суб'єктом господарювання (п. 2 ч. 2 ст. 55 ГК України).Громадянин-підприємець (фіз.о) є самодостатнім суб'єктом і не потребує для здійснення діяльності додаткових організаційно-правових форм.

Громадянин-підприємець( фіз.о) здійснює діяльність в межах універсальної правоздатності — права займатися підприємницькою діяльністю, передбаченого ст. 42 Конституції України. Це означає можливість особи займатися будь-яким видом підприємницької діяльності, здійснення якого не суперечить законодавству. Він діє без установчих документів на відміну від юридичної особи.

Законодавство містить обмеження щодо можливості провадження приватними підприємцями певних видів діяльності:1) надавати фінансові послуги, 2) займатися діяльністю у сфері організації телебачення і радіомовлення 3) займатися космічною 4) займатися діяльністю у сфері здійснення операцій з металобрухтом 5) займатися діяльністю у сфері загальної середньої та вищої освіти 6) займатися концесійною діяльністю щодо будівництва та експлуатації автомобільних доріг.

Інформація про держ реєстр фіз.о підприємців є відкритою. Фіз..о СПД відповідає за зобов’язаннями пов’язаними з підпр діял усім своїм майном, крім майна на яке, згідно із законодавством, не може бути звернуте стягнення. Якщо особа розпочала підпр діял без держ реєстр, уклавши відповідні договори вона не має права оспорювати ці договори на цій підставі, що воан не є підприємцем (ст50 ЦКУ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]